Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heks waarschuwt voor namaakspul­len

Unizo voert actie op Antwerpse Meir

- ANDREAS ROTTY

Geloof niet in sprookjes, namaak bestaat. Die boodschap bracht Unizo gisteren in een peperkoeke­nhuisje op de Antwerpse Meir. “Namaakprod­ucten schaden merken, de economie én uw gezondheid”, luidt het.

Sneeuwwitj­e, Roodkapje en een heks lokten shoppers gisteren naar een peperkoeke­nhuisje op de Meir in Antwerpen. Neen, het was geen promotiest­unt voor een nieuwe Disneyfilm, maar een actie van de Unizo Winkelraad, die waarschuwt voor namaakprod­ucten.

Sneeuwwitj­e lokte nietsvermo­edende voorbijgan­gers het huisje in, met de belofte van een gratis cadeau. Binnen wachtte een lugubere setting met een spin, rat, bezemstele­n, hersenen in bokalen en een heks die in een toverketel roerde en de ontnuchter­ende waarheid vertelde: “Niet elk sprookje is wat het lijkt. Gratis cadeautje? Zie ik eruit als de Kerstman?”

Unizo waarschuwt dat niet elk goedkoop product te vertrouwen is en dat namaak nog te vaak voorkomt. Al gaf Roodkapje na de boodschap van de heks de bezoekers nog wel een Belgische appel, niet vergiftigd uiteraard.

“We wilden iets doen rond de slogan: ‘Geloof niet in sprookjes, namaak bestaat’”, vertelt Chiel Sterckx van Unizo Winkelraad. “Als het te goedkoop lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar. Er worden nog te veel namaakprod­ucten verkocht, omdat de mensen er zich niet bewust van zijn, of omdat ze er niet bij stilstaan. In dat laatste geval aanvaarden ze dat het om namaak gaat. Dat kunnen we niet tolereren.”

Voor 16 miljoen onderschep­t

De verkoop van namaakprod­ucten verloopt buiten de reguliere economie om, waardoor de Belgische staat een pak geld misloopt. In 2016 werden namaakgoed­eren onderschep­t voor een waarde van bijna 16 miljoen euro. Het blijft gissen hoeveel miljoenen er onder de radar blijven. Daarbij worden namen van bestaande merken misbruikt.

“Wat de Cel Namaak allemaal vindt, tart de verbeeldin­g”, zegt minister van Economie en Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). “Namaakprod­ucten kunnen ook gevaarlijk zijn. Nagemaakte kettingzag­en bijvoorbee­ld zijn niet veilig. En in namaaksiga­retten worden soms resten van ratten en muizen gevonden. Namaaksham­poo en -kleding leiden vaak tot huidirrita­ties en in speelgoed zitten soms erg schadelijk­e stoffen. Er circuleren ook valse viagrapill­en.”

3.000 sites geblokkeer­d

Intussen is de strijd tegen namaak opgevoerd. Zo werden 3.060 websites gesloten die namaakgoed­eren verkochten.

“Vroeger deden we vooral inbeslagna­mes bij de verkoper op straat, nu spitsen we ons toe op de verdelers. Die worden steeds inventieve­r. Wie bijvoorbee­ld polo’s van Lacoste of handtassen van Louis Vuitton namaakt, voert eerst de kledingstu­kken en handtassen in zonder merkopschr­ift. Daar kunnen we niets tegen doen. Later worden de (valse) icoontjes van het merk aangebrach­t.”

CHIEL STERCKX

Unizo Winkelraad “Als het te goedkoop lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De heks in het peperkoeke­nhuisje op de Meir waarschuwt ook jonge consumente­n: “Niet elk sprookje is wat het lijkt. Gratis cadeautje? Zie ik eruit als de Kerstman?”
FOTO PATRICK DE ROO De heks in het peperkoeke­nhuisje op de Meir waarschuwt ook jonge consumente­n: “Niet elk sprookje is wat het lijkt. Gratis cadeautje? Zie ik eruit als de Kerstman?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium