Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Huiskat met uitsterven bedreigd”

-

Wie straks nog een kat wil verkopen of weggeven, moet het beestje eerst laten steriliser­en of castreren. Dat staat in het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA). Maar Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenarts­enverenigi­ng, slaat alarm.

Vlaanderen telt nu 1,1 miljoen huiskatten. Vandaag worden er nog altijd te veel katten geboren. Daardoor eindigen ook te veel dieren op de straat of in het asiel. Wie straks nog een kat wil verkopen of weggeven, zal er zelf op moeten toezien dat het dier gesterilis­eerd of gecastreer­d wordt voor het vijf maanden oud is. Ook wie een poes heeft die geboren is na 1 september 2014 moet naar de dierenarts voor een ingreep.

“Allesbehal­ve realistisc­h”, noemt Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenarts­enverenigi­ng (Savab Flanders), het nieuwe kattenplan van de Vlaamse regering. “Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en zijn beest laat steriliser­en, blijven minder en minder katten over om zich voort te planten. Op die manier is het voortbesta­an van de huiskat bedreigd.”

Zeker de katten zoals we die nu kennen: lief, sociaal en speels. “Particulie­ren die thuis vier kittens hebben, zullen het nestje dumpen op straat of in het bos, wegens de behandelin­gskosten bij de dierenarts.” Een sterilisat­ie kost al gauw 125 euro. Een cas- tratie 60 euro. “En dus zullen en er meer zwerfkatte­n op straat rondlopen.”

Tamme katjes zullen vooral geboren en gekocht kunnen worden in winkels. Proesmans vreest dat katten veel te duur – gemiddeld 300 euro – verkocht zullen worden. “Wie een katje wil, zal noodgedwon­gen moeten aankloppen in het asiel. En daar zitten enkel nog die verwilderd­e beestjes. Hun karakter is onberekenb­aar. Agressieve­r. Zo’n beest wil je niet in huis.”

Minister Ben Weyts begrijpt de frustratie­s. “Deze maatregel heeft tenslotte een economisch­e impact”, zegt zijn woordvoerd­er. “Op termijn zullen er minder katten zijn en behandeld worden. Maar op het vlak van dierenwelz­ijn is dit wel het beste dat we konden doen: het voorkomt overlast en leed. En via de kattendata­bank is alles perfect te controlere­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium