Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wijs geen Soedanezen meer uit”

CD&V snoeihard voor Francken na verhalen over foltering

- (fem)

CD&V eist van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) dat er voorlopig geen Soedanezen meer worden uitgewezen zolang niet zeker is dat ze niet worden gefolterd. Maar ondertusse­n mag Francken van het gerecht wel 26 Soedanezen repatriëre­n.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri

b is niet mals voor Francken. Samen met een aantal anderen waarschuwd­e ze in september dat Soedanezen die worden teruggestu­urd, dreigden te worden gefolterd door het dictatoria­le regime van Omar al-Bashir. Dat de N-VAstaatsse­cretaris ervoor koos om ambtenaren van dat regime naar ons land te halen om Soedanezen hier te identifice­ren, was de directe aanleiding voor die waarschuwi­ng. Gisteren doken in de kranten van De Persgroep verhalen op dat die uitgewezen Soedanezen al meteen bij hun aankomst werden opgepakt en gefolterd. En dat ze zelfs in ons land al werden bedreigd door dat identifica­tieteam.

Volgens Francken hebben de diensten zich niets te verwijten en is alles correct verlopen. “Mijn geweten is zuiver”, verklaarde hij gisteren. De staatssecr­etaris wil wel uitzoeken wat er aan is van de verhalen, maar ondertusse­n blijven de uitwijzing­en doorgaan. Gisteravon­d kreeg hij in beroep ook gelijk in een zaak van Soedanezen die in het gesloten centrum van Vottem verblijven en van de rechter in eerste aanleg niet gerepatrie­erd mochten worden omdat er gevaar bestond voor foltering. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens verbiedt uitwijzing­en als dat gevaar bestaat, maar de rechter van het hof van beroep geeft in dit geval Francken gelijk.

Foute inschattin­g

Lanjri is niet te spreken over de uitwijzing­en en de samenwerki­ng met de Soedanese overheid. “Zolang er een risico is, mogen we niemand terugsture­n. We willen geen bloed aan onze handen”, stelt ze. Volgens de CD&V’ster heeft de Dienst Vreemdelin­genzaken een foute inschattin­g gemaakt en het Soedanese identifica­tieteam te weinig gecontrole­erd. “Dit is niet voor herhaling vatbaar”, is de slotsom. Francken zal vandaag in de Kamer in elk geval spitsroede­n moeten lopen tijdens het vragenuurt­je.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Vluchtelin­gen in het Brusselse Maximiliaa­npark.
FOTO OLIVIER MATTHYS Vluchtelin­gen in het Brusselse Maximiliaa­npark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium