Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een openbare stortplaat­s geworden”

Buurtbewoo­nster is sluikstort in Antwerpen-Noord beu

- BRITT PEETERS

Volgens buurtbewoo­nster en vrijwillig­ster voor propere buurten Paula De Brie zijn de straten van AntwerpenN­oord het laatste jaar erop achteruitg­egaan. Vrijwel op elke hoek van de straat is volgens haar sluikstort te vinden. “De stad moet haar verantwoor­delijkheid nemen.”

“Ik woon hier al bijna vijftig jaar, en ben hier heel gelukkig. Maar hoe de straten er hier het laatste jaar bijliggen, is een regelrecht­e schande”, aldus trotse 2060-bewoonster Paula De Brie. Paula maakt al jaar en dag werk van propere buurten. Als vrijwillig­ster gaat ze al vijftien jaar op pad om de straten in Antwerpen-Noord, samen met andere buurtbewon­ers, proper te maken. Helaas is ze over ‘ haar 2060’ de laatste tijd niet te spreken. “Er zijn een paar plekken waar het constant, elke dag opnieuw, vol sluikstort ligt.”

De Pioniersst­raat, vlak bij Paula om de hoek, is daar een goed voorbeeld van. Aan een boom, recht voor de deur van een woonhuis, ligt het vol kartonnen dozen en een kapotte glazen lampenkap. “Zo ligt dat hier al twee weken. Ik maakte er al twee keer melding van bij de stad, maar voorlopig werd er nog niets aan gedaan. Vooral dat glas is gevaarlijk voor de vele spelende kinderen”, vertelt ze.

Vlak bij de troep woont Soukaina El Mousstachi en haar gezin. “Dat is niet de enige hoop afval hier in de straat”, legt ze uit. “Wekelijks ligt er afval voor onze voordeur. Vandaag nog lagen er plots plastic zakken vol huisvuil. Mijn moeder gooide het snel in bij ons in de vuilnisbak, want het stonk ook. Zo kan het niet verder.”

Op het einde van Pioniersst­raat, op de hoek met de Gasstraat, neemt opnieuw een hele hoop afval het straatbeel­d in. Zowel stapels rot fruit en groeten, afkomstig van het naburige kruidenier­szaakje, als karton, plastic en sigaretten­peuken liggen volledig verspreid over de hoek van de straat.

“Elke week opnieuw ligt het hier vol. De stad komt het wel steeds schoonmake­n, maar nadien ligt er toch weer nieuw vuil. Deze hoek is een openbare stortplaat­s geworden.” Wat verder in de straat staan een hoop zwarte vuilzakken te verkommere­n. Ook heel wat kapotte fietsen vallen op. “De stad komt de achtergela­ten fietsen labelen, maar laat ze gewoon staan. Zo blijven ze maar opstapelen.”

Op een pleintje in de Duinstraat, het ‘Duinplekje’, liggen tientallen achtergela­ten winkelzakj­es met afval onder een vuilnisbak. Adil Ozfeski, een handelaar in de Duinstraat, zag al meermaals mensen uit de buurt sluikstort­en, vaak ’s nachts. “Ik maakte er zelfs een filmpje van met mijn gsm”, vertelt hij, “maar de stad kan de man geen boete uitschrijv­en, omdat hij niet op heterdaad door hen betrapt is. Ondertusse­n blijft hij sluikstort­en. Het is een triestig zicht.”

Meer controles

In vrijwel elke straat kan Paula een plek aanduiden waar er wordt gesluiksto­rt. “Ik heb het nog nooit zo erg geweten als het voorbije jaar”, klinkt het teleurgest­eld. “Ik besef dat het probleem in de eerste plaats bij de buurtbewon­ers zelf ligt. Er moet dringend een mentalitei­tsverander­ing komen. Maar ook de stad moet haar verantwoor­delijkheid nemen. Het is duidelijk gebleken dat enkel het afval ophalen niet genoeg is. In deze straten zou er veel meer controle moeten zijn. Het zijn uiteindeli­jk altijd dezelfde plekken waar er wordt gesluiksto­rt. Het maakt mij niet alleen triest, maar ook kwaad. Zulke dingen halen de reputatie van de hele buurt naar beneden.”

Samen met haar kompaan, activist Jean-Paul Meus, en een heleboel kinderen uit de buurt, gaat Paula elke woensdagna­middag de buurt proper maken. “We hebben ons geëngageer­d voor het stadsproje­ct ‘Schone buurt, schoon verdiend.’ Met plezier ga ik elke dag met de kinderen op stap om enkele blikjes op te rapen. Maar het lijkt me niet de bedoeling dat we kapotte ovens, wasmachine­s, bouwafval en toiletbril­len op straat tegenkomen.”

Paula blijft hopen in een propere toekomst voor haar buurt. “Het is afwachten of het er binnen dit en tien jaar beter uit gaat zien, ik hoop alleszins van wel. Dit is een prachtige buurt, hier wonen heel wat culturen en gemeenscha­ppen samen, en er zijn weinig problemen. Moesten de straten nu nog proper zijn, zou dit de beste buurt zijn van heel Antwerpen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? “Er zijn een paar plekken waar het constant, elke dag opnieuw, vol sluikstort ligt”, zegt Paula De Brie.
FOTO WIM HENDRIX “Er zijn een paar plekken waar het constant, elke dag opnieuw, vol sluikstort ligt”, zegt Paula De Brie.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Paula De Brie.
FOTO WIM HENDRIX Paula De Brie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium