Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn enkel nerveus voor shows in België”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Na een jaar toeren door Europa, sluiten de broers Dewaele hun jaar af in de Lotto Arena. En voor deze thuismatch mag het net ietsje meer zijn. Fans krijgen David en Stephen niet enkel te zien in de vorm van Soulwax, maar ook als dat andere succesverh­aal, 2manydjs. Visuals inbegrepen. “We maken er een extra groot feest van.”

Drukbezett­e heren zijn het, de gebroeders Dewaele. Voor ze vrijdag de Lotto Arena aandoen, staan ze binnen de tijdspanne van een week nog tweemaal in Londen, tweemaal in Utrecht, in Manchester en in Parijs. Dat ze maar weinig tijd hebben voor een interview, liet hun communicat­iemanager alvast weten. Maar voor uw krant konden ze gelukkig nog een gaatje vinden in hun agenda. En dus blikten we samen met David Dewaele terug op een succesjaar waar menig artiest een puntje kan aan zuigen.

Voor het eerst op nummer 1

Hun plaat From Deewee, de eerste als Soulwax in twaalf jaar, werd een binnenkome­r van formaat. “Met een niet zo convention­ele plaat hebben we meer succes gehad dan iedereen had durven vermoeden”, vertelt David Dewaele. “We mogen dus zeker positief terugblikk­en op dit jaar. In heel onze carrière hebben we nog nooit met een album op nummer 1 gestaan. Met From Deewee, onze minst commerciël­e plaat, was dat wel het geval. Het is chique dat mensen daarvoor openstaan.”

Daarnaast werden ook de live- shows van Soulwax meer dan lo- vend onthaald door recensente­n en publiek. 2017 mag dus op alle fronten worden ingekaderd. Of ze het volgend jaar dan wat rustiger aan zullen doen? “Eigenlijk wordt 2018 nog iets hectischer”, bekent David. “Want tot nog toe hebben we enkel in Europa ge- toerd met Soulwax. Volgend jaar is de rest van de wereld aan de beurt. Een paar dagen na ons op- treden in de Lotto Arena vertrekken we naar Australië en NieuwZeela­nd. Nadien volgt Azië – met onder meer Japan – Dubai, Noord- en Zuid-Amerika.”

Gentenaars in Antwerpen

Maar voor ze de wereld afschuimen, is dus eerst Antwerpen nog aan de beurt, met een eindejaars­afsluiter van formaat. Of de keuze voor onze Scheldesta­d, als rasechte Gentenaren, bewust was, vragen we ons dan af. “Bewust niet, maar het is niet zonder tegenzin dat we naar Antwerpen komen hoor”, lacht David.

En mogen we Dewaele geloven, dan wordt het de moeite. Want de broers kruipen niet enkel in de huid van Soulwax, maar ook in die van 2manydjs. Daarnaast nodigen ze nog enkele bevriende dj’s uit die verbonden zijn aan Deewee, het label van David en Stephen. “De Lotto Arena was de enige plek waar we die mogelijkhe­id hadden, dus dachten we: waarom er dan geen extra groot feest van maken. Een combinatie van Soulwax en 2manydj’s lijkt op papier altijd een goed idee, maar op het einde van de avond zijn we gewoon dubbel zo moe”, lacht David.

Soulwaxmas

De formule met zowel Soulwax als 2manydjs en verschille­nde speciale gasten roept bij fans overigens enige nostalgie in het leven. Onder de naam ‘Soulwaxmas’ organiseer­den de Dewaele broers vroeger verschille­nde keren hun eigen kerstdansf­eest. Het beestje kreeg deze keer niet die specifieke naam, maar de avond in Antwerpen ziet er wel gelijkaard­ig uit. “Speciaal voor dit evenement komen bevriende dj’s vanuit Brazilië over. In de Lotto Arena zal de hele Deewee-familie aanwezig zijn. Als je op deze manier een kerstfeest kan geven, dan zijn dat natuurlijk twee vliegen in een klap.”

Het belooft dus een bijzondere avond te worden. Ook voor het Soulwax-team zelf. “Eigenlijk zijn we niet gauw nerveus voor een show, tenzij we in België een thuismatch spelen”, lacht David. “Dat is zowat de enige keer dat de zenuwen nog toeslaan. Want als we dan op onze bek gaan, dan moeten we dat zeker nog een jaar lang aanhoren (lacht).”

DAVID DEWAELE

Soulwax / 2manydjs “Een combinatie van Soulwax en 2manydj’s lijkt op papier altijd een goed idee, maar op het einde van de avond zijn we gewoon dubbel zo moe.”

 ?? FOTO ROB WALBERS ?? David en Stephen Dewaele zijn morgen te gast in de Lotto Arena als Soulwax én 2manydjs.
FOTO ROB WALBERS David en Stephen Dewaele zijn morgen te gast in de Lotto Arena als Soulwax én 2manydjs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium