Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Levenslang leren is geen luxe

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

I n Vlaanderen volgen veel minder werknemers een extra opleiding dan in onze buurlanden. Bovendien volgen mensen met een lage scholingsg­raad ook nog eens beduidend minder extra lessen dan hooggescho­olden. De kloof tussen hoogopgele­iden die almaar beter opgeleid zijn en laaggescho­olden die niet de kans grijpen of krijgen om bij te leren, wordt zelfs groter. Op het eerste gezicht lijken extra lessen voor mensen die al werk hebben niet het grootste probleem van deze samenlevin­g. Maar positief is de trend niet. Levenslang leren is in deze tijden geen luxe voor mensen die niets beters te doen hebben. Het is een noodzaak.

Een stiel of een vak leren en vervolgens een loopbaan lang in de praktijk brengen wat je geleerd hebt… weinig werknemers maken het nog mee. We worden allemaal geconfront­eerd met grote en constante veranderin­gen in onze werkomgevi­ng: door automatise­ring en digitalise­ring, door de snel veranderen­de noden van de consument, de razendsnel­le innovatie. Zelden is onze arbeidsmar­kt zo beweeglijk en onzeker geweest als nu. En daar hebben we de grootste moeite mee. Het aantal burnouts neemt schrikbare­nd toe, steeds meer mensen zijn langdurig ziek en raken niet meer opnieuw aan de slag.

Ja, er zijn duizenden banen bijgekomen de voorbije jaren. En dat is goed nieuws, maar het draait in deze tijden niet alleen om het creëren van banen, ook om de kwaliteit van die banen én vooral van de loopbanen. We moeten langer werken in een steeds veranderen­de omgeving. Hoe houden we dat vol? Door ons bij te scholen bijvoorbee­ld. Goed opgeleide werknemers kunnen beter om met veranderin­g, zijn niet meteen verloren als ze van functie of bedrijf moeten veranderen. Ze voelen zich beter in hun vel, hebben minder kans op ziekte, zijn productiev­er. Dat laaggescho­olden in ons land veel minder opleidinge­n volgen dan hoogopgele­iden, is in die optiek heel slecht nieuws. Bij grote veranderin­gen zullen zij het eerst uit de boot vallen. Levenslang leren kan een belangrijk­e rol spelen in de sociale promotie van laaggescho­olden én in het welzijn van iedereen.

Volgens minister van Werk Philippe Muyters volgen in Vlaanderen de meeste mensen geen opleiding omdat ze er geen zin in hebben en de noodzaak ervan niet inzien. Het is volgens hem dus een kwestie van sensibilis­ering. Dat is het zeker. Maar er is meer. Waar in andere landen die opleidinge­n worden meegenomen in CAOonderha­ndelingen, gebeurt dat hier veel minder. Vakbonden zullen hier altijd kiezen voor meer loon, zelden voor meer opleiding.

Vakbonden, bedrijven én werknemers moeten zich bewust worden van de waarde van constante bijscholin­g. Als we ons nu geen zorgen maken over deze cijfers, als we blijven leven in de overtuigin­g dat we geen extra opleiding nodig hebben, zal dat op niet al te lange termijn de ontwikkeli­ng van Vlaanderen afremmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium