Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Huiselijk geweld blijft nog te vaak verborgen”

Huisartsen erkennen nut van nieuwe digitale tool

- KARIN VANHEUSDEN

Vanaf 1 januari kunnen artsen online een training volgen om sneller intrafamil­iaal geweld op te merken. “Zeer zinvol, want geweld binnen het gezin blijft delicaat, voor patiënten én voor artsen”, klinkt het.

Elke week zitten er in de wachtkamer van de dokter twee patiënten die slachtoffe­r zijn van intrafamil­iaal geweld, maar hierover niet durven te praten. De algemene cijfers zijn alarmerend: een op de zeven Vlaamse gezinnen krijgt te maken met partnergew­eld, ouderenmis­handeling of mishandeli­ng van kinderen.

Toch blijft intrafamil­iaal geweld nog te veel onder de radar. Minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen heeft huisartsen­vereniging Domus Medica de opdracht gegeven om een digitale tool te ontwikkele­n die huisartsen alerter maakt.

“Niet alleen de slachtoffe­rs zwijgen, ook artsen durven dikwijls niet doorvragen uit schrik om hun patiënt te bruuskeren”, zegt Linde Tilley, die voor Domus Medica de tool mee ontwikkeld­e. “Het e-learningpr­ogramma, dat vanaf 1 januari voor de achtduizen­d Vlaamse huisartsen beschikbaa­r is, leert de dokters in de eerste plaats opmerkzame­r te zijn voor de symptomen van intrafamil­iaal geweld. Een fysiek letsel valt op, maar klachten zoals hoofd- en rugpijn, slaap- en eetstoorni­ssen, angstaanva­llen of – zoals bij kinderen voorkomt – ontwikkeli­ngsachters­tand of gedragssto­ornissen, zijn veel moeilijker te verklaren. Het nieuwe e-learning-programma bevat behalve filmpjes waarin diverse gevallen worden getoond, ook oefeningen die artsen trainen in technieken om het onderwerp op een niet-veroordele­nde manier ter sprake te brengen en te durven doorvragen. Meestal wordt de spanning in een gezin door verschille­nde factoren getriggerd. De huisarts, die de context van zijn patiënten doorgaans goed kent, is de geknipte persoon om het geweld op te merken en stappen te zetten om het te doen stoppen.”

Kwetsbare buurt

Ann Bouchery is huisarts in een kansarme wijk in AntwerpenN­oord. “Ik zie wekelijks gemakkelij­k twee patiënten die risico lopen op intrafamil­iaal geweld”, zegt ze. “Ofwel omdat er al een incident is geweest, ofwel omdat de gezinssitu­atie heel precair is. Onze groepsprak­tijk bevindt zich in een kwetsbare buurt met bewoners die kampen met problemen op alle gebied: financieel én psychosoci­aal. Dankzij het Omnio-statuut kunnen kansarme patiënten tegen een lage kostprijs bij ons terecht. Dat biedt het voordeel dat we hen veel zien, een vertrouwen­srelatie kunnen opbouwen en zo een patroon in de klachten kunnen herkennen.”

“Toch ben ik er mij van bewust dat we slechts het topje van de ijsberg zien”, zegt Bouchery. “Er wordt nog veel gemaskeerd. Om de symptomen snel te herkennen, hebben wij vanuit onze groepsprak­tijk al bijscholin­g rond intrafamil­iaal geweld gevolgd. Wij werken ook nauw samen met de cel CO3 van CAW Antwerpen, die zich specifiek richt op slachtoffe­rs van huiselijk geweld. Deze nieuwe digitale tool is erg zinvol en belangrijk om de problemati­ek duidelijk te kunnen benoemen en snel in actie te komen.”

Schaamte

Ook dokter Monique Van Ocken, die 30 jaar een praktijk heeft in Broechem, erkent het belang van het e-learningpr­ogramma. “Intrafamil­iaal geweld is een onderwerp dat moeilijk bespreekba­ar is. Vaardighed­en aanleren om het thema bespreekba­ar te maken, is zeker zinvol. Ik werk in landelijk gebied en kom er slechts sporadisch mee in aanraking. Niet dat intrafamil­iaal geweld alleen in kansarme milieus voorkomt, maar in de hogere klassen blijft het helaas veel meer in het verborgene.”

Volgens de Antwerpse dokter Bart De Bruyker zijn rug- en hoofdpijn klassieke klachten die kunnen wijzen op huiselijk geweld. “Het is niet evident om de link te leggen. Vrouwen zijn vaak zeer loyaal naar hun partner toe en zijn soms te beschaamd om erover te spreken. En hoezeer we ook ons best doen, soms hebben we niet de tijd om er genoeg bij stil te staan. Maar het probleem is ernstig, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Dus ja, deze tool is zeer nuttig.”

 ?? FOTO RR ?? Rug en hoofdpijn zijn klassieke klachten die kunnen wijzen op huiselijk geweld. “Maar het is niet evident om de link te leggen”, zeggen huisartsen.
FOTO RR Rug en hoofdpijn zijn klassieke klachten die kunnen wijzen op huiselijk geweld. “Maar het is niet evident om de link te leggen”, zeggen huisartsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium