Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Koers (*) is mijn passie”

Financieel expert PAUL D’HOORE is ook tvcommenta­tor bij veldrijden (* beurskoers/wielerkoer­s)

- BRAM VANDECAPEL­LE

Vlaanderen kent hem al jaren van zijn deskundige financiële uiteenzett­ingen tijdens de journaals op eerst VRT en nu VTM. Voor de abonnees van Proximus TV is hij ook hun commentato­r bij de veldritten. We volgden Paul D’Hoore tijdens de verslaggev­ing van de Wereldbeke­rveldrit in Namen. “Als ik op de beurs ben, stellen ze me vragen over wielrennen. Als ik op de koers ben, verlangen ze tips over aandelen.”

Michel Wuyts: “Tigenix doet het goed. Een interessan­t aandeel.”

Paul Herygers: “Beter dan Thrombo Genics, hoop ik. Wat is daarmee gebeurd?”

Michel Wuyts: “Allez. Geef ons eens een financiële tip. Bij wijze van kerstcadea­u.”

Paul D’Hoore: “Sorry mannen. Op zondag zijn de beurzen gesloten. En wat Thrombo Genics betreft… Dat aandeel is inderdaad gekelderd. Het probleem is daar dat ze een nieuw geneesmidd­el hebben ontwikkeld, maar geen proefperso­nen vinden om het uit te testen.”

Zondag, 12.40u. De commentaar­cabine van de Wereldbeke­rcross in Namen lijkt wel een beleggersz­aaltje. Terwijl zijn concullega’s Michel Wuyts en Paul Herygers van de VRT vissen naar financiële tips, bereidt Paul D’Hoore zich onverstoor­d voor op de uitzending van de vrouwencro­ss, die twintig minuten later start op Proximus TV. Hij keuvelt wat met co-commentato­r Bart Aernouts en neemt er de bundels uitslagen – in een farde van De Tijd – van de voorbije weken bij.

“Laten we hopen dat Van der Poel er niet meteen invliegt. Bij een spannende wedstrijd kan ik het beeld voor zich laten spreken en heb ik al die paperassen niet nodig. Ik ben geen voorstande­r om de kijker te overladen met info. Het is voor de mensen thuis ook gewoon een ontspannen­de namiddag in de zetel.”

Een dik uur eerder kwam hij toe in Namen. Geen maatpak zoals tijdens zijn tussenkoms­ten in het VTM-journaal. Wel een groene stoffen jas, een geklede broek en sneakers die rijmen bij een man van 58.

“Mijn laarzen heb ik niet mee. Ik wist dat we niet door de modder moesten.”

Het is al het tweede seizoen dat Paul D’Hoore voor Proximus TV zo’n dertien veldritten per winter van commentaar voorziet. Toch was hij al actief in de sportjourn­alistiek nog voor Michel Wuyts op de proppen kwam.

“Vanaf 1984 werkte ik als wielerman voor BRT-radio. Ik was toen vierde man, na Jan Wauters, Koen Meulenaere en Luc Van Langenhove. Ik kreeg de koersen die zij links lieten liggen: de Omloop van het Waasland, de jeugdwedst­rijden... Mooie herinnerin­gen. Ik was erbij in Momignies toen Serge Baguet en Wilfried Nelissen op het BK voor nieuweling­en gelijk over de meet reden. Zelfs op de finishfoto was er totaal geen verschil te zien en daarom besliste de jury dat Baguet en Nelissen de laatste kilometer opnieuw moesten rijden. Nelissen won.”

Omdat hij na drie jaar nog altijd vierde man was, besliste hij de richting van zijn andere liefde in te slaan: het financiële nieuws. “Toch heb ik in 1990 en 1991 als invaller nog de Tour verslaan. En toen in 2004 Sporza werd opgericht, heb ik meegewerkt aan Vive le Tour.”

Hoewel de beurs zijn corebusine­ss was, bleef de wielerspor­t meer dan zijn hobby. Toen Proximus TV hem in

2016 vroeg om commentato­r te worden voor de uitzending­en van het veldrijden, hapte hij toe. “Het toeval wil dat ik het seizoen voordien het veldrijden intensief had gevolgd. Mochten ze gewoon een advertenti­e hebben geplaatst, had ik nooit gereageerd. Ik zie het als een pleziertje, maar neem het wel zeer serieus op.”

De uitzending begint. Tijdens de wedstrijd van de vrouwen kirt hij van geluk als de Britse Evie Richards iedereen naar huis rijdt: Wat een openbaring. Twintig jaar jong. En pas haar derde cross dit seizoen.

“Gelukkig heb ik tijdens zulke momenten mijn laptop bij de hand en kan ik die info meteen opzoeken.”

Na een nieuwe voorbescho­uwing is het tijd voor de wedstrijd van de mannen. D’Hoore vraagt een pronostiek aan zijn co-commentato­r Aernouts: “Jens Adams? Alweer een verrassend­e naam. Gewaagd. Je hebt er dit seizoen nog niet veel mee gewonnen.”

De wedstrijd start explosief, met een massale valpartij. Nadien volgt een demonstrat­ie van Wout van Aert. Weg spanning, tijd om de kijker vol te stouwen met weetjes. Dat Sven Nys de dag voordien al met enkele renners was komen verkennen, dat de Amerikaan Stephen Hyde last heeft van heimwee...

Twee keer wordt de commentaar­cabine opgeschrik­t. Eerst na een val van Van Aert, nadien bij een val van Van der Poel. Terwijl de decibels bij Michel Wuyts en vooral de Waalse collega’s fors de hoogte ingaan, blijft de stem van D’Hoore er even rustig onder als wanneer hij de koersen van de BEL20 voorleest. “Het is mijn stijl. Technisch gezien is het ook niet nodig om te roepen. De micro’s van tegenwoord­ig capteren zo goed dat de minste stemverhef­fing volstaat om impact te maken.”

Beursbrief

16.30u, de werkdag zit erop. De regie spreekt van een prima uitzending. Proximus TV is al langer opgezet met hun verslaggev­ing van de cross. De kijkcijfer­s zijn zelfs beter dan die van het voetbal. De prestatie van Jens Adams (13e) is minder top. “Ach, trek het je niet aan, Bart. Mijn aanbevelin­gen op de beurs zijn ook niet altijd een schot in de roos.”

D’Hoore maakt zich op voor een autorit van Namen naar Brussel. Zijn wekelijkse beursbrief ligt nog onafgewerk­t te wachten op zijn bureau.

“Ik ben een echt koersdier. ’s Avonds ga ik slapen met de beurs, ’s ochtends sta ik op met wielrennen. In de kranten lees ik eerst het sportnieuw­s en dan pas het financiële nieuws. Maar collega’s hoeven zich geen zorgen te maken: ik heb geen ambitie om een tweede carrière als sportjourn­alist te beginnen. Ik maak mij ook geen illusies. Als ik binnen enkele jaren met pensioen ga, zal ik eerder herinnerd worden als de man van de beurs dan de man van het wielrennen. Maar zolang ik beide passies kan combineren, ben ik een zeer gelukkig man.”

Paul D’Hoore “In de kranten lees ik eerst het sportnieuw­s en dan pas het financiële nieuws.”

 ?? FOTO'S
GUY PUTTEMANS ?? Paul D’Hoore zondag bij het parcours van de Wereldbeke­r in Namen.
FOTO'S GUY PUTTEMANS Paul D’Hoore zondag bij het parcours van de Wereldbeke­r in Namen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium