Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetballer Eugene (18) uit Berchem: “Ik wacht bang af ”

Illegaal

- DENNIS VAN DAMME

Eugene Djangmah (18) uit Berchem wacht geduldig de uitspraak van de Dienst Vreemdelin­genzaken over zijn regularisa­tieaanvraa­g af. Ondertusse­n organisere­n vrienden en kennissen de ene steunactie na de andere. “Ik zou iedereen individuee­l willen bedanken, maar dat gaat niet”, zegt Eugene.

Hij heeft vorige week al een examen afgelegd voor zijn middenjury, in januari staat het volgende examen op de agenda. Dus heeft Eugene Djangmah (18) even tijd voor een gesprek. Over zijn lopende regularisa­tieaanvraa­g, over de arrestatie die zijn leven overhoop gooide, maar ook over de steun die hij vanuit zijn omgeving heeft gekregen. Want die steun is enorm. Steunactie na steunactie werd er al opgericht voor de Ghanees, met als resultaat dat de kosten voor zijn advocaat waarschijn­lijk nu al gedekt zijn.

“Steun is overweldig­end”

“Het is overweldig­end dat zoveel mensen er voor me zijn”, vertelt Eugene. “Groots. Dat is het enige woord dat ik er voor heb. Maar tegelijker­tijd heb ik het er een beetje moeilijk mee. Ik zou iedereen individuee­l willen bedanken, maar dat gaat niet. Ik voel me schuldig als ik ‘slechts’ dank u zeg. Toen ik werd opgesloten in het gesloten centrum voor illegalen in Vottem, stond mijn voetbalplo­eg bijvoorbee­ld als één man achter mij. Daar kan ik hen niet dankbaar genoeg voor zijn. Slechts een paar vrienden kenden mijn situatie. Zij hadden wel gezegd dat ze er voor mij zouden zijn als ik opgepakt zou worden. Maar zoveel steun had ik nooit verwacht.”

Iedereen individuee­l bedanken wordt inderdaad moeilijk, want de Facebookpa­gina ‘Eugene verdient te blijven’, heeft bijvoorbee­ld al 8.500 likes verzameld. Via allerlei initiatiev­en, uit verschille­nde hoeken, is ondertusse­n ook al meer dan achtduizen­d euro ingezameld.

Slachtoffe­r van vechtersba­zen

Eugene kwam tien jaar geleden naar België met zijn vader, maakte snel vrienden op school en ging voetballen bij Groenenhoe­k Sport, aan de luchthaven van Deurne. Hij is er ook jeugdtrain­er.

Begin november werd hij tijdens een incident op een fuif in Edegem gecontrole­erd door de politie. “Er was ruzie ontstaan onder een groep jongeren die ik niet kende”, vertelt Eugene. “Dat maakte ik de politie ook duidelijk: ik had met die vechtparti­j niets te maken. Die bewuste jongeren bevestigde­n dat aan de politie en zeiden dat ze niet wisten wie ik was. Maar mijn vrienden en ik moesten onze identiteit­skaart afgeven. Die had ik niet.”

“Ik was me altijd bewust geweest van het gevaar dat ik liep als ik gecontrole­erd zou worden. Daarom was ik ook nog nooit in aanraking gekomen met het gerecht. Die avond liep ik tegen de lamp. Ik kon geen identiteit­skaart voorleggen, dus belde de politie naar de Dienst Vreemdelin­genzaken. Ik wist dat dat niet goed was, maar ik dacht dat ze mij naar huis zouden sturen. Of een paar uur zouden meenemen naar het politiekan­toor. Ik had niet verwacht dat ze mij meteen zouden opsluiten in een cel, en zouden overbrenge­n naar het gesloten centrum in Vottem. Daar kwam ik terecht bij vooral oudere mensen, van wie niemand Nederlands sprak.”

“Er hing een heel rare sfeer. Het is een ervaring waar ik niet graag aan terugdenk. Soms, bijvoorbee­ld als ik alleen thuis ben, schieten de herinnerin­gen me te binnen. Ik heb het daar nog altijd moeilijk mee. Toen ik na een paar dagen te horen kreeg dat ik naar huis mocht, geloofde ik het niet. Ik belde eerst naar mijn advocaat, die op zijn beurt naar het centrum belde om het te bevestigen. Pas daarna kon ik opgelucht ademhalen.”

Wachten in onzekerhei­d

Een drietal weken geleden stuurde Eugenes advocaat zijn aanvraag tot regularisa­tie in. “Nu wacht ik op de wijkagent, die bij mij thuis moet langskomen om te onderzoeke­n of ik echt op mijn adres woon. Hoe lang ik zal moeten wachten op een beslissing, weet ik niet. Iedereen zegt al van bij het begin dat het goed zal komen. Maar je weet het nooit, hé. Er is altijd die kans dat ik toch slecht nieuws zal krijgen. Dat houd ik in mijn achterhoof­d. Als ik moet terugkeren naar Ghana, dan weet ik niet wat ik moet doen. Ik ken er niemand.”

Als zijn aanvraag wordt goedgekeur­d, hoopt Eugene in april afgestudee­rd te zijn. “Daarna wil ik verder studeren, misschien aan de hogeschool. Iets met economie zie ik wel zitten”, vertelt hij.

Te oud voor profvoetba­ller

Voetballen zal allicht altijd een hobby blijven, denkt Eugene. “Vorig jaar had ik de kans om bij Berchem (in eerste klasse amateur,

red.) te gaan spelen. Maar omdat ik geen papieren had, kon ik me niet inschrijve­n. Mede daardoor heb ik mijn droom om profvoetba­ller te worden opgeborgen. Als mijn identiteit­skaart in orde was geweest, dan had Berchem misschien de start van iets kunnen worden. Maar nu word ik stilaan te oud. Niets aan te doen.”

Voetbal en school. Daar focust Eugene zich nu op. Dat hij de voorbije weken plots in het middelpunt van de belangstel­ling stond, daar heeft hij het soms moeilijk mee. Niet onlogisch; hij koos er niet zelf voor. Dankbaar is hij zeker. Maar hij wil ook gewoon jong kunnen zijn. “Ik hoop dat de uitspraak er snel is. Ik wil dit hoofdstuk afsluiten, zodat ik verder kan met mijn leven.”

Een koekjesver­koop, een ‘foute fuif’ en een benefietco­ncert: het zijn maar enkele van de initiatiev­en die er al zijn genomen om Eugene te steunen. Ondertusse­n is er al meer dan 8.000 euro ingezameld, en daar zal allicht nog een som bijkomen, want het benefietco­ncert moet nog plaatsvind­en. “Met dat geld betalen we de advocatenk­osten voor Eugenes dossier”, zegt Maurits De Preter, de initiatief­nemer van de steunactie­s. Zijn zoon was een van de eerste vrienden van Eugene toen die in België aankwam, en sindsdien is hij er kind aan huis. “Achteraf willen we ook voor Eugenes zus van 7 en zijn mama het nodige doen. En als er dan nog iets overblijft, denken we er misschien aan om een goed doel in dezelfde sector te steunen. Maar eerst is het vooral hopen op een goede afloop voor Eugene.”

Er werd een crowdfundi­ngpagina opgericht waarop rechtstree­ks gestort kan worden voor Eugene. Die bracht al meer dan 2.300 euro op.

Voetbalclu­b Groenenhoe­k Sport organiseer­de een pannenkoek­enverkoop, een koekjesver­koop, een ‘foute fuif’ en een brunch. Dat bracht ruim 3.000 euro in het laatje.

Eugenes oude school Pulhof in Berchem organiseer­de onder meer een cake, een hotdog en een chocomelkv­erkoop en zamelde zo 1.200 euro in.

Op initiatief van de vrouw van Maurits De Preter werden er op verschille­nde loca ties koekjes verkocht ten voordele van Eugene. Ze zijn onder andere verkrijgba­ar in cafés als het Zeezicht en Vrij België in Berchem.

Op 13 januari vindt in zaal De Nieuwe Vrede in Berchem het benefietco­ncert FairPlay plaats. Muzikanten uit uiteenlope­nde genres brengen er een voornameli­jk akoestisch­e set en er zal ook dans zijn en er is kunst gepland.

EUGENE DJANGMAH (18)

Voorlopig nog illegaal in het land “Ik wil dit hoofdstuk afsluiten en hoop dat er snel een uitspraak komt, zodat ik verder kan met mijn leven.”

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Eugene Djangmah: “Slechts enkele vrienden kenden mijn situatie. Zij hadden wel gezegd dat ze er voor mij zouden zijn als ik zou worden opgepakt, maar zoveel steun had ik nooit verwacht.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Eugene Djangmah: “Slechts enkele vrienden kenden mijn situatie. Zij hadden wel gezegd dat ze er voor mij zouden zijn als ik zou worden opgepakt, maar zoveel steun had ik nooit verwacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium