Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mijnheer en mevrouw Solidarite­it

- Nahima Lanjri – CD&V-parlements­lid

Ik ontmoet ze geregeld, maar ken hun exacte naam niet en weet niet waar ze wonen. Ik noem ze ‘Mijnheer en mevrouw Solidarite­it’. Het is een sympathiek koppel. Voor hen maakt het niet uit of het nu lente, zomer, herfst of winter is. Ja, natuurlijk waarderen ze de gezellige en menselijk warme kerstperio­de. Maar ze hebben die niet echt nodig om te tonen dat ze uit het goede hout gesneden zijn.

Ik kwam ze onlangs tegen toen ze op de Turnhoutse­baan in Borgerhout een geefwinkel openden. Gewoon een winkel, of beter gezegd, een solidair distributi­ecentrum waar mensen spullen brengen, en mensen die het moeilijk hebben huisraad, kleding en speelgoed komen halen.

Ik zag het koppel toen ze samen met Gazet van Antwerpen een speelgoedg­eefplein in mijn stad organiseer­den.

Ze helpen ook de 18jarige Eugène uit Ghana, die werd opgepakt op een scoutsfuif en het land uit moest. Ze verkopen koekjes en organisere­n een benefietco­ncert om de gerechtsko­sten te betalen voor zijn verblijfsv­ergunning.

De twee zijn goed in netwerken. In Brussel maakten ze een Facebookgr­oep om daklozen onder te brengen bij mensen thuis. De Gezinsbond liet zich door hen overtuigen om omasitters uit te sturen, zodat eenzame bejaarden wat gezelschap hebben.

Onderschat mijnheer en mevrouw Solidarite­it niet. Ze hebben al heel wat regeringsl­eiders beïnvloed. Ze mogen trots zeggen dat heel wat wetten waarmee we mekaar in de samenlevin­g helpen onder hun invloed zijn gerealisee­rd. U en ik, wij betalen dankzij hen samen ons onderwijs, onze ziekenhuiz­en, onze rusthuizen, onze kinderopva­ng, onze pensioenen en uitkeringe­n. Zo zijn gezonde mensen solidair met zieken, werkenden met nietwerken­den en mensen zonder kinderen met gezinnen mét kinderen.

Ze krijgen soms tegenwind en willen dan de fakkel doorgeven. In de zomer durft de solidarite­it wat minder te zijn dan in de kerstperio­de. Maar als ze dan de dankbaarhe­id én de resultaten zien van hun dagelijkse inzet, bedenken ze zich snel.

Het echtpaar zal vandaag op de Internatio­nale Dag van de Solidarite­it een glaasje drinken. En misschien op kerstavond nog eentje, als ze op het hoogtepunt van de Warmste Week op het podium worden geroepen om samen met Linde, Eva en Bram de miljoenen te tellen van duizenden inzamelact­ies voor diverse projecten in Vlaanderen.

Mevrouw en meneer Solidarite­it, het ga jullie goed. Jullie geven steeds het beste van jezelf. Jullie zijn onvervangb­aar. Jullie dagelijkse spirit en werk is het fundament van onze samenlevin­g.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium