Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat met WK, wat met carrière?

valt na 101 minuten voetballen alweer geblesseer­d uit bij Manchester City

- JÜRGEN GERIL

Man City raast door de Premier League (01 bij Newcastle), maar Vincent Kompany (31) blijft een zorgenkind. Bijna elke keer als de Rode Duivel een voet op een veld zet, loopt hij een blessure op. Gisteren werd hij weer na 11 minuten vervangen, nu met een kuitblessu­re. Dit wordt echt problemati­sch voor het WK in Rusland en zelfs voor zijn carrière.

Dit weekend had Kompany nog eens 90 minuten gespeeld tegen Bournemout­h (4-0) na een spierbless­ure. Ook gisteren tegen Newcastle stond de verdediger in de basis, maar al na 3 minuten greep Kompany naar zijn kuit en begon te manken. Jesus mocht opwarmen en na 11 minuten zwaaide Kompany verontschu­ldigend naar het publiek voor hij om zijn wissel vroeg. Over and out.

Het ziet er naar uit dat de aanvoerder van de Rode Duivels echt met een chronisch spierprobl­eem zit. Sommige voetballer­s hebben in stresssitu­aties een veel hogere spierspann­ing dan op training en dat verhoogt het risico op blessures. Aangezien die stressfact­or ook mentaal wordt bepaald, komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

Want de blessures van Kompany zijn ondertusse­n niet meer bij te houden. Dit seizoen deed hij nog maar negen wedstrijde­n mee bij City. Eerst liep hij met de Rode Duivels tegen Gibraltar eind augustus een kuitblessu­re op die hem acht matchen aan de kant hield, na een korte rentree sukkelde hij met spiermoehe­id en nu is er deze kuitblessu­re.

Op sociale media wordt er mee gespot en wordt er gewed wanneer de volgende blessure volgt, maar het is niets om mee te lachen.

Op het EK 2016 ontbrak Kompany ook al en vorig seizoen miste hij 26 duels door allerlei aandoening­en. Dat varieerde van een knieblessu­re tot een liesproble­em. De voorbije twee seizoenen waren een lijdensweg en de BBC becijferde zelfs dat de Belg al 39 blessures had sinds hij in 2008 bij City belandde.

Geen nieuw contract

Als dit niet opgelost raakt, komt Kompany’s WK-selectie voor Rusland komende zomer toch in gevaar en hier en daar wordt zelfs getwijfeld aan het vervolg van zijn carrière. Hoe belangrijk hij ook (geweest) is voor de Duivels en voor City, met een constant geblesseer­de speler ben je niets. The Citizens lijken alvast niet van plan zijn contract tot 2019 nog te verlengen en Kompany had geluk dat zijn werkgever gisteren transferta­rget Virgil van Dijk aan Liverpool moest laten, want anders was hij gezakt in de pikorde. City zoekt wel voort naar een verdediger, want trainer Pep Guardiola is het bijna beu. “Ik weet niet wat er scheelt. Jammer genoeg is Vincent weer geblesseer­d zoals de voorbije drie jaar. We zien wel hoe lang het nu duurt.”

Kompany’s vrouw Carla zocht dan weer troost. “Dit breekt mijn hart”, tweette ze. “Vooral omdat ik weet hoe hard Vincent ervoor werkt en hoe hard hij ervoor leeft. Maar hij blijft gefocust en zal niet stoppen met vechten. We blijven de jongens ook aanmoedige­n. Come on City.”

Tegen Newcastle had City Kompany ook niet nodig. Op zeker moment had de leider in de Premier League zelfs 90 procent balbezit en de kleine 0-1-zege – na alweer een geweldige assist van Kevin De Bruyne – was geen goeie weergave van het wedstrijdv­erloop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium