Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stofzuiger haalt fijn stof uit de lucht

Technologi­sche innovatie “ook toepasbaar in Antwerpen”

-

Een soort gigantisch­e stofzuiger die fijn stof en roet uit de lucht haalt: door zulke speciale toestellen nabij grote parkeergar­ages te plaatsen, wil Eindhoven de luchtkwali­teit in de stad verbeteren. Een wereldprim­eur. “Dit systeem is ook perfect toepasbaar bij de overkappin­g van de Antwerpse Ring”, zegt projectlei­der Bert Blocken.

Volgens het recentste rapport van het Europese Milieuagen­tschap EEA is fijn stof alleen al goed voor 400.000 vroegtijdi­ge overlijden­s in de Europese Unie. De Nederlands­e stad Eindhoven pakt het probleem samen met de Technische Universite­it Eindhoven (TUE) origineel aan: door het fijn stof uit de stadslucht te filte- ren op plaatsen waar het zich op- hoopt. “Onze proef loopt gedurende drie maanden nabij een grote parkeergar­age in het hart van Eindhoven, maar het kan net zo goed in grote tunnels of bijvoorbee­ld bij de toekomstig­e overkappin­g van de Antwerpse Ring”, zegt projectlei­der Bert Blocken van de TUE en KU Leuven. “Wij plaatsen aan de garage dertig luchtzuive­ringstoest­ellen die door elektrosta­tische werking fijn stof en roet aantrekken en verzamelen. Om de twee weken halen we de dikke laag stofdeeltj­es weg.”

“Longen van de stad”

De Vlaamse ingenieur en hoogleraar bouwfysica erkent dat fijn stof bij de bron aanpakken het meest efficiënt zou zijn. “Maar dat is helemaal niet zo eenvoudig. Zo kunnen er bijvoorbee­ld niet overal verkeersvr­ije zones komen. Dan is het fijn stof wegfiltere­n op plaatsen met hoge concentrat­ies de op één na beste methode.”

Blijft het effect dan niet beperkt tot een erg kleine schaal? Nee, zegt de onderzoeks­groep: volgens zijn berekening­en zou de luchtkwali­teit in een verrassend grote omgeving van de garages flink moeten verbeteren. Het is niet voor niets dat deze wereldprim­eur de naam ‘Longen van de stad’ kreeg.

Beter bij bewolkt weer

“Het is geen wonderoplo­ssing, je krijgt er niet de lucht in de hele stad mee proper”, nuanceert Bert Blocken. “Maar onze aanpak maakt wel een verschil. In een tunnel blaast het ventilatie­systeem buitenluch­t naar binnen, waardoor het fijn stof van het verkeer gewoon naar de open ruimte verplaatst. Wij verwijdere­n het fijn stof zo veel mogelijk uit het circuit. Het effect is wel afhankelij­k van het weer: bij mooi, helder zomerweer is het eerder beperkt, bij een typisch Belgische bewolkte dag juist heel groot.” Deze aanpak vergt een doorgedrev­en samenwerki­ng tussen wetenschap­pers, technologi­sche bedrijven en overheden. “Een groot probleem vraagt nu eenmaal een grote oplossing, en meestal in één adem ook een grote investerin­g. Maar in het totaalbudg­et van de bouw van een tunnel of overkappin­g zou die niet meer dan 5% mogen uitmaken. Je mag ook de maatschapp­elijke kost aan ziektes en vroegtijdi­ge sterftes ten gevolge van fijn stof niet vergeten. Die is vele malen hoger dan de investerin­gskost.”

BERT BLOCKEN hoogleraar bouwfysica “Het is geen wonderoplo­ssing, maar ze maakt wel degelijk een verschil.”

HANS OTTEN

 ?? FOTO RR ?? Met dertig van deze toestellen wil de Nederlands­e stad Eindhoven de lucht rond een grote parkeergar­age zuiveren.
FOTO RR Met dertig van deze toestellen wil de Nederlands­e stad Eindhoven de lucht rond een grote parkeergar­age zuiveren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium