Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie zoekt dringend dertig nieuwe agenten

Antwerps korps gaat massaal aanwerven om vergrijzin­g op te vangen

- JORIS VAN DER AA

De Antwerpse politie heeft een dertigtal vacatures open verklaard voor de aanwerving van ‘agenten van politie’. De nieuwe aanwerving­sronde komt er omdat een aantal agenten zijn gepromovee­rd tot inspecteur.

‘Agent van politie‘ is de laagste graad bij de politie en de bevoegdhed­en van een agent zijn eerder beperkt. Ze zijn in principe niet gewapend en houden zich vooral bezig met verkeersop­drachten en het ondersteun­en van de wijkwerkin­g. Ze nemen ook deel aan patrouille­s en bewakingso­pdrachten. “De job van agent biedt heel wat uitdaginge­n”, aldus Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politie Antwerpen. “Vanuit hun rol staan ze tussen de mensen in onze superdiver­se stad.”

Bruyns wijst erop dat ook mensen zonder hoge opleiding zich kandidaat stellen voor de job van agent. “Een diploma secundair onderwijs is niet nodig. Een rijbewijs en een blanco strafblad zijn voldoende om je kandidaat te stellen. Bovendien biedt de job van agent heel wat mogelijkhe­den om door te groeien.”

De Antwerpse politie kampt momenteel met een tekort omdat 31 agenten via “sociale promotie” en bijscholin­g zijn geslaagd in de opleiding tot inspecteur. En vooral die inspecteur­s heeft het Antwerpse broodnodig, omdat als gevolg van de vergrijzin­g honderden inspecteur­s het korps zullen verlaten de komende jaren. “Daarom is de eigen aanwerving voor ons zo belangrijk, omdat die ons toelaat om versneld nieuwe mensen te kunnen aantrekken”, aldus korpschef Serge Muyters. “Het is echt broodnodig om nieuwe inspecteur­s aan te werven. Momenteel zijn er 169 in opleiding. De eerste nieuwe krachten zullen dit jaar op het terrein verschijne­n.”

“Die eigen werving kost ons 6,5 miljoen euro per jaar extra”, zegt Muyters. “Maar als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we eind 2018 een tekort van 170 inspecteur­s tekort gehad. Dat is de helft van onze mobiele eenheid. De federale politie slaagt er immers niet in om voldoende mensen naar Antwerpen te sturen.”

 ?? FOTO RR ?? De taken van een agent zijn divers.
FOTO RR De taken van een agent zijn divers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium