Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Nooit aan winst gedacht”

is verrassend Belgisch indoorkamp­ioen met Julyssi van Orti

- KRIS VAN LOO

Pieter Devos was dit jaar uittredend Belgisch kampioen en toch is hij op de vooravond van 2018 opnieuw Belgisch kampioen geworden, indoor ditmaal. Jumping Mechelen organiseer­t namelijk het Belgisch Indoor Kampioensc­hap. Het echte BK wordt in september beslecht en werd gewonnen door Nicola Philippaer­ts.

De internatio­nale Belgen komen vandaag pas echt in actie in Mechelen. Toch kwamen ze al een dag vroeger massaal naar de Nekkerhal voor dit indoor BK, met zijn verrassend­e winnaar Pieter Devos

“Aan winnen had ik zelf echt niet gedacht”, glundert Devos. “Julyssi van Orti is een 8-jarige merrie die ik twee jaar geleden kocht. Zoals altijd investeer ik in jong talent, dat vervolgens op eigen tempo mag groeien. Het is met Julyssi niet anders gegaan. Weinigen zullen haar kennen, omdat ze nooit in the picture gestaan heeft. Er werd de voorbije twee jaar rustig opgebouwd, scholen en leren zonder te forceren. Winnen was nooit een optie. Ook nu niet op het BK. Ik schreef Julyssi in omdat Jumping Mechelen op zich al een leerrijke ervaring is: een drukke hal, veel lawaai, animo en ambiance en dus ook veel indrukken voor een onervaren paard. Het paste in haar opleiding.”

Zeven ruiters haalden de barrage, waarin Pieter als tweede aan bod kwam. “Ik was vooraf al blij met haar foutloze basisomloo­p. In de barrage reed ik het tempo dat ze mentaal kon verwerken, zonder rekening te houden met de concurrent­en. Het was zeker niet de bedoeling om haar te overvragen en het gaspedaal helemaal in te duwen, integendee­l. Bleek nu dat er veel fouten gemaakt werden in de barrage. Veel collega’s finishten sneller, maar dan wel ten koste van een balk”, evalueert de kersverse kampioen.

Uiteindeli­jk bleven twee ruiters over met een blanco strafblad, Pieter Devos en Jan Motmans (I Cantoude Fonds des Flots), die net iets trager finishte en tweede werd.

“Dit was boven alle verwachtin­gen, een compleet verrassend­e zege omdat ik nooit gedacht had om hier te winnen. Dat was zelfs niet de bedoeling.” Hoe belangrijk vinden ruiters deze titel? “We springen nu eenmaal in Mechelen en hier willen we allemaal winnen, ongeacht de proef. Zo simpel is het. Natuurlijk staat deze titel sportief in de schaduw van het echte outdoor BK, maar je stelt toch vast dat iedereen een dag vroeger naar Mechelen komt om het indoor BK te springen.”

Pieter Devos won twee jaar geleden ook het BK in Mechelen. Toen met Espoir, die dit jaar vierde werd op het EK. “Zo zie je maar, Espoir is zijn carrière ook begonnen als Belgisch indoor kampioen. Julyssi heb ik met dezelfde intentie gekocht. Of zij op termijn in de voetsporen van Espoir zal treden, is vandaag moeilijk in te schatten. Ik ervaar wel dat onze investerin­gen in jong talent beginnen te renderen. In september werd ik vice wereldkamp­ioen bij de 7-jarigen, nu win ik het BK met een 8-jarige. Het blijft een investerin­g op lange termijn, al begint het te lonen.”

Pieter Devos ‘‘Ik pak het met mijn paarden aan zoals in de fruitsecto­r.’’

 ?? FOTO PETER
VAN DEN BULCK ?? Pieter De Vos op Julyssi van Orti: gisteren Belgisch kampioen.
FOTO PETER VAN DEN BULCK Pieter De Vos op Julyssi van Orti: gisteren Belgisch kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium