Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat brengt toekomst voor Havanasite zonder Ikea?

Groen wil distributi­ecentrum stadsdiens­ten, De Wever verzekert bouw parkeertor­en

- JAN STASSIJNS

Meubelgiga­nt IKEA trekt de stekker uit het project op de Havanasite op de Noorderlaa­n. Groen pleit voor slimme stadsdistr­ibutie op de plek. “We zoeken naar een nieuwe invulling”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er De Wever (NVA). “Maar de parkeertor­en wordt sowieso gerealisee­rd.”

Oppositiep­artij Groen is altijd een felle tegenstand­er geweest van de komst van IKEA. De partij ziet, nu IKEA zich heeft teruggetro­kken, dan ook de kans om de realisatie van een distributi­ecentrum voor de stadsdiens­ten opnieuw op de agenda te zetten. “De site heeft een strategisc­he ligging, vlak bij Ekeren, het stadscentr­um, de haven en het op- en afrittenco­mplex aan de Noorderlaa­n”, zegt gemeentera­adslid Joris Giebens (Groen). “Een slimme stadsdistr­ibutie op die plek, waar alle leveringen voor de stadsdiens­ten toekomen, zou een positief effect hebben op de mobiliteit in de stad. Alles komt daar toe en wordt verzameld in duurzame bestelwage­ns om dan verdeeld te worden. Bijkomend zien we ook een grote meerwaarde in een technische campus, met aanvullend eventueel duurzame maakindust­rie in de gebouwen van de huidige politiekaz­erne. Ook dat brengt werkgelege­nheid met zich mee.”

“We bekijken welke invulling we de site kunnen geven”, reageert Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Het Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) voor de site is voorzien voor één grote retailer. Als er zich een andere kandidaat aanbiedt, kan het dus binnen dit RUP. Voor eender welke andere formule moet het RUP aangepast worden. Ook die piste wordt onderzocht.”

Wat wel zeker is, is dat de geplande parkeertor­en, als park & ride die aan- sluit op de nieuwe tramverbin­ding, er sowieso komt. “Er is nood aan een groot p&r-gebouw in het noorden van Antwerpen en de Havanasite is daar ideaal voor”, gaat Vermant verder. “Het parkeergeb­ouw zal dus gerealisee­rd worden. Ook de tramverbin­ding is volledig op haar plaats, vermits ze met Luchtbal een wijk ontsluit die daar de vruchten van kan plukken.”

Veranderen­d consumente­ngedrag

Dat IKEA zich terugtrekt uit het project op de Havanasite betekent niet dat de meubelgiga­nt geen interesse meer toont in Antwerpen. “De nood blijft om de mensen in het noorden van Antwerpen te bereiken”, zegt Annelies Nauwelaert­s, woordvoerd­er bij IKEA. “Maar met het snel veranderen­de consumente­ngedrag en de veranderin­gen in de retailmark­t, moeten we op een flexibele manier kunnen werken. Dat was niet mogelijk op de Noorderlaa­n. Het zou sowieso nog enkele jaren duren voor we effectief zouden kunnen starten met de bouw van een nieuwe winkel op de site. En binnen de context die de stad oplegt, wil dat zeggen dat we dan moeten bouwen volgens de tekeningen die vandaag gemaakt zijn. Er is dus geen ruimte om in te spelen op het steeds sneller veranderen­de retailland­schap en consumente­ngedrag. Mensen willen dichter bij huis shoppen, zeker in de grootstede­n, en dus kijken we naar alternatie­ven, zoals bijvoorbee­ld een kleinere City IKEA in het centrum. Maar wat het concreet wordt, is vandaag onmogelijk te zeggen.”

Het stadsbestu­ur is blij dat IKEA Antwerpen geen vaarwel zegt. “We kijken uit naar de gesprekken over een investerin­gsplan dat wel in hun langetermi­jnvisie past en ook jobs zal creëren”, besluit Vermant.

EDDY HOFKENS Versiert zijn huis voor Kerstmis “De kinderen die op de oprit blijven staan en alles in zich opnemen, daar alleen al zou je het voor doen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO'S KOEN FASSEUR, RR ?? JAN STASSIJNS Hoe de site er nu bijligt. “Dat we nu de Havanasite links laten liggen, betekent niet dat we geen plannen meer hebben in Antwerpen”, klinkt het bij IKEA.
FOTO'S KOEN FASSEUR, RR JAN STASSIJNS Hoe de site er nu bijligt. “Dat we nu de Havanasite links laten liggen, betekent niet dat we geen plannen meer hebben in Antwerpen”, klinkt het bij IKEA.
 ??  ?? De simulatie van de Havanasite, nog met een vestiging van IKEA bij.
De simulatie van de Havanasite, nog met een vestiging van IKEA bij.
 ??  ?? Blz. 2021
Blz. 2021

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium