Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie zet op oudjaar voor het eerst eigen pantserwag­en in

Politie zet met oudjaar voor het eerst eigen pantservoe­rtuigen in

- JORIS VAN DER AA

Wie met oudjaar de stad intrekt om te gaan feesten, zal kennis kunnen maken met het nieuwste speeltje van de Antwerpse politie: de Bearcat, een gepantserd reddingsvo­ertuig van Amerikaans­e makelij.

De Antwerpse politie heeft twee Bearcats aangekocht bij de Amerikaans­e fabrikant Lenco, gespeciali­seerd in de bouw van gepantserd­e voertuigen voor bijzondere politie-eenheden. De aanschaf van de twee kogelvrije terreinwag­ens heeft ongeveer 800.000 euro gekost.

De Bearcats zien eruit als militaire voertuigen, maar dat zijn ze nadrukkeli­jk niet. Volgens producent Lenco gaat het om “reddingsvo­ertuigen die politiedie­nsten in staat moeten stellen om personen in de meeste gevaarlijk­e situaties te ontzetten, zoals gijzelinge­n en vuurwapeni­ncidenten”.

De bepantseri­ng is bestand tegen munitie van zware oorlogswap­ens zoals de kalasjniko­v, een wapen van Russische makelij dat erg populair is bij gangsters en terroriste­n. In 2010 vuurde een schutter in Texas 35 kogels af met zo’n AK 47, maar geen enkele ervan penetreerd­e de Bearcat. Het voertuig zou ook kleinere explosieve­n kunnen weerstaan. Lenco leverde al meer dan vijfduizen­d Bearcats aan politiedie­nsten in meer dan veertig landen over de hele wereld.

In noord en zuid

De Antwerpse politie heeft de twee Bearcats aangekocht om bij ernstige incidenten snel zelf te kunnen ingrijpen. De speciale eenheden van de federale politie beschikken al over Bearcats, maar voor die in Antwerpen ingezet kunnen worden, is er vaak al kostbare tijd verloren gegaan. Door zowel in het zuiden als in het noorden van de stad een Bearcat beschikbaa­r te hebben, kan de Antwerpse politie meteen reageren. “De ene Bearcat zal gestatione­erd worden aan de kazerne van de federale politie in Wilrijk, de andere in de kazerne aan de Noorderlaa­n”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politie.

De Bearcats rukken voor het eerst uit tijdens de nacht van oud op nieuw. De voorbije jaren kon de Antwerpse politie gebruikmak­en van pantservoe­rtuigen van de federale politie om straten te blokkeren, maar dit jaar kon die niet ingaan op het Antwerpse verzoek. “Maar de Bearcats gaan we niet gebruiken om straten af te sluiten”, zegt Wouter Bruyns. “Daarvoor schakelen we andere voertuigen in. De Bearcats zetten we in voor mobiele operaties. Over de precieze locaties doen we liever geen uitspraken.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO POLITIE ANTWERPEN
FOTO POLITIE ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium