Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitstap met kinderen eindigt in Filipijnse cel

Aziatische ouders verdedigen van kinderhand­el verdachte Belg (60)

- CEDRIC LAGAST

Een Vlaamse toerist zit sinds dinsdag in de gevangenis in de Filipijnen, nadat hij met enkele kinderen in een busstation had rondgewand­eld. Hij wordt verdacht van kinderhand­el. De ouders van de kinderen nemen het voor de man op. “Dit is een misverstan­d. Hij heeft hen niet ontvoerd. Koen zou met hen een uitstap maken, samen met enkele volwassene­n.”

b

Twee Filipijnse agenten spraken de 60-jarige Belg dinsdagoch­tend aan in een busstation, in de stad Cebu. De Belg was sinds vrijdag in de stad op bezoek bij een familie die hij al jaren kent. Hij was dinsdag in het gezelschap van familieled­en: twee jonge vrouwen van 18 en 19 jaar, en vier kinderen van 13 , 9 , 4 en 3 jaar.

De Filipijnse politie pakte de Belg op. “Uit verklaring­en van de kinderen bleek dat hij geen familie was”, zei de politie in een verklaring.

Strenge Filipijnse wet

Seksuele uitbuiting van kinderen is al jaren een enorm probleem in het land, en de overheid probeert het fenomeen hard aan te pakken.

De politie zou zich dit keer beroepen op de Republic Act nr 7610, een strenge wet waardoor het voor volwassen verboden is om samen met kinderen jonger dan 12 jaar in bepaalde ruimtes samen te zijn, als er geen familieban­d is.

Dat er vrijdag twee volwassen tantes bij de kinderen waren,

BROERS VAN KOEN

speelde voor de Filipijnse politie niet mee.

Misverstan­d

“Dit is een vreselijk misverstan­d”, zegt Ramon. Hij is de vader van de oudste kinderen, en de grootvader van de jongste. Hij benadrukt dat zijn kinderen niet ontvoerd waren, maar dat Koen en de kinderen daar met zijn toestemmin­g waren.

“Ik had hen net met mijn auto afgezet aan het busstation. Ik kon niet mee naar binnen, omdat ik er mijn auto niet mocht parkeren.”

“We kennen Koen al jaren. Hij had verteld dat hij tijdens zijn bezoek een uitstap wilde maken naar Moalboal, een kuststad. Omdat het vakantie is, zouden mijn kinderen meegaan. Samen met nog andere volwassene­n: een dochter van mij, en haar man.”

Gisteravon­d wilde de Filipijnse politie alleen bevestigen dat de Belg aangehoude­n is.

Wereldverb­eteraar

“Koen is een wereldverb­eteraar”, zeggen zijn broers in België. “Nadat de tsunami (in 2004, red.) delen van de Filipijnen had vernield, is hij als vrijwillig­er met een organisati­e erheen getrokken om te helpen. Daar heeft hij die familie leren kennen.”

Hij keerde de voorbije jaren meermaals terug. “Hij had een band met hen. Koen bekommerde zich vooral om die familie, en hij heeft ze ook financieel geholpen.”

“Vooral met het jongste kind zit hij in. De vader van het meisje kijkt blijkbaar niet veel naar haar om. Hij is haar peter, en hij voelt zich verantwoor­delijk voor haar. Hij wil een vaderfiguu­r zijn. Meer is er niet. Van kinderhand­el – of erger – is geen sprake. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.”

Vaker op reis

Volgens zijn broers nam hij wel vaker mensen van de familie mee als hij rondreisde. Dat blijkt ook uit foto’s op zijn Facebookpa­gina. Ramon bevestigt dit. “Koen is een vriend. We hopen dat dit snel opgelost geraakt.”

“Koen had een band met hen. Hij bekommerde zich vooral om die familie, en hij heeft ze ook financieel geholpen.”

 ?? FOTO RR ?? De Vlaamse toerist Koen (60) is aangehoude­n. De Filipijnse politie vermoedt dat hij kinderen wou ontvoeren.
FOTO RR De Vlaamse toerist Koen (60) is aangehoude­n. De Filipijnse politie vermoedt dat hij kinderen wou ontvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium