Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als nummer vier naar 2018

ANTWERP SLUIT GRAND CRUJAAR AF MET 03 ZEGE

- STIJN DRUANT

Kan het nog misgaan voor Antwerp in de rush naar Playoff 1? Daar lijkt het alvast niet op. Zeker niet na de uitgekookt­e prestatie in SintTruide­n, waar de Great Old uit het vaatje tapte dat al meermaals het goede bleek te zijn dit seizoen. Relatief weinig balbezit, maar o zo efficiënt. Antwerp trekt zo als vierde de winterstop in, maar Laszlo Bölöni houdt het hoofd cool. “Er staan ons nog negen lastige wedstrijde­n te wachten.”

b

Antwerp stond op het kunstgras van STVV voor een erg belangrijk­e klus, maar daar bleek in de praktijk weinig van aan. Al voor de koffie zat de Great Old op rozen, na goals van Limbombe en Yatabaré. Sterke prestatie van die twee, net als van de rest van de ploeg. “We wisten dat het moeilijk zou worden en dat we veel energie zouden verbruiken”, zei Bölöni nadien.

Gelukkig kan dit Antwerp wel drie keer negentig minuten voetbal spelen. Of op zijn minst die tijd vollopen. “De start was bij beide ploegen erg geanimeerd, maar mijn spelers hadden de boodschap snel begrepen. Het verschil? Wij grepen de sleutels, STVV niet”, vatte Bölöni de wedstrijd goed samen. “We speelden pragmatisc­h en waren opportunis­tisch. We hebben STVV pijn gedaan, mede door onze goede positie en de pressing op de bal. Maar die 0-2 aan de rust was ook verraderli­jk.”

Hoezo, verraderli­jk? Niets van gemerkt, want Sint-Truiden was nergens te bespeuren. Het piepte af en toe van onder de immense wielen van de Antwerpse pletwals. Bölöni zag het anders: “Na de rust zouden de problemen pas echt komen, want de thuisploeg moest wel komen en risico’s nemen. Maar we hebben onze kalmte bewaard. Ik mag dus tevreden zijn, want ik zag een complete wedstrijd.”

Van slag

Dat hadden ook de meegereisd­e Antwerpfan­s gezien. “Stayen is van ons”, scandeerde­n ze. En gelijk hadden ze, want STVV begon nog met het hoofd aan de kerstdis en was helemaal van slag. De Roeck moet er grijze haren van hebben gekregen. Bolat kon zich beperken tot hier en daar een trainingsb­alletje, wat veel zei. Er waren zowat nul uitgespeel­de kansen voor Sint-Truiden. “We stootten op een erg krachtig Antwerp, dat veel snelheid op de flanken had”, sprak De Roeck over zijn ex-club. “Zij waren efficiënte­r. En als je 0-1 achter komt tegen die ploeg, dan wordt het moeilijk. Maar ik kan mijn ploeg niets verwijten. Antwerp sterker dan verwacht of gedacht? Nee, zeker niet. Ze staan niet voor niks al weken waar ze staan, hé. Wij samen in Play-off 1? Antwerp heeft een groter budget, dus de kans dat zij er wel staan straks is groter. Wij hadden nooit dat initiële doel.”

Trainingsp­artij

Antwerp deed het zonder de rist geblesseer­den. Alweer. Maar daar moest Bölöni niet om malen. “Iemand gemist? Weet je, ik zag een hecht collectief. Ik ben trouwens geen coach die gaat wisselen om te wisselen”. Maar dat de geblesseer­den niet werden gemist, zegt veel over de algemene (fysieke) sterkte van de door de Roemeen hardhandig geknede kern. Makkelijke zege voor Antwerp, dat er omzeggens een trainingsp­artij had opzitten in Haspengouw. Rondje appels plukken, zoiets. Nu wacht het echte werk voor vooral sportief directeur Luciano D’Onofrio. Maar daar is de kleine generaal van Deurne-Noord uiteraard al even mee bezig. Benieuwd welke versterkin­gen de Italo-Belg met de kilometers connecties nog uit zijn hoed zal toveren. Bölöni heeft alvast enkele in het hoofd zitten: “Een complement­aire speler in het centrum, nog eentje in aanvallend opzicht – zeker op de flanken – én een aanvaller”, was de Roemeen klaar en duidelijk. Als u het ons vraagt: er volgen straks nog een enkele ronkende namen te bespeuren op de Bosuil. Minstens drie? Het zou ons zeker niet verbazen.

Zwaargewic­hten

En dan maar recht op het doel af: Play-off 1? “Eerlijk? Het kan nog altijd misgaan. Ik heb ook nooit naar het klassement gekeken. Ik weet zelfs niet over hoe veel punten het allemaal gaat. maar ik weet wel dat het tweede deel van de heenronde mindere moeilijke wedstrijde­n inhield. Nu volgen er nog negen erg lastige wedstrijde­n, want er staan nog enkele zwaargewic­hten ons op te wachten. Of ze komen naar ons. En wetende dat we niet het talent hebben om thuis goed het verschil te maken, moet iedereen beseffen – ik in de eerste plaats – dat we er nog steeds niet zijn.”

Bölöni zal wel naar waarheid hebben gesproken. Maar de Roemeen weet ook deksels goed: dit mag niet meer misgaan, dat zou doodzonde zijn. Voor Antwerp, maar zeker ook voor Bölöni zelf. De zestigplus­ser is nu eenmaal niet naar Deurne-Noord afgezakt voor de bezigheids­therapie in Playoff 2.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium