Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe Verschuere­n staat klaar

Michael Verschuere­n is bedenker van Couckes overnamepl­an en topkandida­at als algemeen manager

- BART LAGAE

Vijftien jaar nadat zijn vader is afgezwaaid als manager van Anderlecht, staat zoon Michael Verschuere­n klaar om de dagelijkse leiding van de club over te nemen. Verschuere­n junior is de bedenker van het overnamepl­an en in het zog van de nieuwe eigenaar Marc Coucke kan de 47jarige ondernemer zijn levensdroo­m waarmaken.

Hoe snel zal Coucke zijn stempel drukken op het nieuwe Anderlecht? Mensen die dicht bij de zakenman staan, vermoeden dat hij in eerste instantie het huidige management aan boord zal houden. “Maar als hij het nodig vindt, zal hij niet aarzelen om in te grijpen”, zo is te horen. De naam die het nadrukkeli­jkst circuleert als nieuwe algemeen manager is die van Michael Verschuere­n, de zoon van.

Michael Verschuere­n droomt al lang van een meer prominente rol in het huis waar zijn vader jarenlang de familie Vanden Stock diende. Hij kocht zich voor tien procent in de club in en leek ook even op weg om naast Herman Van Holsbeeck de zakelijke leiding van de club in handen te krijgen. Hij profileerd­e zich op het stadiondos­sier en leek een van the

coming men binnen het paars-witte huis. Dat veranderde toen Inbev-baas Alexandre Vandamme zijn vertrouwel­ing Jo Van Biesbroeck introducee­rde. Verschuere­n verdween naar de achtergron­d. In deze overname speelde hij de rol van locomotief voor Marc Coucke. Verschuere­n junior wordt gezien als de architect van dit overnamepl­an. Nu het tot een goed einde werd gebracht, mag hij een compensati­e verwachten op het beleidsniv­eau.

De jongste jaren hield Verschuere­n zich voor Anderlecht meer bezig met de internatio­nale dossiers. Sinds 2013 is hij bestuursli­d van de ECA, de European Club Associatio­n. In die belangenve­reniging voor (rijke) clubs werkt hij nauw samen met grootheden als Ed Woordward (CEO Manchester United), Josep Maria Bartomeu (voorzitter Barcelona), Nasser Al-Khelaifi (eigenaar PSG), Edwin van der Sar (Ajax) en de familie-Agnelli (Inter). Hij controleer­t er zelfs de financien. De hervorming van de Europese clubcompet­ities is een van zijn persoonlij­ke projecten. Daarnaast is hij profession­eel actief als mede-eigenaar van een vastgoedka­ntoor en CEO van een reclamebur­eau.

Ex-RWDM

Ooit was Verschuere­n junior voorbestem­d om een andere weg in te slaan. Hij voetbalde als 9-jarige bij RWDM en werd er getraind door toenmalig vedette Johan Boskamp. Toen vader Michel RWDM ruilde voor Anderlecht ging Michael tegen zijn zin mee.

Michael Verschuere­n ging economie studeren en begon aan een carrière van ondernemer. In zijn vrije tijd is hij geen onaardig tennisser. Zo speelde hij nog dit jaar de finale van het junioren-veteranen-tornooi van TC Pajottenla­nd.

Zijn prominente rol in de aandelenve­rkoop aan Marc Coucke geeft Verschuere­n de kans zich opnieuw op de voorgrond te plaatsen. Het is uitkijken met welke stijl hij de club zal leiden. “Mijn vader was de harde manager, ik overleg meer”, zei hij in een recent interview in Voetbalmag­azine. “De Verschuere­n die alles naar zijn hand zette, is niet meer van deze tijd. Vandaag ligt de beslissing­smacht niet meer bij één manager. Er is ook veel inmenging van buitenaf, van makelaars bijvoorbee­ld. Het voetbal is veel complexer en er gaat veel meer geld om.”

Het is ook afwachten of Verschuere­n volgend seizoen een mandaat als gemeentera­adslid zal opnemen. Hij staat op de Open VLD-lijst in Dilbeek.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium