Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben 99 pr ocent zeker dat ik s tart op de Spelen”

28jarige Kai Alaerts uit Brasschaat mag koffers voor Pyeongchan­g stilaan beginnen te pakken

-

België mag in het alpineskië­n op de Winterspel­en een man en een vrouw afvaardige­n. Wie naar Pyeongchan­g zal afreizen, wordt bepaald door een selectiema­trix van de Belgische skifederat­ie. Bij de vrouwen prijkt Kim Vanreusel bovenaan. Door een zware knieblessu­re van Armand Marchant, de eerste Belg die wereldbeke­rpunten sprokkelde, gaat het ticket bij de mannen quasi zeker naar Kai Alaerts.

“Er is geen enkele wedstrijd meer waardoor ik mijn plaats bovenaan kan verliezen. Het is nu alleen wachten op het akkoord van de federatie. Maar ik schat dat ik 99 procent zeker naar de Spelen ga”, zegt Alaerts.

Voor de 28-jarige Alaerts, die op de slalom zal starten, wordt het zijn eerste olympische deelname. “Op de Spelen heb je vaak rare wedstrijde­n, zeker in het skiën. Ik ga mijn uiterste best doen en dan zien we wel waar we uitkomen. Het doel is top 30.”

Als Belgische skiër op internatio­naal niveau scoren, is niet eenvoudig. Dat weet ook Alaerts. “In Oostenrijk heb ik een uitvalsbas­is. Daar verblijf ik van september tot april met een Zweedse coach die enkele jaren geleden de Zweedse mannenploe­g in de wereldbeke­r heeft getraind. Dus op dat vlak zit ik goed. Maar sowieso heb je jaren achterstan­d in vergelijki­ng met skiërs uit toplanden als Zwitserlan­d en Oostenrijk. Daarnaast hebben zij veel meer mogelijkhe­den qua training met stages in Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika. Het is enerzijds frustreren­d dat in België die middelen ontbreken, anderzijds zijn er ook skiërs uit kleinere landen die goed presteren. Het is aan ons om te bewijzen dat we het kunnen en hopelijk komen er dan wel middelen vrij.”

Alaerts geniet momenteel geen ondersteun­ing van een federatie of een gemeenscha­p. “Ik doe alles met eigen middelen. Ik heb privéspons­ors, vrienden en familie die bijspringe­n en een hart hebben voor de sport. Hoe lang ik nog op deze manier wil verdergaan, weet ik nog niet. Ik heb altijd toegewerkt naar deze Spelen. Wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben 28 maar sommige skiërs gaan door tot 35, 36 of zelfs 40 jaar. Zij komen wel uit landen waar je van skiën kan leven. Dat is in België jammer genoeg niet het geval. Maar zo lang ik het graag blijf doen, mijn lichaam het kan opbrengen en mijn ouders en sponsors achter mij blijven staan, doe ik graag voort.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium