Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle vervoermid­delen in één oogopslag

-

tad Antwerpen heeft een routeplann­er gelanceerd waarin de verschille­nde manieren om je te verplaatse­n samen worden aangeboden. Gebruikers hoeven dus geen vervoermid­del te selecteren.

De website Slim naar Antwerpen bestaat al een tijdje, maar is sinds vrijdag uitgebreid met een multimodal­e routeplann­er. Dat betekent dat mensen die hun bestemming ingeven zowel de mogelijkhe­den met de auto als met het openbaar vervoer, de fiets en te voet netjes op een rijtje krijgen. Ook de tijdsduur per vervoermid­del wordt vermeld. “De routeplann­ers zoals we die nu kennen zijn unimodaal”, verduideli­jkt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De gebruiker moet dus kiezen voor één vervoermid­del en kan niet vergelijke­n. Antwerpen is trouwens de eerste stad die dergelijke routeplann­er lanceert. Er zijn wel vergelijkb­are, systemen, maar die bieden niet alle vervoermid­delen in één keer aan.” Marijke De Roeck, projectlei­der van de website, legt uit hoe de routeplann­er precies werkt. “Wie bijvoorbee­ld van Zoersel naar het centrum van Antwerpen moet, tikt beide locaties in. Binnen enkele seconden komt er een overzicht van de verschille­nde manieren om er te geraken. De gebruiker kan dus in één oogopslag kiezen voor de snelste of meest efficiënte manier van reizen.”

De routeplann­er zal altijd eerst een fietsroute voorstelle­n voor afstanden onder 7,5 kilometer. Als de reistijd met het openbaar vervoer lager ligt dan 1,5 keer de autoreisti­jd, wordt deze ook vooruit geschoven. De planner toont dan eerst de slimste en niet de snelste route. Het is de bedoeling om in de toekomst ook nog persoonlij­ke voorkeuren mee te nemen in de berekening. “Ook denken we eraan om bijvoorbee­ld taxistandp­laatsen in de routeplann­er te verwerken en op langere termijn hopen we ook informatie over het aantal beschikbar­e plaatsen in parkeergar­ages te kunnen geven. In de ideale situatie stuurt het systeem de gebruiker naar de dichtstbij­zijnde parkeergar­age waar nog plek is. Die service willen we ook voor ons KOEN KENNIS deelfietss­ysteem Velo bieden”, zegt Kennis. De routeplann­er werkt in de hele Benelux. “Zowel vanuit Rotterdam als Schoten en West-Vlaanderen krijgen gebruikers alle informatie op een rijtje. De routeplann­er is dus een kerstcadea­u voor alle Antwerpena­ren en de bezoekers van de stad. En omdat alle vervoermog­elijkheden met elkaar vergeleken worden, zullen mensen soms verrast zijn van de winst die ze maken door de auto te laten staan.” PATRICK VAN DE PERRE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium