Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén ‘foute’ is voor uw job

Experts waarschuwe­n voor gevaren van berichten posten op sociale media

- CHRISTINE DE HERDT

Twee keer nadenken voor u kwistig strooit met ‘likes’ op Facebook. Een bedrijf dat een werknemer op staande voet ontsloeg omdat hij antisemiti­sche berichten ‘leuk’ vond, kreeg gelijk van de rechter. Experts spreken van een gevaarlijk precedent. “Werknemers beseffen te weinig het groeiende gevaar van onbezonnen posts of likes op sociale media. Het recht op vrije meningsuit­ing kent zeker uitzonderi­ngen”, zegt professor Arbeidsrec­ht (KULeuven) Frank Hendrickx.

Aan de basis van het vonnis ligt een incident waarbij een boekhouder van een Brusselse vzw op zijn Facebookmu­ur verschille­nde links postte die verwezen naar Dieudonné M’bala M’bala. De Franse komiek is bekend om zijn

quenelle, een extreem vulgair gebaar dat door veel mensen gezien wordt als een soort omgekeerde Hitlergroe­t.

De werknemer beloofde zijn bazen, die werken rond het heropwaard­eren van de stad, ermee te stoppen. Maar niet zo gek veel later likete hij opnieuw soortgelij­ke berichten. Hij werd om dringende redenen ontslagen, maar vocht zijn ontslag aan. Zijn argument? Vrijheid van meningsuit­ing. Maar de rechter oordeelde in beroep dat het imago van de vzw ernstig geschaad was.

Geen paniek

De uitspraak creëert een gevaarlijk precedent, zeggen sommige experts. “Zulke rechtspraa­k kan de indruk wekken dat een werkgever snel zijn personeel kan ontslaan, op basis van iets wat bij hem of haar in het verkeerde keelgat schiet. Terwijl er eigenlijk een heel dossier moet worden opgebouwd vooraleer je als baas weloverwog­en stappen kunt ondernemen om iemand te ontslaan”, zegt Sophie Lahousse, jurist bij HR-dienstverl­ener Attentia.

Al hoeft een werknemer nu ook weer niet meteen te panikeren. “Liken kan zeker nog, je moet niet meteen denken dat je in eentwee-drie op straat staat, als je iets extreems leuk vind”, reageert professor Arbeidsrec­ht Patrick Humblet (UGent). “Toch moet je goed beseffen dat je voorzichti­g en zeker niet lichtzinni­g moet omspringen met posts én ook likes op sociale media.” Al is volgens zijn collega van de KULeuven Frank Hendrickx dat besef er

nog lang niet bij alle werknemers.

Recht op privacy

Bestaat er dan geen recht op privacy? “Natuurlijk wel, maar de Belgische rechtspraa­k beschouwt alles wat op de sociale media gepost wordt als openbaar. Je communicee­rt niet meer, maar je publiceert”, stelt Hendrickx.

In principe heb je nog altijd het recht op vrije meningsuit­ing. “Racistisch­e en antisemiti­sche uitlatinge­n zijn inderdaad niet strafbaar, hoe verwerpeli­jk ook”, legt professor Arbeidsrec­ht Wilfried Rauws (VUB) uit. “Maar de rechtspraa­k is veel genuanceer­der.” Die meningsuit­ing – nochtans een Europees grondrecht – heeft immers zijn grenzen, zeggen Karin Buelens, juriste bij HR-bedrijf SD Worx en Frank Hendrickx. “Loontrekke­nden hebben een plicht van loyauteit, terughoude­ndheid en discretie tegenover hun werkgever.”

Vooral de context daarbij is erg belangrijk. Wanneer ga je te ver en wanneer niet? Een BMW-verkoper die de Facebookpa­gina van Audi leuk vindt? “Kan best, op voorwaarde dat hij of zij er niet bij vertelt wat Audi allemaal beter doet dan BMW”, aldus Lahousse. Een post van het Vlaams Belang liken? “Politieke voorkeur is geen probleem, zolang je niet werkt voor het Gelijke Kansencent­rum. Dat zou het imago van Unia, dat er alles aan doet om discrimina­tie aan de kaak te stellen, schaden.”

 ??  ?? Opletten als u iets post of liket, want uw baas kijkt mee.
FOTO AFP
Opletten als u iets post of liket, want uw baas kijkt mee. FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium