Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch plannen om Soedanees terug te sturen

Er was expliciet afgesproke­n om geen Soedanezen meer terug te sturen. Toch stond er voor vandaag opnieuw een vlucht met een Soedanese vluchtelin­g aan boord gepland. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) benadrukt dat het niet om een

- CEDRIC LAGAST, FARID EL MABROUK, HANNES CATTEBEKE, HANS VAN DE CAUTER

Ondanks de expliciete afspraak binnen de regering dat er voorlopig geen Soedanezen meer worden teruggestu­urd, stond vandaag toch opnieuw een vlucht gepland met een Soedanees aan boord. Na overleg met premier Charles Michel (MR) besliste staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) om de terugdrijv­ing op te schorten.

De affaire rond de uitwijzing van Soedanezen zet de Wetstraat al meer dan een week onder hoogspanni­ng. Dat was gisteren niet anders. Toen bekendraak­te dat de Soedanees Sofian I.A. (34) vandaag het land zou worden uitgezet, gingen op een aantal kabinetten alle alarmbelle­n af. Voor de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) was er nochtans geen vuiltje aan de lucht. De administra­tie van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zag geen enkel juridisch bezwaar om Sofian op het vliegtuig te zetten. Het was bij DVZ nog niet doorgedron­gen dat sinds een aantal dagen politieke dynamiet zit op alles wat met Soedanezen te maken heeft. Nochtans had premier Charles Michel himself vorige week in het parlement aangekondi­gd dat alle uitwijzing­en van Soedanezen worden opgeschort. Eerst wil hij laten onderzoeke­n of de Soedanezen die deze zomer in het Maximiliaa­npark werden opgepakt en uitgewezen, werden gefolterd. Omdat de eerste minister het dossier naar zich toetrok

en minister

van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) het onderzoek coördi- neert, volgde er topoverleg met Theo Francken. Niet veel later vertrok een oekaze richting DVZ: juridisch correct of niet, de vlucht wordt on hold gezet tot het onderzoek klaar is. Politieke tijdbom ontmijnd. Maar of het een gezamenlij­ke beslissing was of premier Michel het bevel gaf, dat was gisteravon­d niet duidelijk.

Naar Egypte

Volgens het kabinet-Francken was het in elk geval niet op de hoogte van de geplande vlucht. Het benadrukt dat het niet om een repatriëri­ng, maar om een terugdrijv­ing gaat. De Soedanees die een paar maanden geleden uit Egypte naar ons land vloog en hier asiel aanvroeg, heeft zich nooit officieel op Belgisch grondgebie­d bevonden omdat hij niet voldeed aan de voorwaarde­n. Hij zou vandaag ook niet worden teruggevlo­gen naar Soedan, maar wel naar Egypte, vanwaar hij was vertrokken.

“De luchtvaart­maat- schappij is verantwoor­delijk en moet de persoon terugbreng­en naar het punt van inscheping”, zegt Francken. Ook bij de premier valt te horen dat het niet om een gedwongen repatriëri­ng gaat, maar dat toch is beslist om de vlucht uit te stellen.

Geen garantie

Maar Zouhaier Chihaoui, de advocaat van de Soedanees, vreest dat zijn cliënt door Egypte meteen zou worden uitgewezen naar Soedan. “We hebben geen enkele garantie gekregen dat hij niet naar Khartoum zou worden doorgestuu­rd. Als de regering beslist om géén Soedanezen meer terug te sturen in afwachting van verder onderzoek, dan betekent dit toch dat er info is die dat rechtvaard­igt? Dan is het toch niet meer dan logisch dat ze ook niet indirect worden uitgewezen via derde landen?”

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Michel had vorige week aangekondi­gd dat alle uitwijzing­en worden opgeschort.
FOTO BELGA Premier Michel had vorige week aangekondi­gd dat alle uitwijzing­en worden opgeschort.
 ?? FOTO BELGA ?? Theo Francken.
FOTO BELGA Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium