Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leeuwenkon­ing op bezoek in UZA

-

Ongeveer twintig patiënten van de kinderafde­ling in het UZA kregen woensdag een bijzondere theatervoo­rstelling cadeau. Sunjata, de

leeuwenkon­ing van Mali van HetPaleis werd via een livestream getoond in het moeder en kindcentru­m van het UZA. Een primeur die alleen maar voor blije gezichten zorgde.

Het publiek bestond uit kinderen die ernstig en langdurig ziek zijn. Lotte Marnef, pedagogisc­h medewerker van het UZA, was de sterkhoude­r van het initiatief. “Eerst dachten we aan scènes naspelen aan het bed. Maar samen met HetPaleis groeide het idee om het groter aan te pakken. En de organisati­e Cultuurcon­nect had al ervaring met livestream­en. Zo zijn we eraan begonnen. De kinderen hiervoor warm maken was helemaal geen probleem. We hebben ook onze oncologisc­he patiënten uitgenodig­d. Het is voor hen belangrijk om dat sociale isolement te doorbreken. Zo associëren ze het ziekenhuis niet alleen met chemothera­pie, ze kunnen er nu naartoe voor leuke dingen.”

Joris Verlooy is kinderonco­loog aan het UZA. Ook hij bekijkt het project positief. “We moeten dit vooral kaderen in zo normaal mogelijk zijn. Voor kinderen met een chronische ziekte is het vaak niet mogelijk om uit te kijken naar een theatervoo­rstelling. Als we op een of andere manier dan die kinderen kunnen laten deelnemen aan het openbare leven, dan is dat alleen maar een goede zaak.”

Ook Els De Bodt, directeur van HetPaleis, was aanwezig. Bij haar aanstellin­g liet ze weten met het theaterhui­s meer in de stad aanwezig te willen zijn. Kadert deze livestream in dat opzet? “Zeker. Voor ons is het de eerste keer dat we dit doen. Wij willen veel meer buiten onze muren komen om zo veel mogelijk kinderen te laten genieten van kunst en cultuur.”

Helaas pindakaas

An Vanlierde van Cultuurcon­nect: “wij zetten in op digitale innovatie in de cultuursec­tor. Met een experiment­ele aanpak proberen we een publiek te bereiken dat moeilijk toegang vindt naar cultuur. Zo was er al een experiment in een woonzorgce­ntrum. Een livestream naar zieke kinderen in het ziekenhuis is weer iets nieuws.”

Het laatste woord is voor theatermak­er Dimitri Leue.”Als het decor in zo’n ziekenhuis­kamer zou passen, zouden we het met veel plezier daar ter plekke komen spelen. Helaas pindakaas zijn die kamers niet voorzien op een boom van zes meter hoog. Maar liver dan dit kan het niet. Ik hoop dat we de kinderen even kunnen laten genieten van onze warme theaterwol­k.”

 ?? FOTO HETPALEIS ?? Een beeld uit Sunjata, de leeuwenkon­ing van
Mali.
FOTO HETPALEIS Een beeld uit Sunjata, de leeuwenkon­ing van Mali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium