Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen zin in zangertjes ‘Nieuwjaark­e Zoete’? Hang de rode deurhanger uit

COMMOTIE OVER ESSENS INITIATIEF

- MARGO TILBORGHS

Van “zoiets doe je niet” tot “best wel handig”: de deurhanger­s voor nieuwjaars­zangertjes die de gemeente Essen aan haar inwoners heeft bezorgd, maken een pak reacties los. Een groene deurhanger maakt kinderen duidelijk dat ze welkom zijn om hun

Nieuwjaark­e Zoete te zingen, een rode deurhanger betekent dat het “nu niet goed uitkomt”.

Kinderen die de straten rondtrekke­n om mensen een gelukkig nieuwjaar toe te zingen: ook in Essen is het traditie. Maar deze keer koppelt het gemeentebe­stuur er een opvallend initiatief aan vast. Via de basisschol­en hebben de kinderen zingzakken gekregen en voor de volwassene­n zijn er via het gemeenteli­jke infomagazi­ne twee deurhanger­s bedeeld. Op de groene staat ‘Zangers meer dan welkom’, de rode heeft als boodschap ‘Nu even liever niet’.

De deurhanger­s zorgen voor heel wat commotie. Voor velen is het hangen van het rode exemplaar een stap te ver. “Zoiets doe je niet. Wanneer kinderen aan je deur ko- men zingen, dan laat je hen toch niet staan?”, luidt de reactie van vele inwoners op sociale media. “Alle Essenaren zouden moeten openstaan voor deze traditie en dit stukje eigen cultuur. Tradities dienen mensen te verbinden”, vindt Koen.

Anderen steunen het initiatief. “Ik vind die zangertjes aan je deur wel fijn. Ik heb er als kind ook mooie herinnerin­gen aan. Toch laat ik al verschille­nde jaren kindjes aan de deur staan, omdat ik soms drie nachten na elkaar moet werken. Ik slaap dus als de kinderen komen. Zo’n hanger is dus niet zo’n slecht idee”, reageert inwoonster Thannee.

“Handig voor de kinderen”

De rode deurhanger heeft niet tot doel om kinderen weg te jagen, benadrukt het gemeentebe­stuur. “We willen de zangtradit­ie juist een beetje aanmoedige­n”, zegt schepen van Jeugd Helmut Jaspers (sp.a). “Een rode deurhanger wijst erop dat de bewoner op dat ogenblik misschien niet thuis is, of bijvoorbee­ld nog slaapt na een nachtshift. Er kunnen allerlei redenen zijn. Niemand zegt dat de kinderen later niet nog eens kun- nen langsgaan. Uiteraard hopen we dat de bewoners met gulle hand iets aan de kinderen willen geven.”

“Dat er nu veel over gepraat wordt, is eigenlijk alleen maar positief”, zegt burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V). “Ik vermoed dat er niet veel rode deurhanger­s te zien zullen zijn, maar voor wie even niet de deur kan openen, kan het handig zijn. Ook voor de kinderen. Die moeten dan niet voor een gesloten deur blijven wachten, maar kunnen bij de buren gaan zingen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S MARGO TILBORGHS ??
FOTO'S MARGO TILBORGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium