Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil niet zomaar met mijn kop op een billboard staan”

- HANS JACOBS

Vroeger moest NAFI THIAM aankloppen bij sponsors, nu lopen die haar deur plat en moet ze kiezen

Niet alleen sportief schiet Nafi Thiam – olympisch kampioene, wereldkamp­ioene en Wereldatle­te van het Jaar – als een komeet omhoog. Ook de sponsor en andere aanvragen lopen vlot binnen. “Maar zowat tachtig procent gaat de vuilnisbak in.”

Een fantastisc­he villa hartje Ukkel. Het haardvuur knettert, het is 9.00u ’s ochtends, en Wereldatle­te van het Jaar Nafi Thiam zit aan tafel, met een kom granola, fruit en sojayoghur­t. Thiam nodigde gisteren uit om met haar te ontbijten. Het is te zeggen: ze kondigde met haar ludieke initiatief – want neen, Thiam woont niet in een luxueuze art-decovilla in Ukkel maar in een appartemen­t in Luik – een nieuwe sponsor aan, Alpro. Haar vierde grote sponsor – naast wereldspor­tmerk Nike, Red Bull en Audi. Weinig? Een bewuste keuze, zegt ze.

“Ik wil niet zomaar met mijn kop op een billboard staan. Er zijn ongeloofli­jk veel merken die nu willen profiteren van mijn imago, maar ik wil enkel ingaan op iets waar ik een band mee heb of waarvoor ik interesse heb. Gezond eten bijvoorbee­ld. Ik at dit vroeger ook al (lacht), ik was al overtuigd voor ik nu ambassadri­ce ben.”

Een olympisch kampioene die de Belg gezonder wil leren ontbijten? Klinkt logisch. In elk geval meer voor de hand liggend dan bijvoorbee­ld destijds atletiekka­mpioene Tia Hellebaut, die in zee ging met een pizzaprodu­cent, Pizza Hut. Thiam: “Ik wil niemand een steen toewerpen, iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke sponsor hij neemt. Toen was sponsors zoeken nog gecomplice­erder, nu wordt er meer over atletiek gepraat. En in België is het sowieso voor de meeste atleten verdomd moeilijk om sponsors te vinden. Als Engelse, Amerikaans­e of Franse atlete is het makkelijke­r, hier moet je eerst je sporen hebben verdiend.” Net daarom, zegt Thiam, wilde ze altijd studeren om een diploma achter de hand te hebben. “Sommigen denken dat studeren een gril van mij is, maar dat is niet zo. In België is het noodzakeli­jk als je als atleet je brood wil verdienen later.” Ook al heeft ze nu als topsportst­udente een maandloon van Adeps, de Waalse tegenhange­r van Sport Vlaanderen. Ook al lopen de aanvragen vlot binnen.

“Terwijl we voor de Olympische Spelen van Rio 2016 moesten aankloppen bij sponsors, kloppen ze

nu bij ons aan”, zegt Kim Vanderlind­en, met Helena Van der Plaetsen Thiams manager. “Maar niet elke aanvraag is een match. Misschien twintig procent procent van de aanvragen, van sponsors of andere aanvragen, bespreken we met Nafi, de andere belanden bij wijze van spreken in de vuilnisbak.”

De aanvragen zijn behoorlijk divers, van een acte de présence op allerlei evenemente­n, van pensenkerm­issen tot eindejaars­gala’s; van goede doelen, zoals speelgoed inzamelen

voor kansarme kinderen voor de Franstalig­e Radio Nostalgie tot Muscic for Life; van interviews in binnenen buitenland­se media. Vanderlind­en: “We kunnen en willen niet overal op ingaan. De voorbije weken hebben zowel Helena als ik neen moeten zeggen tegen vijf tot tien aanvragen per dag.”

 ?? FOTO NIKE, BELGA, INSTAGRAM ?? Nafi in Nikeoutfit
en met Alpro, twee van haar vier
grote sponsors.
FOTO NIKE, BELGA, INSTAGRAM Nafi in Nikeoutfit en met Alpro, twee van haar vier grote sponsors.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium