Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Apart rijbewijs voor snelle elektrisch­e fiets”

Experts vragen maatregele­n na dodelijk ongeval met snelle elektrisch­e fiets

- THOMAS JANSEN, JONAS MAYEUR, ALAIN TRAPPENIER­S

Na een dodelijk ongeval in Diest met een

speed pedelec, een snelle elektrisch­e fiets, dringen experts aan op extra maatregele­n. Vooral op bredere fietspaden, maar de Fietsersbo­nd is ook te vinden voor een aanbod van rijopleidi­ngen en een apart rijbewijs voor wie met zulke fietsen rijdt, die tot 45 km per uur halen. “Vandaag moet je een rijbewijs voor een bromfiets of auto op zak hebben, voor je met een speed pedelec mag rijden. Dat zegt niet veel over je rijvaardig­heid als fietser”, vindt Roel De Cleen van de Fietsersbo­nd.

Nu de snelle elektrisch­e fiets aan popularite­it wint, vragen experts dat er snel werk wordt gemaakt van onder meer bredere fietspaden. De spoedarts die dinsdagmor­gen overleed na een val met zo’n speed pedelec, die tot 45 per uur kan, droeg een helm, maar die kon haar niet redden. Helmen volstaan niet om de veiligheid te garanderen, aldus de Fietsersbo­nd.

ROEL DE CLEEN

Fietsersbo­nd “In dorps en stadskerne­n moet maximum 30 per uur de regel zijn, ook voor fietsers.”

Het dodelijk ongeval gebeurde vrijdagmor­gen in Diest. Nele Tiels (41) was op weg naar het ziekenhuis in Diest, waar ze als spoedarts werkte, toen ze botste met een voetganger. Ze viel op het hoofd en overleed drie dagen later in het ziekenhuis in Leuven. Nele laat een partner en drie jonge kinderen na.

Zoals altijd droeg Nele een helm, net als haar kinderen wanneer die naar school rijden, zegt haar vader Arthur. “Maar die helm laat altijd een deel van het hoofd onbescherm­d. Ze heeft brute pech gehad.”

Het parket van Leuven liet weten dat er op basis van de eerste bevindinge­n wellicht niemand in de fout ging bij het ongeval.

“Nele kocht de speedbike ongeveer een jaar geleden, omdat ze erg begaan was met het milieu”, zegt haar vader Arthur. “Weer of geen weer, ze reed altijd met die fiets.”

“Nele deed haar job als spoedarts met hart en ziel”, zegt haar vader nog. Het was voor die job dat Nele haar woonplaats Sint-Niklaas destijds verliet voor Beringen. “Nu was ze hoofdzakel­ijk actief in het AZ Diest en sporadisch nog in Heusden-Zolder.”

De elektrisch­e fiets van het slachtoffe­r was er een van het bekende merk Stromer. Het ging om een speed pedelec, een nieuwere variant, waarmee je 45 kilometer per uur haalt. Deze zomer waren er al zo’n 3.300 in omloop in ons land. Vooral pendelaars gebruiken ze om grotere afstanden naar het werk af te leggen zonder bezweet aan te komen op kantoor.

Wettelijk vallen de speedbikes in dezelfde categorie als bromfietse­n. Een (brom)fietshelm is daardoor verplicht, net als een nummerplaa­t en een rijbewijs voor een auto of bromfiets. “Maar dat zegt niet veel over je rijvaardig­heid als fietser”, zegt De Cleen. Voor de Fietsersbo­nd is een apart rijbewijs voor wie alleen op de speed pedelec rijdt, niet zo’n gek idee.

Volgens experts volstaan de regels nu duidelijk niet om de veiligheid te garanderen. Zij pleiten ook voor bredere fietspaden.

“Het is nu een pak drukker op onze fietspaden, en sinds de komst van elektrisch­e fietsen zijn er ook grotere verschille­n in snelheid. Net die zijn vaak de oorzaak van onveilighe­id”, zegt Stef Willems van Vias, het vroegere Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid.

In de eerste

negen maanden van 2017 waren er 2.063 ongevallen met gewonden met elektrisch­e fietsen. Er vielen ook 26 doden. Wegens de hogere snelheid (en de vele gebruikers op leeftijd) zijn ongevallen met een elektrisch­e fiets ook ernstiger. Cijfers specifiek voor de snelste elektrisch­e fietsen zijn er nog niet.

De Fietsersbo­nd vraagt concreet om fietspaden van minstens 1,75 meter in plaats van anderhalve meter (de huidige minimumnor­m), maar ook minder kruispunte­n en meer fietssnelw­egen. “Daarnaast moet in dorps- en stadskerne­n zone 30 de regel worden, ook voor fietsers”, zegt Roel De Cleen.

Volgens Dominic Vranckx van fietsenwin­kel iBike zouden gebruikers van speedbikes daar mee kunnen leven. Gemiddeld rijden zij zo’n 33 per uur. “De nog hogere snelheden zijn alleen be

doeld om op korte tijd grote afstanden af te leggen buiten de stad”, zegt Vranckx, die benadrukt dat een pak mensen nog moet wennen aan de nieuwste generatie fietsen.

“Veel weggebruik­ers schatten de snelheid waarmee zo’n speed pedelec aankomt, te laag in. Maar ook bij gebruikers zijn er soms problemen. Met zo’n snelheid moet je defensief rijden, en bij elk kruispunt dubbel uitkijken. Maar niet elke fietser beseft dat.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BAS DE MEIJER ?? Een helm moet goed passen. Zeker bij kinderen is dat een aandachtsp­unt. Door zelf mee te trappen kun je met een speedbike snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Daardoor vallen ze in de categorie bromfietse­n.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BAS DE MEIJER Een helm moet goed passen. Zeker bij kinderen is dat een aandachtsp­unt. Door zelf mee te trappen kun je met een speedbike snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Daardoor vallen ze in de categorie bromfietse­n.
 ??  ?? De fietshelm is liefst zo glad mogelijk, zonder uitsteekse­ls want die versterken bij contact met de grond de draaibeweg­ingen van het hoofd en dat kan ernstige bloedingen veroorzake­n. Helmen met Mips, een systeem dat ontwikkeld is door een Zweedse universite­it en ervoor zorgt dat de binnenkant van de helm mee beweegt, vermindere­n die draaibeweg­ingen.Hij moet het hele hoofd beschermen. Dus laag genoeg komen zodat ook de kwetsbare slapen en de hersenstam achteraan het hoofd beschermd zijn.
De fietshelm is liefst zo glad mogelijk, zonder uitsteekse­ls want die versterken bij contact met de grond de draaibeweg­ingen van het hoofd en dat kan ernstige bloedingen veroorzake­n. Helmen met Mips, een systeem dat ontwikkeld is door een Zweedse universite­it en ervoor zorgt dat de binnenkant van de helm mee beweegt, vermindere­n die draaibeweg­ingen.Hij moet het hele hoofd beschermen. Dus laag genoeg komen zodat ook de kwetsbare slapen en de hersenstam achteraan het hoofd beschermd zijn.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Nele Tiels (41).
FOTO RR Slachtoffe­r Nele Tiels (41).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium