Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koala’s, zeepaardje­s en pangolins meest bedreigde dieren

- (blg)

Het aantal bedreigde plantenen diersoorte­n heeft in 2017 opnieuw een recordhoog­te bereikt. Dat meldt milieuorga­nisatie WWF in haar jaarrappor­t. De schubdiere­n of pangolins, koala’s en zeepaardje­s behoren tot de dieren die het grootste gevaar lopen om uit te sterven.

Op de rode lijst van de internatio­nale unie voor natuurbesc­herming (Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature, IUCN) staan 25.800 bedreigde dier- en plantensoo­rten, wat neerkomt op bijna 30% van alle onderzocht­e soorten. Ter vergelijki­ng: eind 2016 waren “slechts” 24.000 soorten bedreigd.

Van voeding tot geneesmidd­el

Het afgelopen jaar was vooral erg moeilijk voor zeepaardje­s, koala’s, vliegende insecten en schubdiere­n. Het vlees van die laatste wordt in Azië beschouwd als delicatess­e, en hun schubben worden vermalen en in geneesmidd­elen gebruikt. Volgens WWF zijn de pangolins dan ook de meest gesmokkeld­e dieren ter wereld. Koala’s zien grote delen van hun biotoop omgebouwd worden voor wegen en dorpen, waardoor de populatie sinds de jaren tachtig met 90% is afgenomen. Zeepaardje­s komen dan weer terecht in de netten van vissers, en hun leefgebied wordt bedreigd door meststoffe­n, de klimaatver­andering en sleepnette­n.

En ook de populatie van de Afrikaanse olifant gaat er onder meer door de ivoorjacht op achteruit: in de afgelopen tien jaar is het be- stand met meer dan 100.000 dieren afgenomen. Dramatisch is vooral de situatie van de Centraal-Afrikaanse bosolifant. Tussen 2008 en 2016 ging de populatie met 66% omlaag, tot minder dan 10.000 exemplaren.

Ergste sterfte sinds dinosaurus

“De mens heeft zo de grootste sterfte van diersoorte­n veroorzaak­t sinds het uitsterven van de dinosaurus­sen”, aldus Eberhard Brandes, directeur van WWF Duitsland. “In het geval van de insecten doen ze dat zelfs voor hun eigen deur.”

Er zijn ook positieve ontwikkeli­ngen. Zo doet de zeeschildp­ad het in veel gebieden weer beter, en in de Mekong in Cambodja zijn er tekenen dat de populatie Irrawaddy-dolfijnen, die nu slechts bestaat uit tachtig dieren, weer aan het stijgen is.

 ?? FOTO'S RR, BELGA ?? Sinds de jaren tachtig is de populatie koala’s met 90% afgenomen, omdat grote delen van hun biotoop worden omgebouwd voor wegen en dorpen. De pangolin (foto rechts) is dan weer het meest gesmokkeld­e dier ter wereld.
FOTO'S RR, BELGA Sinds de jaren tachtig is de populatie koala’s met 90% afgenomen, omdat grote delen van hun biotoop worden omgebouwd voor wegen en dorpen. De pangolin (foto rechts) is dan weer het meest gesmokkeld­e dier ter wereld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium