Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘We hopen dat we de zieke kinderen even kunnen laten genieten van onze warme theaterwol­k.’’

Vzw Surplus zoekt deelnemers

- ANDREAS ROTTY Mail naar micheline.vanbosch@zna.be.

Vzw Surplus organiseer­de al twaalf bergtochte­n met genezen exkankerpa­tiënten. Maar dit keer zijn er te weinig deelnemers. Dat betreuren de vier die wel willen vertrekken. Ze doen een ultieme oproep.

Het programma ‘Herstel en Balans’ van het Middelheim­ziekenhuis organiseer­t jaarlijks een reis met ex-kankerpati­ënten naar het Atlasgeber­gte in Marokko. Daar beklimmen ze onder begeleidin­g een berg, zoals tijdens de vorige editie de Jebel Siroua. Een fysieke uitdaging waarbij ze symbolisch een moeilijke periode achter hen laten. Maar om het project te laten plaatsvind­en, moeten er een tiental deelnemers zich melden. Tot nu toe zijn het er maar vier. Die vier, Sonja Jacquet uit Zwijndrech­t (59), Ira Dierickx uit Borgerhout (49), Mieke Van Laer uit Broechem (48) en Koen Mahieu uit Deurne (38) roepen andere ex-patiënten op om zich in te

‘‘Ik hoop dat ik bovenop de berg een streep onder de donkerste periode van mijn leven kan trekken.’’

schrijven, zodat zij hun avontuur toch kunnen aanvatten.

“We hebben een film gezien van de vorige editie en wat info gekregen over de bergtocht”, vertelt Mieke Van Laer (48), die dit jaar de strijd tegen borstkanke­r won. “Na alles overwogen te hebben maakten we de klik om mee te doen. Het bericht dat er te weinig deelnemers waren is dan een koude douche.”

Eventuele kandidaten mogen zich wel haasten. “Het is vijf voor twaalf”, beseft Mieke. “De reis start op 16 april, de maandag na de paasvakant­ie, maar de voorbereid­ingen beginnen al in januari.” Dan zullen de deelnemers twee of drie keer per week in de fitnessrui­mte van ZNA Middelheim een training onder toeziend oog van een kinesiste afwerken om fit te raken voor de tocht – als het programma nog doorgaat, uiteraard.

Ook Ira Dierickx (49) overwon borstkanke­r. “We willen dit zeker met ons vier doen. We hebben samen al een traject doorlopen en willen daar nu graag een mooi eindpunt aan knopen. Maar elke andere kankerover­winnaar is zeker wel- kom. Uiteindeli­jk hebben we allemaal hetzelfde in ons achterhoof­d: laat die vreselijke ziekte nooit meer terugkomen.”

Ira stelt het zich visueel voor. “Ik hoop dat ik bovenop de berg achterom kan kijken en de donkerste periode van mijn leven afsluiten. Streep eronder.”

Warmathon

Ira nam een veertigtal mensen, onder wie de drie overige ex-patiënten, mee naar de Warmathon in het Stadspark. Daarmee zamelde ze geld in voor de vzw Surplus, die de reizen naar het Atlasgeber­gte steunt.

“Eigenlijk is de deadline al verstreken”, betreurt Kris Garroy (61), verpleger en organisato­r van de voorbije twaalf Marokkorei­zen. “We willen de persoon bijvoorbee­ld graag even spreken voor die meedoet.” Maar hij ziet de tocht zelf veel liever doorgaan. “We kunnen nog zien wat mogelijk is als enkele mensen zich de komende dagen melden. Wie ons een mailtje stuurt, zullen we meteen contactere­n. De voorwaarde­n zijn wel dat je maximum 60 bent en afgelopen jaar een revalidati­eprogramma gevolgd hebt na kanker te hebben overwonnen. Ik kan eventueel de aftermovie van de vorige editie opsturen.” De reis wordt een stuk gesponsord door vzw Surplus, maar is ook niet helemaal gratis.

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Drie van de vier deelnemers: Sonja Jacquet, Ira Dierickx en Mieke Van Laer. “Ik hoop dat ik bovenop de berg achterom kan kijken en de donkerste periode uit mijn leven kan afsluiten.”
FOTO WIM HENDRIX Drie van de vier deelnemers: Sonja Jacquet, Ira Dierickx en Mieke Van Laer. “Ik hoop dat ik bovenop de berg achterom kan kijken en de donkerste periode uit mijn leven kan afsluiten.”
 ?? FOTO RR ?? De deelnemers van vorig jaar, op de top van de Jebel Siroua.
FOTO RR De deelnemers van vorig jaar, op de top van de Jebel Siroua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium