Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb nooit iemand een betere pispaal zien spelen”

Stany Crets kijkt uit naar herhaling van ‘Amateurs’, waarin overleden vriend Marc Van Eeghem hoofdrol speelt

- TOM DE LEUR

Twee weken na zijn dood zien we Marc Van Eeghem (57) vanaf vanavond opnieuw zijn glansrol vertolken in Amateurs, de onderschat­te fictiereek­s op VTM waarin hij als bezieler van een toneelgeze­lschap zwaar tegen de kar wordt gereden door een windbuil vertolkt door Stany Crets (53). Van Eeghem en Crets waren goede vrienden, want na zijn scheiding trok de ene acteur in bij de andere. Marc Van Eeghem die in zijn onderbroek aan de rand van een balkon staat, klaar voor het einde: dat is het eerste beeld van Amateurs, de fictiereek­s uit 2014 die VTM vanaf vanavond herhaalt.

Van Eeghem vertolkte met een bijna aandoenlij­ke overgave de hoofdrol van Jan Delvo, een wat grijze bediende die elk jaar het scenario schrijft voor de deurenkome­die van De Pajotters, een amateurgez­elschap in Leirbeek. Met het stuk De Lavabo van Tante

Jos denk Delvo dit jaar eindelijk écht kans te maken op het Koninklijk Landjuweel, de heilige graal van elk amateurgez­elschap. De voorzitter van De Pajotters denkt daar anders over. Hij heeft achter de rug van Delvo de hulp ingeroepen van een profession­al, de arrogante Stanny Krets (uiteraard vertolkt door Stany Crets). Die walst over alles en iedereen heen om zijn stempel te drukken, tot ergernis en frustratie van Jan Delvo.

In de serie Amateurs stond Stany Crets recht tegenover Marc Van Eeghem, die twee weken geleden overleed aan kanker. Crets zegt dat acteren in Amateurs sowieso een feest was: “De set liep vol acteurs met wie ik een verleden had. Frank Vercruysse­n, Ludo Hoogmarten­s, Els Dottermans. We waren allemaal van dezelfde generatie, kenden elkaar van theaters, bezochten dezelfde

cafés. Iedereen was goed bevriend met regisseur Frank Van Passel. Ik heb nog in zijn film Manneken Pis gespeeld. De sfeer van een kamp, dat was het. Iedereen nodigde vrienden uit om een gastrol te spelen. Peter Van den Begin kwam zo een dagje langs, gewoon omdat hij dat tof vond.”

Echtscheid­ing

“Marc Van Eeghem kende ik uiteraard ook al lang”, zegt Crets. “Ik heb hem nog geregissee­rd in een theaterbew­erking van de film

Interiors van Woody Allen. Marc kwam altijd kijken naar jongere acteurs die afstudeerd­en. Achteraf kwam hij die mensen dan in café De Pallieter (in Antwerpen,

red.) zeggen dat hij zo blij was dat ze bij hun afstuderen zo’n goede voorstelli­ng hadden gespeeld”.

Crets leerde Van Eeghem kennen toen die laatste in een echtscheid­ing belandde. “Marc is toen bij mij komen wonen, ik had een stuk huis over dat hij kon gebruiken. Dat heeft zo’n drie, vier jaar geduurd. Ironisch genoeg ben ik dan weer uit dat huis getrokken toen ik gescheiden ben (lacht).”

“Marc was gewoon een prachtige kerel. Ook op de set van Ama

teurs, waarin we echt een paar heel intense scènes samen hadden. Marc speelde de fantastisc­he rol van de pispaal, ik de ambetan

terik die hem de duivel aandeed. Naast de camera’s waren we ge-

STANY CRETS

Acteur “Marc was gewoon een prachtige kerel. Ook op de set van ‘Amateurs’, waarin we echt een paar heel intense scènes samen hadden.”

woon weer ons eigen sympathiek­e zelf, al durfden we na een opname wel eens doorgaan met onze gruwelijke mopjes voor elkaar. We zijn voor de reeks ook een week naar de Ardennen gegaan, de scouts van de Vlaamse toneel- wereld zat daar echt samen. En Marc genoot mee. Je kon je geen betere collega wensen, hij nam zijn vak echt ter harte.”

“Eigenlijk wil ik Amateurs nog wel eens terugzien”, zegt Crets. “Meestal heb je daar kort na de op- names niet veel zin in, maar het is nu wel vier jaar geleden. Ik denk dat de reeks een tijdloze nostalgie uitademt die vandaag nog goed van pas komt.”

Amateurs, om 23u op VTM

 ?? FOTO SENNE DIELIS ??
FOTO SENNE DIELIS
 ?? FOTO VTM ?? Marc Van Eeghem vertolkt met een bijna aandoenlij­ke overgave de hoofdrol in Amateurs, de scenariosc­hrijver van het amateurton­eelgezelsc­hap De Pajotters.
FOTO VTM Marc Van Eeghem vertolkt met een bijna aandoenlij­ke overgave de hoofdrol in Amateurs, de scenariosc­hrijver van het amateurton­eelgezelsc­hap De Pajotters.
 ?? FOTO VTM ?? Stany Crets en Marc Van Eeghem: in de serie kat en hond, naast de set de beste vrienden.
FOTO VTM Stany Crets en Marc Van Eeghem: in de serie kat en hond, naast de set de beste vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium