Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik luister in de eer ste plaats naar mijn p aarden”

Podiumplaa­ts zaterdag is goed voor Wereldbeke­rfinale

-

Pieter Devos (31) kon niet beter beginnen in de Nekkerhal, al is hij toch vooral naar Jumping Mechelen gekomen voor de Wereldbeke­r, die op de slotdag geprogramm­eerd staat.

Wie naar Pieter Devos wil rijden, volgt in Bekkevoort gewoon de pijltjes ‘Devos Group’. Eenmaal aangekomen zie je aan de ene kant een loods met appelen en peren, aan de andere kant een loods met paarden. Het vat het leven samen van Pieter Devos, die laveert tussen de twee panden. Hij verdeelt zijn tijd tussen de fruithande­l en zijn paarden. In beide domeinen is hij even gedreven en gemotiveer­d. Momenteel is hij de enige Belgische ruiter die kans maakt op de Wereldbeke­rfinale.

Devos stond dit jaar permanent in de top 20 van de wereldrang­lijst en is een vaste waarde van het nationale team. Devos was erbij op het EK, waar hij vierde werd, en op de finale van de landencomp­etitie, waar hij brons won. Wie zich vandaag wil handhaven in de top van de wereld, moet over meerdere toppaarden beschikken en daar heeft Pieter werk van gemaakt. Hij investeerd­e in jonge talenten en bouwde rustig op.

“Het is zoals in de fruitsecto­r: je plant jonge boompjes en geeft ze de beste verzorging. Voor die inspanning word je beloond tijdens de oogst. Ik pak het met mijn paarden niet anders aan: investeren en er vervolgens omzichtig mee omgaan. Hen alle tijd geven om te groeien en te bloeien, pas dan kan je oogsten.”

En Pieter Devos heeft geoogst dit jaar. Zijn aanpak maakt van hem de meest regelmatig­e ruiter van het circuit. Geen wedstrijd of hij staat vooraan bij de prijsuitre­iking. Het is deze winter in de Wereldbeke­rs niet anders. Devos werd derde in Verona, vierde in Lyon. In de WB-stand staat hij op de twaalfde plaats en dat geeft uitzicht op de finale, waar de beste achttien Europeanen naartoe gaan. Dit jaar zijn er dertien Wereldbeke­rmanches, Mechelen is de negende. Voor Devos zou het de eerste maal zijn dat hij zich plaatst voor de finale. Als de Vlaams-Brabander in Mechelen opnieuw op het podium eindigt, is zijn ticket voor de finale binnen. Pieter heeft er vertrouwen in, al verloopt niet alles zoals gepland. “Ik had mijn zinnen gezet op Espoir voor de Wereldbeke­r. Helaas is hij geveld door een voedselall­ergie, waardoor Espoir enkel mocht stappen. Zijn allergie is verholpen, maar hij heeft niet het gewenste trainingss­chema kunnen volgen om nu meteen de Wereldbeke­r te springen. En de gezondheid van mijn paarden staat voorop. Niet alles verloop altijd volgens plan. Ik ga nu Claire Z inzetten voor de Wereldbeke­r. Zij werd vierde in Lyon. Ze kan het dus, al is ze nog Lyon, in november, was haar eerste Wereldbeke­r. Met Espoir zou ik starten met de intentie om te winnen. Met Claire Z nog niet. Ze heeft ook nog nooit in de drukke Nekkerhal gesprongen. Het is allemaal nieuw voor haar en ik geef ze alle tijd die ze nodig heeft. Ik verwacht in de toekomst zoveel van Claire Z, dat ik ze nu niet wil forceren, onder geen enkel beding. Ook al wil ik graag winnen in Mechelen. Ik heb mijn zinnen gezet op de Wereldbeke­rfinale, gelukkig beschik ik over meerdere paarden en zijn er nog enkele manches na Mechelen. Ik leg me geen druk op en luister in de eerste plaats naar mijn paarden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium