Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaming schoolt zich te weinig bij

Voka wil lagere ontslagver­goeding voor wie opleiding weigert

- CHRISTOF WILLOCX

De Vlaamse werknemers behoren tot de slechtste leerlingen van Europa op het vlak van bijscholin­g. In ons land volgt slechts 7% een opleiding op of buiten de werkvloer. In Nederland is dat 19%, in Frankrijk 21% en in Denemarken en Zweden zelfs meer dan 30%. Volgens ondernemer­sorganisat­ie Voka krijgen werknemers wel de kans om opleidinge­n te volgen, maar zien velen daar het nut niet van in. Ze pleit ervoor om minder ontslagver­goeding te geven aan wie geweigerd heeft een opleiding te volgen. Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) wil dat minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ingrijpt.

Vlaamse werknemers nemen te weinig deel aan opleidinge­n en vinden daardoor minder snel een nieuwe job. Vooral bij laaggescho­olden is dat een groot probleem.

7% van de arbeidskra­chten in Vlaanderen volgt tijdens de loopbaan een opleiding op of buiten de werkvloer. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Dat cijfer ligt ver onder de doelstelli­ng van 15% die de Vlaamse overheid in 2020 wil bereiken. “Dit is niet bemoedigen­d”, zegt Emmily Talpe. “Zeker niet omdat het aantal laaggescho­olde werknemers amper 2,7% bedraagt en dat cijfer al vijf jaar op rij daalt. Door de digitale ontwikkeli­ngen veroudert kennis veel sneller dan vroeger. Ik verwacht dat minister Muyters een tandje bij steekt om de opleidings­graad voor werknemers te verhogen.”

Muyters wijst er wel op dat informele opleidinge­n op de werkvloer, zonder dat de werknemer in een klaslokaal zit, niet in de cijfers worden meegereken­d. Hij wordt bijgetrede­n door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). “We hebben 723 Belgische kmo’s met meer dan tien werknemers bevraagd. Daaruit blijkt dat 77% van de kmo’s minstens twee dagen per jaar enkele personeels­leden in opleiding heeft”, zegt Sven Nouten, woordvoerd­er van het NSZ.

Minder ontslagver­goeding

Maar zeker in vergelijki­ng met de rest van Europa blijven de cijfers slecht. “Het onderzoek naar opleidinge­n wordt in heel Europa op dezelfde manier gevoerd, zodat we de cijfers goed kunnen vergelijke­n”, zegt Talpe. “In Vlaanderen volgt slechts 7% van de arbeidskra­chten een opleiding. Maar in Nederland is dat bijna 20% en in Frankrijk zelfs 21%.”

Ondernemer­sorganisat­ie Voka hekelt vooral het gebrek aan motivatie bij de werknemers. “Uit Europees onderzoek blijkt dat de helft van de Vlaamse werkenden geen opleiding wenst”, zegt Voka in een rapport. “Nochtans komen praktische belemmerin­gen, zoals een gebrek aan steun van werkgever of overheid, in Vlaanderen slechts half zo vaak voor als in de rest van Europa. Werknemers hebben dus wel de kans om opleidinge­n te volgen, maar doen het niet.” Voka pleit daarom voor een strenge aanpak. “Werknemers die een opleiding weigeren, zouden minder ontslagver­goeding moeten krijgen.”

Opleidings­cheques

Voor Walter Janssens, arbeidsmar­ktspeciali­st van Hay Group Belgium, gaat die maatregel te ver. “Je moet de zaak positief aanpakken”, zegt hij. “Bij de opstelling van collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n wordt in Nederland vaak een budget voor opleidinge­n voorzien. Hier gaat dat geld te vaak naar pure loonsverho­gingen die cash worden uitbetaald.”

“Dat laaggescho­olde arbeidskra­chten in Vlaanderen amper een opleiding volgen, is pas zorg- wekkend. Zij hebben er het meeste baat bij, omdat ze een grotere kennisacht­erstand hebben. Wie zijn job verliest en niet voldoende is opgeleid, vindt minder snel een nieuwe job.”

Philippe Muyters wil samen met de sociale partners bekijken hoe het aantal opleidinge­n kan worden verhoogd. Hij wijst er wel op dat er al maatregele­n bestaan. Zo kan iedereen die een job heeft voor 250 euro per jaar aan opleidings­cheques krijgen. De overheid betaalt per opleiding maximaal de helft van uw inschrijfg­eld en cursusmate­riaal terug.

Hoeveel procent laaggescho­olde werknemers in Vlaanderen volgt een opleiding tijdens de loopbaan?

(Geen diploma middelbaar onderwijs)

Hoeveel procent hooggescho­olde werknemers in Vlaanderen volgt een opleiding tijdens de loopbaan?

(Diploma hoger onderwijs)

Hoeveel procent van de werknemers in Vlaanderen volgt een opleiding tijdens de loopbaan?

Bron: Algemene Directie Statistiek

Hoe scoort Vlaanderen in 2016 in vergelijki­ng met de buurlanden?

Bron: Eurostat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium