Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse vlieger gaat (nog) niet op Minister Vandeput gelooft niet in charmeoffe­nsief Macron, Michel houdt deur nog op een kier

- TEX VAN BERLAER

Minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) niet onder de indruk van het charmeoffe­nsief van de Franse president Emmanuel Macron, die België met 20 miljard euro aan compensati­es wil verleiden om Franse Rafalegeve­chtsvliegt­uigen aan te kopen. Ook coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld reageren sceptisch, maar samen met premier Michel weigeren ze om de Fransen af te schrijven.

is

“Wat proberen ze eigenlijk te bereiken? Met deze promocampa­gne komen ze eerder arrogant dan charmant over.” Binnen de regering klinkt er ongenoegen over de manier waarop Frankrijk ons land wil overtuigen dat het Franse Rafale-toestel de beste keuze is om de verouderde F-16’s te vervangen.

Eerder deze maand was er al een open brief van de Franse defensiemi­nister Florence Parly, waarin ze 4 miljard euro aan investerin­gen voor onze economie beloofde. En nu is dat bedrag al opge- trokken tot 20 miljard, voor 20 jaar lang, en 5.000 nieuwe jobs. Dat komt neer op zo’n 100% van de kosten van de 34 gewenste gevechtsvl­iegtuigen, onderhoud inbegrepen.

“Dit is te mooi om waar te zijn”, klinkt het bij defensiemi­nister Steven Vandeput. Niemand hecht dan ook veel geloof aan het Franse charmeoffe­nsief.

Gevoelig dossier

“De Fransen voelen zich in het nauw gedreven, omdat ze zich niet correct hebben ingeschrev­en in de wedstrijd waarin de Amerikaans­e F-35 en de Britse Eurofighte­r wel meedingen”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge. “We moeten ons gewoon aan de lopende procedure houden, de Fransen maken dus geen kans meer.”

Die procedure loopt ten einde op 14 februari. Dan stellen de Amerikanen en de Britten hun zogenaamde best and final offer voor. Daarna gaan specialist­en aan het werk met de informatie, en tegen juli wil minister Vandeput de knoop dan doorhakken. Volgens de minister valt er geen tijd te verliezen: in 2023 moeten de eerste toestellen er al zijn.

De Franse president Emmanuel Macron geeft zich echter niet gewonnen, en hoopt via dit aanbod zijn collega Charles Michel (MR) te verleiden buiten de procedure om. De premier wil geen nieuwe uitspraken doen in dit “gevoelige dossier” en verwijst naar het juridische onderzoek, dat het Franse aanbod voor militaire samenwerki­ng analyseert.

Deur op kier

Ook meerderhei­dspartijen CD&V en Open Vld wijzen op het belang van de procedure en vinden het bedrag van 20 miljard euro onrealisti­sch. Daarnaast wijzen ze op het gebrek aan details. “Zomaar een getal ertegenaan gooien is gemakkelij­k”, zegt CD&V’er Veli Yüksel. “Op 14 februari doen de huidige twee mededinger­s hun laatste aanbod en tot dan nemen we het Franse voorstel niet ernstig.”

De Fransen helemaal afschrijve­n is dus een stap te ver. De regeringMi­chel is immers niet verplicht om te kiezen tussen een van de twee kandidaten, klinkt het fijntjes. Als het huidige proces geen winnaar oplevert, kan de regering een nieuwe wedstrijd uitschrijv­en.

“Een niet-toewijzing behoort inderdaad tot de mogelijkhe­den”, zegt Tim Vandenput (Open Vld). “De luchtvaart­industrie heeft niet zozeer 20 miljard nodig, maar duurzame jobs en toegang tot innovatiev­e technologi­e. Als Frankrijk dat kan geven, dan moeten we dat bekijken.”

Zo houdt iedereen, uitgezonde­rd N-VA, de deur voorlopig op een kier voor een Franse aankoop.

 ?? FOTO REUTERS ?? Een Rafalevlie­gtuig. De Fransen proberen ons land
te overtuigen dat hun toestel de ideale opvolger is van de F16. Met tot 20 miljard euro aan investerin
gen, voor 20 jaar lang, en 5.000 nieuwe jobs.
FOTO REUTERS Een Rafalevlie­gtuig. De Fransen proberen ons land te overtuigen dat hun toestel de ideale opvolger is van de F16. Met tot 20 miljard euro aan investerin gen, voor 20 jaar lang, en 5.000 nieuwe jobs.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Dit is te mooi om waar te zijn”, klinkt het bij minister van Defensie Steven Vandeput als reactie op de Franse beloftes.
FOTO PHOTO NEWS “Dit is te mooi om waar te zijn”, klinkt het bij minister van Defensie Steven Vandeput als reactie op de Franse beloftes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium