Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn uitgever vond K4 geen goede naam voor de reeks”

-

Vandaag begint K4 in uw krant, al de 150ste strip van De Kiekeboes. Een royale knipoog naar K3, al heeft het verhaal niets te maken met de Vlaamse meisjesgro­ep. In K4 speelt Merho met de codes van zijn populaire stripreeks.

“Samengevat? Merho – ik dus – vindt het welletjes na zo veel verhalen en is drie maanden op cruise. Trek uw plan, laat hij weten als Fanny hem belt, zo zonder scenario. Maar hij vertelt er wel bij dat er nog een pilootverh­aal bestaat, nog gemaakt vóór het allereerst­e avontuur De Wollebolle­n. Met personages die er min of meer uitzagen zoals de Kiekeboes nu. Alleen de synopsis en enkele tekeningen zijn bewaard gebleven. Daarop proberen de Kiekeboes dat oerverhaal zelf te reconstrue­ren. En natuurlijk gaat er van alles mis”, vertelt de stripteken­aar. “K4 was de reekstitel van die zogezegde voorloper. De K van Kiekeboe, met vier hoofdperso­nages. Maar de uitgever vond die werknaam niet commerciee­l genoeg (lacht).”

Spielerei

K4 is dus een beschouwen­de spielerei van Merho op zijn stripreeks. Net zoals Album 26, Afge

last Wegens Ziekte en Vrouwen Komen van Mars. “Er is intussen een traditie dat ik zo’n verhaal om de plusminus 25 albums maak. Verhalen waarbij de personages inderdaad met het medium strip zelf spelen. Leuk om doen, maar ook tricky. Ik mag het niet te vaak doen. Die verhalen zijn daarom geen toppers qua verkoop, ze verkopen zoals de rest. Maar het is wel zo dat die titels vaak opduiken in de lijstjes.”

Geen cameo in deze K4, tenzij een van Merho zelf, waarvan u de achterkant te zien krijgt. “Ach, ooit heb ik mezelf getekend in

Album 26. Tot een meisje, jaren later, mij zei dat ik helemaal niet leek op die man (lacht).” (jbx)

De eerste pagina van K4 staat vandaag in de krant op bladzijde 31

 ?? FOTO RR ?? Een knipoog van Merho naar de gelijkenis met K3.
FOTO RR Een knipoog van Merho naar de gelijkenis met K3.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium