Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Senioren ontdekken games

Trendwatch­bureau voorspelt dat leeftijdsg­roepen vaker “afwijkend gedrag” zullen vertonen

- CHRISTOF WILLOCX

We gaan het met z’n allen rustiger aan doen in 2018. En we gaan ons amuseren met zaken die op het eerste gezicht niet bij onze leeftijd passen. Zoals twintigers die K3liedjes zingen. Dat voorspelle­n de trendwatch­ers van FutureProv­ed.

Door de smartphone en het internet

b stopt de informatie­stroom niet meer en zijn veel mensen bijna altijd bereikbaar. Volgens de trendwatch­ers van het bureau FutureProv­ed zullen veel consumente­n in het nieuwe jaar tegen die trend in gaan.

“De meeste consumente­n verlangen naar rust, tijd om van iets te genieten en nood om zich te los te koppelen van de immer aanwezige online wereld”, zegt Bert Van Thilborgh, woordvoer- der van FutureProv­ed. “Bedrij- ven spelen daar nu al op in. Ook cafés doen dat. The Lobby Bar in Londen lanceerde deze zomer de cocktail The Origin. Een klant die de cocktail bestelt, krijgt eerst een ‘virtual reality’-set met een bril en oortjes. Via die set beleeft hij waar de whisky uit die cocktail wordt gemaakt. Hij is er net echt aanwezig, ook al zit hij gewoon in het café.”

Afwijkend gedrag

De onthaastin­g van de klant is niet de enige opmerkelij­ke trend die FutureProv­ed voor volgend jaar voorspelt. Leeftijdsg­roepen zullen ook steeds minder doen wat van hen wordt verwacht.

“We noemen dat betweenity”, zegt Bert Van Thilborgh. “Traditione­le rolpatrone­n moeten er steeds meer aan geloven. Studenten in het hoger onderwijs zingen op fuiven K3-liedjes die ze kennen uit hun jeugd. En veel ouderen slaan aan het videogamen.”

Kris Lenaerts, manager van de Antwerpse keten Game Mania, bevestigt die trend. “Gamers worden ouder”, zegt Lenaerts. “Wie twintig jaar geleden als tiener videospell­etjes speelde, doet dat vandaag nog steeds, maar dan samen met zijn kinderen. We krijgen in onze winkels geregeld hele gezinnen op bezoek.”

60 en fervent gamer

Ook alleenstaa­nde ouderen zitten graag voor de spelconsol­e. “Ik word weldra 60 en zit elke zaterdag en zondag van ’s morgens tot ’s avonds voor mijn Playstatio­n 4 of X-box 360”, zegt Jozef Van den Put uit Merksem. “Ik ben nu op invalidite­it en ga bijna met pensioen, dus ik heb tijd genoeg. In de week mogen mensen mij komen bezoeken, maar in het weekend sluit ik de deuren en ben ik alleen maar met mijn games bezig. Als ik in een videospel een slechterik kan verslaan, geeft mij dat adrenaline.”

Jozef speelt al videospell­etjes sinds zijn 18de. “In mijn jonge jaren speelde ik op een Commodore 64. Nu heb ik hier drie Playstatio­ns staan. Ik ken ook andere alleenstaa­nde senioren die hele dagen achter hun spelcomput­er zitten. Het is plezant. En er staat geen leeftijd op.”

JOZEF VAN DEN PUT (60)

Videogamer “In de week mogen mensen mij bezoeken, maar in het weekend sluit ik de deuren en ben ik alleen maar met mijn games bezig.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR
Jozef Van den Put. ??
FOTO KOEN FASSEUR Jozef Van den Put.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium