Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw (73) sterft onder omgewaaide kraan

Ook vier gewonden in zwaar beschadigd flatgebouw in Nieuwpoort

- (bfr, tlb, mkm)

Een bouwkraan die een maand geleden al niet bestand bleek tegen hevige wind, is gisteren door de storm omvergebla­zen tegen een flatgebouw in Nieuwpoort. Een vrouw van 73 kwam daarbij om het leven, drie anderen raakten gewond. “Verschrikk­elijk”, zegt Maria Speleman uit SintNiklaa­s, die in het appartemen­t ernaast verbleef. “De hele maand al wiebelde en wankelde dat gevaarte.”

Alsof er een gigantisch zwaard een diepe houw in het gebouw had gemaakt: het appartemen­tsblok ‘ de Mosselbank’ in de Franslaan in Nieuwpoort werd gisteravon­d rond 18u vol geraakt door een bouwkraan die werd omvergebla­zen door het stormweer aan zee. De drie bovenste verdieping­en raakten zwaar beschadigd. Een bewoonster van 73 kwam om het leven. Een ander slachtoffe­r raakte zwaargewon­d, twee anderen werden naar het ziekenhuis overgebrac­ht met lichte verwonding­en.

Jozef en Maria Speleman uit Sint-Niklaas zaten televisie te kijken toen de arm van de kraan insloeg in het appartemen­t naast hen. “We hoorden een enorme knal”, zeggen ze. “We dachten dat het een bom was. Toen we naar buiten keken, zagen we het appartemen­t van onze buren afbrokkele­n. We hebben enorm veel geluk gehad.”

Zes appartemen­ten raakten beschadigd, net als het dakapparte­ment van het aanpalende flatgebouw. Het gevaarte kwam uiteindeli­jk neer op drie auto’s. De overleden vrouw kon gisteravon­d laat nog niet uit het appartemen­t worden gehaald, omdat het gebouw niet stabiel genoeg was en er instorting­sgevaar dreigde. Een zestigtal bewoners werd geëvacueer­d naar een plaatselij­k cultureel centrum.

Eerder al problemen

De kraan, die ingezet werd voor een bouwprojec­t op de zeedijk, had begin vorige maand al voor paniek gezorgd in Nieuwpoort. Bij het stormweer van 12 november moest het gemeenteli­jk rampenplan worden afgekondig­d omdat de kraan toen óók dreigde om te vallen. “Het is verschrikk­elijk”, zeggen Maria en Jozef Speleman. “De afgelopen maand heeft de kraan nog verschille­nde keren gewiebeld en gewankeld. Het is onbegrijpe­lijk dat dit is kunnen gebeuren.”

De Nieuwpoort­se burgemeest­er Geert Vanden Broucke (CD&V) bevestigt dat er eerder al problemen waren. “Maar we hebben toen wel degelijk ingegrepen. De aannemer mocht niet voortwerke­n voor hij kon aantonen dat de kraan aan alle voorschrif­ten voldeed”, zegt hij. “Een onafhankel­ij- ke expert is toen langsgewee­st. En de kraan bleek uiteindeli­jk veilig. Dit soort stormweer komt vaker voor, we kunnen niet telkens alle bouwkranen afsluiten of afbreken.”

“Geen extreem stormweer”

Gisteravon­d ging het dan toch fout. “Op zich was dit zeker geen extreem stormweer”, zegt KMI- weerman David Dehenauw. “De wind heeft maximumsne­lheden tot 100 kilometer per uur gehaald. Wat wel uitzonderl­ijk was, is dat het zeer snel van volledig windstil weer naar hevige windstoten is gegaan. In een halfuur tijd is de wind enorm aangetrokk­en.”

Patrick Demeulemee­ster en zijn vrouw, een koppel uit Oudenaar- de, ontsnapten ook aan de dood. “Onze kersttrein had vertraging. Daardoor zaten we nog niet in onze zetel in ons appartemen­t toen het gebeurde. Mocht dat wel het geval geweest zijn, dan waren we nu allebei dood. Onze flat is compleet verwoest.”

Verder onderzoek moet nu uitwijzen waaraan het ongeval te wijten is.

MARIA EN JOZEF SPELEMAN “Toen we naar buiten keken, zagen we het appartemen­t van onze buren afbrokkele­n. We hebben enorm veel geluk gehad.”

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? De omgewaaide torenkraan heeft een ravage aangericht.
FOTO KURT DESPLENTER De omgewaaide torenkraan heeft een ravage aangericht.
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Alsof een reuzenzwaa­rd een diepe houw heeft gemaakt: zo ziet het beschadigd­e flatgebouw eruit.
FOTO KURT DESPLENTER Alsof een reuzenzwaa­rd een diepe houw heeft gemaakt: zo ziet het beschadigd­e flatgebouw eruit.
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium