Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen maken hun eigen wereld”

Theater De Spiegel focust op allerklein­sten tijdens Kerst in De Studio

- Ilse Dewever DOMINIQUE PIEDFORT

Nergens beter thuis dan hier.” Dat is de slogan van Kerst in De Studio. Het festival in het vroegere gebouw van de Studio Herman Teirlinck richt zich tijdens de kerstvakan­tie ook naar de allerklein­sten. Daar tekent Theater De Spiegel voor, met twee voorstelli­ngen voor een pamperpubl­iek. Artistiek leider Karel Van Ransbeeck vertelt wat meer over die missie.

De Spiegel verwijst naar een herberg in Eppegem. Daar werd in 1601 een vrouw van hekserij beschuldig­d na een poppenspel, geloof het of niet. In 1965 richt Felix Van Ransbeeck, Karels vader, poppenthea­ter De Spiegel op. Hij is getrouwd met Virginie Willems, een afstammeli­ng van de eigenaars van herberg De Spiegel.

Het poppenspel heeft al een tijdje moeten plaatsmake­n voor zintuiglij­k theater voor baby’s en peuters. Wat was voor Karel Van Ransbeeck het keerpunt? “Dat is een evolutie geweest. Veel heeft te maken met mijn studies in Boedapest, nog voor de val van de Muur. Daar heb ik het muzikale figurenthe­ater ontdekt. Ik worstelde in het poppenthea­ter altijd met de taal, en het visuele was een ontzettend groot onontgonne­n gebied. De kracht van het visuele leerde ik ook in Boedapest. En voor volwassene­n is het moeilijk om met associatie­s om te gaan. Die hebben daar een uitleg bij nodig, die willen weten wat ermee wordt bedoeld. Anders zien ze vooral chaos. Bij heel jonge kinderen is dat niet van tel. Die gaan op zoek naar een connectie, daarmee maken ze hun eigen verhaal en hun eigen wereld. Als artiest vond ik het heel interessan­t om dan voor dat allerjongs­te publiek iets te gaan doen, zonder dat ik dacht aan een gat in de markt.”

Tijdens Kerst in De Studio kunt u met kinderen jonger dan 2 jaar naar Labotanik. Wat mogen de mensen dan verwachten? “Een botanische tuin is geen echte natuur. Daar wordt alles wat in de natuur aanwezig is eerder bij elkaar gebracht. Daarom wilde ik met deze voorstelli­ng ook naar een denkbeeldi­ge tuin gaan. Het is een grote installati­e met een paar modules. Het is ook een labo waarin we artiesten, muzikanten en dansers uitnodigen. Het is een tuin die iedere keer anders zal groeien en bloeien. En krijsende baby’s, die horen er ook bij, dat is een deel van het geheel.”

Ceci n’est pas un livre richt zich naar 2+ en is geïnspiree­rd op de boeken van Hervé Tullet, met knipogen naar René Magritte en Jacques Tati. We horen de kniesoor al komen: is dat geen brug te ver voor een peuter? “Hervé Tullet oogst wereldwijd succes met zijn interactie­ve boeken. Een boek fysisch benaderen, gaten toestaan, een spel teweegbren­gen met de lezer. Dat vind ik een interessan­t gegeven. Dat doet me denken aan het surrealism­e van Magritte en Tati, die ook voorwerpen in een andere context plaatsten. In de voorstelli­ng zet ik dan samen met Bart Voet twee rare meneertjes neer, in onze koffertjes zitten dan allerlei werelden. Kinderen voelen zich daar heel hard bij betrokken. Zo lopen ze rond in die boeken van Tullet, zij hebben dat direct begrepen. Volwassene­n vinden het dan weer een rare wereld. Kijk, voor mij heeft alles wat we doen uiteindeli­jk te maken met de rechten van het kind. Hoe jong ook, ieder kind heeft recht op cultuur.”

Kerst in De Studio, 27/12 tot 07/01, De Studio, Maarschalk Gerardstra­at 4. Ook voorstelli­ngen van FroeFroe, Tuning People & De Maan, Laika en Michai Geyzen. www.destudio.com

 ?? FOTO KOEN BROOS ?? Een beeld uit ‘Ceci n’est pas un livre’. “Een boek fysisch benaderen, gaten toestaan, een spel teweegbren­gen met de lezer. Dat vind ik een interessan­t gegeven”, zegt artistiek leider Karel Van Ransbeeck.
FOTO KOEN BROOS Een beeld uit ‘Ceci n’est pas un livre’. “Een boek fysisch benaderen, gaten toestaan, een spel teweegbren­gen met de lezer. Dat vind ik een interessan­t gegeven”, zegt artistiek leider Karel Van Ransbeeck.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium