Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze man verdient meer dan een paar imitaties”

Lieven Scheire duikt in ‘De Wondere Wereld van Chriet Titulaer’

-

Lieven Scheire (36) krijgt van de Nederlands­e televisie een uur cadeau om hulde te brengen aan een man die voor hem een voorbeeld was, een onvervalst­e held: Chriet Titulaer (73). De sterrenkun­dige overleed in april en was met zijn populaire programma Wondere Wereld de boodschapp­er van de toekomst.

Er worden vanavond geen valse baarden opgeplakt, belooft Lieven Scheire. Chriet Titulaer, vanwege zijn uitbundige baard zonder snor weleens ‘de man met het omgekeerde hoofd’ genoemd, nodigde uit tot imitaties, maar volgens Lieve Scheire hebben we dat wel een beetje gehad. “Toen Titulaer in april stierf, doken er net iets te veel imitaties op. Onder meer in het programma

De Wereld Draait Door, wat door een aantal mensen niet als respectvol werd ervaren. Natuurlijk moeten we er niet omheen trippelen: Chriet Titulaer – de Chriet spreek je eigenlijk uit als Kriet – had een uniek accent en voorkomen, dat nodig uit tot imitaties. Daarom zoeken we in het programma van vanavond ook cabaretier André van Duin op, die Titulaer al in de jaren zeventig imiteerde. Titulaer zei dat hij vereerd was door die imitatie, zo veel gevoel voor humor had hij wel. Ik durf dat Limburgse accent van Titulaer ook weleens na te doen, maar ik wil er geen karikatuur van maken. Daarvoor is zijn verdienste te groot.”

Datafoon

De Wondere Wereld van Chriet Titulaer: zo heet het programma waarin Lieven Scheire samen met de Nederlands­e wetenschap­sjournalis­t Diederik Jekel hulde brengt aan de meest opmerkelij­ke voorspelli­ngen van de sterrenkun­dige die ook in Vlaanderen populair was met zijn programma Wondere Wereld. Het idee voor de speciale uitzending kwam van Lieven Scheire zelf, die een veelgevraa­gde gast is in Nederlands­e programma’s. “Ik kwam in Nederland iemand tegen van een productieh­uis die ook een grote fan van Titulaer bleek te zijn. We kregen het idee om nog één aflevering van Wondere Wereld te maken, al heeft dat idee een heel andere vorm gekregen.”

De microgolfo­ven, personal computers, tv-zenders in overvloed, online winkelen, smartphone­s: Chriet Titulaer wist het in de jaren zeventig en tachtig stuk voor stuk te voorspelle­n. Af en toe zat hij er ook wel een beetje naast, zegt Scheire: “Zo beweerde hij dat het internet iets voor bedrijven zou blijven, een populair standpunt in die tijd. Maar omdat hij zo’n goed contact had met onderzoeks­centra over de hele wereld, wist hij heel goed welke technologi­e er in ontwikkeli­ng was. In het huis van de toekomst dat hij liet bouwen, stond hij in de keuken met een soort iPad waar de recepten op verschenen. In die tijd leek dat absurd, want een tv-toestel was in de jaren tachtig nog een mastodont van een kubieke meter. Dat je die informatie op zo’n compact en krachtig toestel kon oproepen, leek ondenkbaar. In dat huis van de toekomst stonden trouwens ook verscheide­ne vuilnisbak­ken waarin je afval kon sorteren: ook dat was revolution­air. Maar het stokpaardj­e van Chriet Titulaer was uiteraard de datafoon, nu beter bekend als de smartphone. Dat lijkt een makkelijke voorspelli­ng, maar vergeet niet dat er op het moment van zijn voorspelli­ng nog geen sprake was van mobiele telefonie. Titulaer voorspelde ook dat alles elektronic­a zou bevatten, van een bankkaart tot speelgoed en koffieappa­raten. Ook dat is nu de realiteit.”

Humoristis­che pionier

Lieven Scheire beschouwt Chriet Titulaer als een pionier die wetenschap en technologi­e tot in de huiskamers bracht, vaak op een humoristis­che manier. “Zijn bekendste filmpje is natuurlijk dat met Titulaer op een fiets met een telefoon. Een 1 aprilgrap, al zijn er nog altijd mensen die dat niet door hebben (lacht). Een ander filmpje toont hoe hij met een bankkaart toegang krijgt tot het poortje van een skilift. Titulaer is in volle zomer met een skipak aan naar een indoor skipiste getrokken om dat te filmen, dat zegt genoeg. Dat maakt die uitzending­en van toen zo’n plezier om te herbekijke­n. Om eerlijk te zijn: ik droom ervan nog een paar wetenschap­pelijke fans rond me te verzamelen en een Vlaams-Nederlands­e Wondere Wereld te kunnen maken. Ik herinner me dat Titulaer bij een vertaalcom­puter stond die er drie minuten over deed om één zin te vertalen. Met dat filmpje ben ik naar onderzoeke­rs gestapt die oortjes hebben ontwikkeld die gelijktijd­ig kunnen vertalen. Daar zou Titulaer van hebben gesmuld.”

De Wondere Wereld van Chriet Titulaer, vanavond om 21.45u op NPO1

 ?? FOTO'S VRT, HOLLANDSE HHOOGTE ?? Lieven Scheire. Inzet: Chriet Titulaer.
FOTO'S VRT, HOLLANDSE HHOOGTE Lieven Scheire. Inzet: Chriet Titulaer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium