Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De spelers moeten één hecht team vormen”

Coach Marc Brys en zijn spelers laden batterijen weer op in Turkije

- HUGO FRET

Coach Marc Brys verblijft sinds dinsdagavo­nd met zijn spelersker­n, de staf en de teamen sportief manager in Turkije, waar de batterijen opnieuw worden opgeladen voor het volgende deel van de competitie. Dat start voor de Mannekens op 6 januari 2018 met een belangrijk­e uitwedstri­jd bij Lierse.

Terwijl in België voetbalwed­strijden worden afgelast omwille van stormweer, gaat het Beerschot Wilrijk voor de wind op stage in Turkije. “Het weer is momenteel heel goed”, laat coach Marc Brys weten vanuit het IC Santai Hotel, met uitzicht op de Middelland­se Zee. “Droog, met een beetje zon, zodat we ongeveer 15 graden halen. Hopelijk blijft het zo de komende dagen. De accommodat­ies zijn ook meer dan in orde.”

Er wordt dus gewerkt: “Alle 24 spelers zijn fit en nemen deel aan de trainingen. Drie per dag. We starten telkens om half acht met een looptraini­ng. Om 11.00u en om 16.30u werken we dan nog twee veldtraini­ngen af. Daarvoor hebben we vier terreinen ter beschikkin­g, die er allemaal perfect bij liggen. Zaterdag om 11.00u spelen we een oefenwedst­rijd tegen de Turkse tweedeklas­ser Turguluzsp­or. Op 2 januari keren we dan terug naar België.”

Hecht u veel waarde aan zo’n stage?

Marc Brys: “Enorm veel. Eerst en vooral om in de beste omstandigh­eden te kunnen trainen. We zijn hier 24 uur op 24 samen en dat zorgt voor de nodige verbondenh­eid. We trainen veel samen, we doen allerlei activiteit­en samen, maar er wordt ook samen gelachen en zot gedaan. Als je constant bij elkaar bent, moet je voor mekaar zorgen, iedereen leren aanvaarden, zelf tolerant leren zijn, soms ook streng kunnen zijn. Zo wil ik de groep zien groeien naar één team, met één idee, dat mekaar tijdens een wedstrijd kan coachen naar één en hetzelfde doel.”

Vlot dat een beetje?

“Na het eerste competitie­deel genoten we van een korte, maar nodige rust- en herstelper­iode. Nu is het een beetje herbeginne­n, zich opnieuw aan mekaar aanpassen en optrekken. De basisafspr­aken worden herhaald en moeten soms even op het hart gedrukt worden. Er is ook wel wat integratie­werk, met Jacques Zoua en Richard Mbombo die in de ploeg moeten worden ingepast. Zij moeten hun plaats innemen binnen de groep. Spelers die geen goede voorbereid­ing kenden, spelen ook geen goed seizoen. Sommigen krijgen nu de kans om een nieuwe start te nemen.”

Jullie zullen ook samen nieuwjaar moeten vieren.

“Dat maakt deze stage wel een beetje speciaal. Iedereen viert nieuwjaar natuurlijk liefst in eigen familie- of vriendenkr­ing, maar dat zal dit jaar niet kunnen. Het ging ook niet anders. Er moest een rustperiod­e ingebouwd worden en vermits op 6 januari al onze eerste wedstrijd geprogramm­eerd staat, hadden we geen andere keuze.”

Hoe belangrijk is de oefenwedst­rijd van zaterdag binnen deze stage?

“De trainingen zijn veel belangrijk­er. We zullen de trainingen dan ook niet aanpassen met het oog op die wedstrijd. Het is uiteraard de bedoeling dat iedereen in actie zal komen en het is interessan­t en leerrijk om te zien hoe de groep reageert als er eens tegen een ploeg met een andere stijl gespeeld moet worden. Verder ligt die wedstrijd gewoon in het verlengde van de trainingen.”

Het blijft voorlopig nog wachten op nieuws over de nieuwe investeerd­er(s). Kunt u daar nog

iets over zeggen?

“Ik word daarvan wel op de hoogte gehouden, maar dat behoort niet tot mijn taak. Wij moeten er als technische staf voor zorgen dat ons huiswerk klaar is wanneer het

licht op groen wordt gezet.

Komen er tijdens de winterstop nog versterkin­gen bij?

“Onze huidige kern heeft niet onmiddelli­jk veel versterkin­g nodig, maar een of twee spelers kunnen altijd. Er kan ook altijd iemand wegvallen of er kan zich een opportunit­eit voordoen. We moeten op elke nieuwe situatie kunnen anticipere­n, maar dat is altijd zo. We werken voorlopig dus keihard verder met de huidi

ge kern.”

Marc Brys ‘‘Onze huidige kern heeft niet onmiddelli­jk veel versterkin­g nodig, maar een of twee spelers kunnen altijd.’’

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Marc Brys start het nieuwe jaar niet bij zijn familie, maar bij zijn spelers.
FOTO TOM GOYVAERTS Marc Brys start het nieuwe jaar niet bij zijn familie, maar bij zijn spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium