Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetin schakelt meest gevreesde tegenstand­er uit

Aleksej Navalny mag deelname aan presidents­verkiezing­en vergeten

- WILLY DE BUCK

Aleksej Navalny (41), de luis in de berenmuts van Vladimir Poetin en zijn meest gevreesde tegenstand­er bij de komende presidents­verkiezing­en, is onschadeli­jk gemaakt. De kiescommis­sie heeft beslist dat Navalny niet mag deelnemen aan de stembussla­g omdat hij geen blanco strafblad heeft. Alweer een vakje minder op de stembrieve­n van 18 maart 2018. Poetin zelf staat er uiteraard wel op: zijn kandidatuu­r werd gisteren in een wip goedgekeur­d.

Het is een schimmige veroordeli­ng uit 2013 waarmee de Centrale Kiescommis­sie Aleksej Navalny uit koers geslagen heeft. Navalny kreeg toen vijf jaar voorwaarde­lijk omdat hij 10.000 kubieke meter hout van een staatsbedr­ijf veel te goedkoop verkocht zou hebben om zelf 400.000 euro op te strijken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat proces intussen oneerlijk genoemd, maar dat maakt geen indruk op Rusland.

Navalny had de leden van de ‘onafhankel­ijke’ kiescommis­sie nochtans opgeroepen om voor één keer in hun leven niet bang te zijn en te doen wat juist is, maar het mocht niet zijn. Toen Navalny als reactie op de beslissing zijn aanhang opriep om de verkiezing­en te boycotten, kondigde Kremlin-woordvoerd­er Dmitri Peskov meteen een onderzoek naar de boycot aan. Dat opent de weg om betogingen van Navalny en zijn aanhangers uit elkaar te ranselen en de kopstukken op te pakken.

Ze zijn dat intussen gewoon, want sinds hij in 2012 in Moskou tienduizen­den protestant­en op de been bracht tegen de verkiezing­scorruptie is Navalny al vier, vijf keren in de cel gegooid, waardoor de activist en blogger uitgroeide tot het bekendste en populairst­e oppositieg­ezicht. Meer dan 300.000 mensen hadden de afgelopen maanden zijn voordracht voor de presidents­verkiezing­en onderteken­d.

Heilige huisjes

Navalny, die uit Zalissia in Oekraïne afkomstig is en in Moskou zijn diploma in de rechten behaalde, heeft zich de afgelopen vijftien jaar staatsgeva­arlijk gemaakt door tientallen voorbeelde­n van misbruik van staatsfina­nciën en mistoestan­den bij de politie en overheidsd­iensten in de openbaarhe­id te gooien. De vorige president Dmitri Medvedev kreeg het er zo van op de heupen, dat hij Navalny een cocksuckin­g

schaap noemde. Het mag een wonder heten dat Navalny nog niet fysiek uitgeschak­eld is, want geen enkel heilig huisje laat hij overeind. Zo kocht hij meermaals een handjevol aandelen van

grote Russische staatsbedr­ijven om hun duistere financiële structuren bloot te leggen en bewees hij

hoe bestuurder­s van het staatsbedr­ijf Transneft bij de aanleg van een oliepijpli­jn 4 miljard dollar achterover sloegen.

In 2010 lanceerde Navalny het RosPil-project, waarmee hij corrupte praktijken bij aanbestedi­ngen aan het licht bracht, en het jaar daarop ontdekte hij hoe Hongarije een ambassadeg­ebouw in Moskou voor 21 miljoen dollar verkocht aan de Russische oligarch Viktor Vekselberg, die het prompt voor 111 miljoen dollar doorverkoc­ht aan de Russische overheid.

Zwaaien met miljoenen

Zijn politieke activisme en gerommel in de achterkame­rtjes van de elite leverde Navalny niet alleen een grote aanhang op, maar evenveel vijanden in het Poetin-kamp. Zoals die keer toen hij Verenigd Rusland – de grootste partij van het land die de zogenaamd onafhankel­ijke Poetin steunt – in het blad Esquire een “partij van dieven en schurken” noemde. Meteen werd Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov uitgestuur­d om Navalny neer te sabelen, maar die heeft de man intussen teruggepak­t.

Zo maakte hij op z’n anti-corruptieb­log vorige week nog bekend dat Peskov een polshorlog­e heeft van een half miljoen euro, dat hij met zijn nieuwe vrouw in een paleis buiten Moskou woont, dat hij voor zijn huwelijksr­eis 400.000 euro betaalde voor een jacht en dat zijn werkloze zoon een jetsetleve­n leidt. Om nog te zwijgen van zijn ex die in Parijs een appartemen­t van bijna 2 miljoen euro kocht. “En dat allemaal zonder te werken”, voegde Navalny daar fijntjes aan toe.

Poetin zal er niet wakker van liggen, want nu Navalny de verkiezing­en van 18 maart 2018 mag vergeten, ligt de weg voor hem helemaal open om met een monsterzeg­e opnieuw president te worden. Met 22 jaar van onafgebrok­en president- en premiersch­ap kan hij bovendien het op één na langste leiderscha­p van de afgelopen honderd jaar op zijn naam

te schrijven. Alleen Sovjetdict­ator Jozef Stalin deed beter.

 ?? FOTO AFP ?? Sinds hij in 2012 in Moskou tienduizen­den protestant­en op de been bracht tegen de verkiezing­scorruptie is Aleksej Navalny al vier, vijf keren in de cel gegooid.
FOTO AFP Sinds hij in 2012 in Moskou tienduizen­den protestant­en op de been bracht tegen de verkiezing­scorruptie is Aleksej Navalny al vier, vijf keren in de cel gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium