Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10.000.000.000 euro

De rekening van de wanbetaler­s: Onze overheden scoren zeer slecht op het vlak van betaalterm­ijnen

-

Het voorbije jaar werd voor maar liefst 10 miljard euro aan facturen te laat betaald. En dat is voor een groot deel de schuld van de overheid. Paradoxaal genoeg is de heroplevin­g van de economie een van de oorzaken.

Wat we zelf doen, doen we beter, klinkt het weleens in de Vlaamse politiek. Behalve wanneer het op het tijdig betalen van facturen aankomt. Dan hebben bedrijven een kwaaie klant aan de Vlaamse overheid. Dat blijkt uit de nieuwste studie van bedrijfsin­formatieka­ntoor Graydon en ondernemer­sorganisat­ie Unizo.

“De Vlaamse overheid doet haar reputatie alle eer aan”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. In het derde kwartaal betaalde Vlaanderen maar vier op de tien facturen binnen de normale termijn van 30 dagen. Bij de helft van de facturen liet de betaling zelfs langer dan 90 dagen op zich wachten.

“Dat nu ook de federale overheid dezelfde toer opgaat, is opvallend en vooral teleurstel­lend”, zegt Lieven Cloots, jurist bij Unizo. “In het eerste kwartaal van 2017 betaalde de federale overheid nog 90% van haar facturen netjes op tijd, in het derde kwartaal was dat nog maar 61%.” Tegelijk ontplofte het aantal facturen dat langer dan 90 dagen onbetaald bleef van 1% naar 11%.

Voeg daar nog het aantal facturen aan toe dat bedrijven onderling niet of te laat betalen – toch ook nog altijd drie op de tien – en het wordt een flink gepeperde rekening: laattijdig­e betalingen kostten onze economie vorig jaar 9,64 miljard euro, of het equivalent van 20.000 jobs. Om nog te zwijgen van het aantal bedrijven dat bij gebrek aan geldmiddel­en de deuren moet sluiten, als ze al niet failliet gaan en zo andere bedrijven in de problemen brengen.

Volgens Van den Broele is die verslechte­ring paradoxaal genoeg toe te schrijven aan de heroplevin­g van de economie: “In tijden van economisch­e crisis letten bedrijven veel nauwgezett­er op de betalingen. Nu het weer beter gaat, worden de teugels gevierd. En daar profiteren slechte betalers van.” Al geeft de bedrijvens­pecialist toe dat zeker in Brussel ook de naweeën van de aanslagen er voor iets tussen zitten.

Voor Graydon en Unizo is het duidelijk: “De wet op de betalingst­ermijnen moet dringend worden aangescher­pt, waarbij elk achterpoor­tje moet wordengesl­oten.”

Iets waar Antwerps Kamerlid Johan Klaps (N-VA) alvast oren naar heeft: “Wettelijk gezien moeten facturen binnen de 30 dagen betaald worden. Contractue­el kan je daarvan afwijken, maar door achterpoor­tjes in de wet lopen die termijnen vaak op tot 90 of zelfs 120 dagen. Mijn wetsvoorst­el brengt die maximale betalingst­ermijn terug tot 60 dagen en sluit de achterpoor­tjes.”

Om van de overheid een betere betaler te maken, wil Klaps dat de ministers zich elk jaar voor de commissie bedrijfsle­ven komen verantwoor­den, cijfers in de hand. “Boetes opleggen heeft hier geen zin, want dat zou dan gewoon een broekzakve­stzakopera­tie zijn.”

“Ondernemin­gen zouden sneller personeel aanwerven als ze ook sneller worden betaald. Met dit wetsvoorst­el kunnen we de achterpoor­tjes sluiten en zorgen we voor meer investerin­gen en meer jobs bij de kmo’s”, zegt de Antwerpse volksverte­genwoordig­er. Hij haalde de mosterd in Nederland, waar sinds deze zomer een gelijkaard­ige wet is goedgekeur­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium