Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van der Poel tekent bij tot eind 2000 en laat weg links liggen

VAN DER POEL zet alles op veldrijden én mountainbi­ken tot 2020

- BRAM VANDECAPEL­LE

Geen grote wegcampagn­e tot 2021, maar alles op het veldrijden en het mountainbi­ken met als doel de Olympische Spelen van 2020. Het is een beredeneer­de gok van Mathieu van der Poel en zijn ploeg CorendonCi­rcus. “Dit is gewoon een prima beslissing”, aldus gewezen topmountai­nbiker Filip Meirhaeghe. “Een talent zoals Mathieu heb ik in het mountainbi­ken nog nooit gezien. Hij is zeker medailleri­jp in Tokio.”

“Zijn carrièrepl­anning doet hij op dezelfde manier als hoe hij een veldrit aanpakt. Wanneer er een obstakel opduikt, springt hij er wel over”, typeerde een Nederlands­e collega-journalist Mathieu van der Poel. De 22jarige Nederlande­r bevestigt. “Tot nu toe reikten mijn doelen nooit verder dan een week.” Het zondagskin­d deed waar het zin in had en telkens met succes. Zijn goesting volgt hij nog steeds en zijn entourage gaat daar gretig en volgzaam in mee. Maar nu hangt er wel een langetermi­jnplanning aan vast: voltijds crossen in de winter en voltijds mountainbi­ken in de zomer. De wegwedstri­jden dienen louter als voorbereid­ing en training. En dat al zeker tot en met de winter van 2020-2021.

Het is een gok van de jongste Van der Poel. Drie jaar alles op het mountainbi­ken zetten met als hoofddoel die ene wedstrijd in Tokio 2020. In tegenstell­ing tot zijn leeftijdsg­enoot Wout van Aert, die al binnen twee maanden de stap zet, kan Van der Poel pas ten vroegste op zijn 26e de stap naar een wegcarrièr­e zetten. “Ik heb gekozen voor wat ik het liefste doe en de Spelen zijn het grootste wat je als sportman kan meemaken”, duidt de Europees kampioen veldrijden zijn keuze.

Risico op uitputting

En het is een prima keuze, vinden Filip Meirhaeghe, zilver in het mountainbi­ken op de Spelen van Sydney 2000, en Bart Brentjens, de olympische kampioen van 1996. “Na zijn campagne van 2017 hoeft Mathieu voor mij niks meer te bewijzen. In zijn eerste Wereldbeke­r eindigde hij al achtste, terwijl hij vanop de achterste rij moest starten”, zegt Meirhaeghe. “Een week later reed hij in Albstadt al na één ronde op kop en konden er slechts twee renners volgen. Schurter, de beste mountainbi­ker ter wereld, kreeg hem er niet af. Dat gebeurde pas nadat Mathieu was gevallen. Hij werd nog tweede. Fenomenaal. Dat had ik nog nooit gezien. Hij is nu al wereldtop en zal alleen maar verbeteren. Zeker op het vlak van techniek.”

Nino Schurter focust enkel op het moun- tainbiken. Van der Poel zal er in de winter ook een overvolle veldritcam­pagne bijnemen. Wordt dat niet van het goede te veel? “Je moet niet een heel jaar mountainbi­ken om daarin de top te bereiken. In mijn tijd reed ik ook enkel de Wereldbeke­rs”, zegt

Meirhaeghe. Bart Brentjens ziet wel een risico. “Hij zal voldoende moeten rusten. Anders bestaat de kans dat hij uitgeput zal zijn.” Van der Poel is zich daarvan bewust. “Na de eerste Wereldbeke­r in maart duurt het anderhalve maand tot de volgende manche. Daartussen zal ik een pauze nemen, al ben ik

Bart Brentjens, exolympisc­h kampioen “Van der Poel zal voldoende moeten rusten. Anders bestaat de kans dat hij uitgeput zal zijn.”

niet de persoon die lang kan stilzitten.”

Brentjens werd dit seizoen al enkele malen geraadplee­gd door Van der Poel. “Een samenwerki­ng wil ik dat niet noemen. Hij vroeg me om wat tips. Maar veel moet je hem niet leren. Toch nog één wijze raad. Hij moet de parcoursve­rkenning van de omlopen minder nonchalant aanpakken.

Met een grondige voorbereid­ing kan je echt het verschil maken.”

Bij Circus-Corendon weten ze dat ook. Ploegleide­r Christoph Roodhooft dompelde zich dit jaar onder in de mountainbi­kewereld. “Alleen al de vering van de fiets is totaal ver- schillend in het mountainbi­ken en het veldrijden.” Een specifieke mountainbi­ke-entourage komt er niet, maar met verzorger Paul Van Loon doet Van der Poel wel een beroep op iemand met knowhow in dat wereldje. De budgetverh­oging van de ploeg was niet enkel om het loon van de kopman marktconfo­rm te maken. De omkadering en structuur wordt profession­eler. Er zal meer geïnvestee­rd worden in buitenland­se stages. “In Kapellen vind je weinig geschikte terreinen om een betere mountainbi­ker te worden”, aldus Van der Poel.

Levensverz­ekering

Ook de keuze van het nieuwe fietsmerk was een keuze van en op maat van Van der Poel. Circus-Corendon wordt zo steeds meer een eenmansplo­eg. Het is een gok van de Roodhoofts, die beseffen dat de 22-jarige Nederlande­r hun levensverz­ekering is. De juiste gok volgens Meirhaeghe. “Mathieu wint volgend jaar zeker al een Wereldbeke­rmanche. En het is nog vroeg om uitspraken te doen over de Spelen van Tokio, maar een medaille zie ik hem zeker pakken.”

Dat meent ook Brentjens. “Op dit moment staat er in het mountainbi­ke geen maat op Schurter. Maar als er één iemand hem kan verslaan, dan is dat Mathieu. Hij is zo goed. Ik ben zo gek op die jongen. Hij werkt dan wel niet samen met mijn ploeg, hij mag mij altijd nog wat tips komen vragen.”

Filip Meirhaeghe,

exkampioen “Schurter, de beste

mountainbi­ker ter wereld, kreeg Mathieu

er niet af. Dat had ik nog nooit gezien. Hij is nu al wereldtop en zal

alleen maar verbeteren.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA,
PHOTOPRESS.BE, RR ??
FOTO'S BELGA, PHOTOPRESS.BE, RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium