Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gij zijt nen held, voor ons allemaal, voor altijd”

AFSCHEID Volle Bourla lacht en huilt om Marc Van Eeghem (57)

-

n een volle Antwerpse Bourlascho­uwburg hebben honderden vrienden, familieled­en en collega’s vrijdag afscheid genomen van Marc Van Eeghem. Onder meer zijn broer Kurt en zijn twee zoons brachten een emotioneel eerbetoon aan de vorige week op 57jarige leeftijd aan kanker overleden acteur.

Zijn afscheid moest een feest worden, en dat werd het ook. Een feest van lachen en huilen, muziek en luid applaus van een legertje collega-acteurs als Jan en Reinhilde Decleir, Dirk Roofthooft, Wim Opbrouck, Peter Van den Begin, Tine Reymer, Gène Bervoets, Stijn Coninx, Damiaan De Schrijver, Johan Heldenberg­h, Filip Peeters, Stany Crets en Marleen Merckx Het was op de tonen van Try a Little Tenderness van Otis Redding dat de plechtighe­id werd ingezet. Op de bühne de sobere, withouten kist op een rode loper. Erachter een rood fluwelen doek, gesloten. Vrienden en familie haalden herinnerin­gen op aan hun ‘Marcie’. Een man die iedereen zou moeten hebben gekend. “Vanaf het moment dat gij binnenkwam, werd er aan één stuk door gelachen”, vertelt zijn broer Kurt Van Eeghem. Het was een beeld dat tijdens de hele afscheidsd­ienst zou terugkomen. Want naast een geweldig acteur stond Marc Van Eeghem bekend om zijn goedlachsh­eid en moppentapp­erij. “Marc had een patent op flauwe moppen. Van alle Tommy Coopers was hij de beste. Hij was nooit bang om onnozel te zijn of om onnozel over te komen”, aldus acteur Koen Van Impe. “Maar Marc kon ook een held van u maken. En er zitten hier vandaag wat van zijn helden bij elkaar. Marc was gemaakt voor de vriendscha­p. Iedereen zag u graag, Marc. Gij zijt zelf ook nen held, voor ons allemaal, voor altijd.” Ontroering troef in de Bourla. Els Dottermans deed zelfs de stilte verstommen toen de actrice zijn lievelings­gedicht, Lamento van Remco Campert, bijna bezwerend voordroeg. Lucas Van den Eynde verwarmde op zijn beurt al zingend harten. En Britt van Marse- nille deed tranen vloeien toen ze terugdacht aan het moment waarop ze samen met de acteur al huilend naar het lied Evidemment van France Gall luisterde. Maar dat Van Eeghem bovenal een prachtige vader was, maakten zijn zoons de aanwezigen duidelijk. Toch werd er ook gelachen, uitbundig gelachen zelfs. En omdat het afscheid van Van Eeghem een feest moest worden, ging naar het einde toe het rode doek omhoog. Erachter bleek een bigband klaar te zitten. Terwijl die speelde, werden op de achtergron­d beelden getoond uit de rijkelijk gevulde acteercarr­ière van de acteur.

Als slotstuk speelde trompettis­t Sam Vloemans. Maar zijn muziek kon het applaus niet overstemme­n dat uitbarstte toen de kist van Van Eeghem van het podium werd gedragen. Voor een allerlaats­te keer mocht de acteur in zijn geliefde Bourla een staande ovatie ontvangen.

JAARLIJKS EERBETOON AAN VADER

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium