Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook echt kindje Jezus in Mechelen tijdens pluralisti­sche viering

-

Ook in de kathedraal van Mechelen wordt er een kerstspel met een echt kindje Jezus opgevoerd, maar dat verhaal is wél geactualis­eerd.

“Special guests zijn mensen van een ander geloof.”

Dieter Vandelanot­te, Esther Stuyck en hun zoontje Ruben (bijna vier maanden) uit Mechelen weten nog niet goed wat te verwachten van hun aantreden als de Heilige Familie. “Een bevriend koppel had het ons gevraagd”, zegt Dieter, “en we hebben er niet lang over moeten nadenken. We zijn zelf niet meer praktisere­nd, al zijn we allebei wel tot ons achttiende wekelijks naar de kerk geweest. Maar het kerstverha­al is toch iets bijzonders, zeker als je zelf pas ouders bent geworden. Ruben is een gemakkelij­ke baby, hij gaat het allemaal net als wij over zich heen laten komen (lacht).” In de Sint-Romboutska­thedraal wordt het kerstspel zondag twee keer opgevoerd, tijdens de 33ste editie van de kinderkers­tvieringen in de namiddag. De insteek is eerder pluralisti­sch: “Speciale gasten zijn een boeddhisti­sche monnik, een moslima en haar dochter en een Syrisch-orthodox gezin”, vertelt An Mollemans. “De kinderkers­tvieringen zijn ontstaan vanuit de nood om het kerstverha­al dichter bij de kinderen te brengen. Tijdens de eerste edities werd er nog gewoon uit een kinderbijb­el voorgeleze­n, maar gaandeweg is het een toneelstuk geworden waar Mechelse basisschol­en aan meewerken en dat telkens een enigszins actuele toets kreeg. Nu hebben we ervoor gekozen om het verhaal te linken aan de verschille­nde culturen en godsdienst­en in Mechelen.”

“De focus van het toneel ligt op de drie koningen die op zoek zijn naar de kerststal en een boodschap brengen van vrede en licht. Onze speciale gasten zullen ook hun eigen boodschap van vrede en licht brengen. Onze middernach­tmis en viering op kerstdag zijn eerder klassiek.” (syma)

 ?? FOTO RR ?? Ester Stuyck, Dieter Vandelanot­te en hun zoontje Ruben. Samen vormen ze zondag de Heilige Familie.
FOTO RR Ester Stuyck, Dieter Vandelanot­te en hun zoontje Ruben. Samen vormen ze zondag de Heilige Familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium