Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verenigde Staten willen ruimtelege­r

- EVITA NEEFS

In de VS gaan stemmen op om een ‘ruimtelege­r’ op te richten. Niet om slag te leveren tegen buitenaard­se wezens, wel als hulp bij aardse conflicten.

De militarise­ring van de ruimte is geen nieuw fenomeen. Van in het prille begin, de lancering van Spoetnik 1 in 1957, dienden de Russische en Amerikaans­e ruimteprog­ramma’s militaire doeleinden. Maar Operation Desert Storm in 1991 vormde een duidelijk keerpunt.

Nooit eerder speelde het militaire gebruik van de ruimte zo’n grote rol in een convention­eel conflict. De internatio­nale expeditie tegen Irak na de invasie van Koeweit kan daarom worden beschouwd als de ‘eerste ruimteoorl­og’.

Meteen werd duidelijk welk enorm strategisc­h voordeel de VS uit hun satelliete­n haalden: voor communicat­ie, voor precisiege­leiding van wapens, voor het aansturen van onbemande vliegtuige­n …

Sindsdien spelen oorlogen zich meer en meer via de ruimte af. De technologi­e ontwikkeld­e zich in ijltempo en steeds meer – en in toenemende mate onvoorspel­bare – spelers sprongen op de kar.

Gisteren raakte bijvoorbee­ld in de Zuid-Koreaanse media bekend dat Noord-Korea op het punt staat een nieuwe spionagesa­telliet, de Kwangmyong­song-5, te lanceren.

Vierde legermacht

Gezien het enorme strategisc­he belang van de ruimte valt een aanval op elkaars technologi­e niet uit te sluiten, menen experts. En dat zou ook ons dagelijkse leven verstoren, want zonder gps of gsm is de moderne mens verloren.

In de VS groeit de bezorgdhei­d. Het Huis van Afgevaardi­gden stemde daarom vorige maand in met de oprichting van een Space Corps, naast de Land-, Zee- en Luchtmacht. Rusland en China scheidden hun ruimte-operaties al af in een aparte tak van de strijdkrac­hten. De VS moeten hun voorbeeld volgen, oordeelde het Huis.

Het ruimtelege­r stuitte evenwel op fel verzet van het Witte Huis en het Pentagon en sneuvelde uiteindeli­jk in de Senaat. De tegenstand­ers vinden het doeltreffe­nder om de verantwoor­delijkheid voor de ruimte bij de Luchtmacht te laten. Toch noemen defensiesp­ecialisten de oprichting van een Space Corps een kwestie van tijd.

Brokstukke­n

Wat een oorlog in de ruimte extra gevaarlijk zou maken, is het complete gebrek aan regels. Voor de internatio­nale wateren, het luchtruim en zelfs cyberspace zijn er afspraken. Een verdrag over wat in de ruimte al dan niet geoorloofd is, lijkt daarentege­n te hoog gegrepen.

Men gaat ervan uit, aldus Thomas G. Roberts van het Center for Strategic and Internatio­nal Studies in Washington, dat het internatio­naal humanitair recht van toepassing zou zijn en de astronaute­n in het Internatio­naal Ruimtestat­ion zou beschermen. “Maar het is niet duidelijk of de vernietigi­ng van satelliete­n voor burgerdoel­einden of schade berokkenen aan het ruimtemili­eu, gedekt worden.”

In 2007, bijvoorbee­ld, testte Peking een wapen ontworpen om satelliete­n te vernietige­n. Bij het experiment schoten de Chinezen een van hun oude weersatell­ieten aan flarden. Op zich geen probleem. Maar de brokstukke­n bedreigen nog steeds satelliete­n van andere landen en van commerciël­e bedrijven.

En toch bestaan er geen afspraken die dergelijk optreden reguleren. Toen Rusland en China in 2008 een gedragscod­e voorstelde­n, gingen de VS dwarsligge­n. Zes jaar later wezen Moskou en Peking een voorstel van de VS en de EU af.

De VS, merkt Roberts op, zouden tegelijker­tijd de grootste winnaar en de grootste verliezer zijn van een ruimteverd­rag. De grootste winnaar omdat zowat de helft van

de satelliete­n in handen is van de Amerikaans­e overheid of van Amerikaans­e bedrijven. Hun eigendom zou dus beschermd zijn.

Tegelijker­tijd zou een verdrag de voorsprong, die de VS hebben opgebouwd, tenietdoen. Wellicht geen ander land besteedde meer tijd en geld aan onderzoek en ontwikkeli­ng van ruimtewape­ns.

Meer spelers, en vooral meer onvoorspel­bare spelers zoals Iran en Noord-Korea, maken de nood aan gedragsreg­els in de ruimte volgens Roberts nochtans des te dwingender.

De kerstwens “Vrede op aarde” is dus dringend aan uitbreidin­g toe.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? 13 januari 1971: Alan Shepard plaatst een Amerikaans­e vlag op de maan. Trump wil terug.
FOTO AP 13 januari 1971: Alan Shepard plaatst een Amerikaans­e vlag op de maan. Trump wil terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium