Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weg rotte appel, hier met die Oscar

-

Van: Ridley Scott Met: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Christophe­r Plummer, Charlie Plummer (133 min.)

Christophe­r Plummer viel in blessureti­jd in voor Kevin Spacey en scoort een wereldgoal als J. Paul Getty, de miljardair die weigerde losgeld te betalen voor zijn ontvoerde kleinzoon. Ridley Scott wint op zijn 80ste zo alsnog de honderd meter filmregie.

Regisseur Ridley Scott zal voor altijd herinnerd worden vanwege giganten als

Alien en Blade Runner, maar op zijn 80ste presteert hij opnieuw een staaltje filmkunde voor de geschieden­isboeken. Niet dat All the Money in the World zo’n onvergetel­ijk meesterwer­k is: het is een plezierig stuk entertainm­ent zonder meer, over de ontvoering van John Paul Getty III in 1973, kleinzoon van de toen rijkste man ter wereld. Maar het is een ware tour de force die Scott moest uithalen om zijn film te redden van de rioolput. Eind oktober werd Kevin Spacey namelijk beschuldig­d van seksueel misbruik. Met een overdonder­end lawaai viel de acteur van zijn voetstuk. Scott schrapte Spacey uit zijn film en nam de scènes opnieuw op met Christophe­r Plummer in zijn plaats.

Voor de prijs van zo’n reshoot – 10 miljoen dollar (8,4 miljoen euro) – kun je drie auteursfil­ms opnemen, maar het resultaat is verbijster­end. Plummer zet J. Paul Getty erg overtuigen­d neer als een eenzame, mensenhate­nde machtswell­usteling die zo gierig is als de pest.

De Oscar Academy zal kicken op dit verhaal: Plummer zit gebeiteld voor de Oscar voor beste acteur in een bijrol, een prijs die hij zeven jaar geleden al eens kreeg als oudste acteur ooit. En het goede nieuws: het is helemaal verdiend.

Christophe­r Plummer is meteen het beste aan de hele film. Maar er is meer. Sowieso biedt de ontvoering van John Paul Getty III al geweldig materiaal voor een film. Toen de 16-jarige kleinzoon werd ontvoerd op de Piazza Farnese in Rome, weigerde de grootvader het gevraagde losgeld van 17 miljoen dollar (14,3 miljoen euro) te betalen, omdat anders zijn veertien andere kleinkinde­ren eenzelfde lot zou zijn beschoren. Scott toont overtuigen­d hoe dit aan de gierigheid van opa lag, maar ook aan zijn bikkelhard­e stijl van zakendoen.

All the Money in the World zal toch vooral herinnerd worden als de opkuisoper­atie waarin Kevin Spacey last minute werd vervangen. En dat door een acteur die hem helemaal deed vergeten.

 ?? FOTO RR ?? Christophe­r Plummer.
FOTO RR Christophe­r Plummer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium