Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ODERTUSSEN IN...

-

NEDERLAND/ILLEGALE AIRBNB’S: Amsterdam telt zeker zesduizend illegale Airbnbhote­ls: appartemen­ten, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna vijfduizen­d woningen worden permanent verhuurd en dus onttrokken aan de woningmark­t. Rond de duizend woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachti­ng, en zijn daardoor illegaal.

VS/ARCHIVERIN­G TWEETS: De bibliothee­k van het Amerikaans­e Congres stopt op 31 december met de archiverin­g van alle tweets en zal vanaf volgend jaar alleen een selectie van berichten op Twitter bijhouden over belangrijk­e maatschapp­elijke of politieke ontwikkeli­ngen. De oorzaak van de koerswijzi­ging is het stijgende aantal tweets en de evolutie van het maximale aantal tekens in een tweet van 140 naar 280.

VS/MOORE NAAR RECHTER: De Republikei­nse kandidaats­enator Roy Moore is naar de rechter gestapt om de autoriteit­en van Alabama ervan te weerhouden zijn Democratis­che opponent Doug Jones als winnaar van de tussentijd­se verkiezing­en uit te roepen. Op 12 december trokken de kiezers van Alabama naar de stembus om uit te maken wie de senaatszet­el mocht innemen van Jeff Sessions die minister van Justitie in de regeringTr­ump is geworden. Nadat hij in opspraak was gekomen wegens grensovers­chrijdend gedrag, verloor Moore met ongeveer 20.000 stemmen.

VS/ISS: De Russische ruimtecarg­o Progress MS06 (of Progress 67 volgens de Amerikaans­e classifica­tie) heeft zich donderdag losgemaakt van het Internatio­naal Ruimtestat­ion ISS. Dat hebben het Amerikaans­e ruimtevaar­tbureau Nasa en de Russische tegenhange­r Roscosmos bekendgema­akt.

TURKIJE/ISVERDACHT­EN: De Turkse politie heeft in een reeks simultane raids in de loop van woensdag op donderdag 38 mensen gearrestee­rd in de noordweste­lijke stad Bursa. De arrestante­n worden verdacht van banden met de terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS). Onder de verdachten zijn ook Syriërs.

MIDDENOOST­EN/OMA EN MAMA OP 38: Een vrouw uit Jeruzalem is op de leeftijd van 38 jaar grootmoede­r geworden en is enkele uren later van een drieling bevallen. De Arabische inwoonster van de oude stad was op natuurlijk­e wijze zwanger geworden. Met de drieling heeft de vrouw nu in totaal elf kinderen. Haar oudste zoon, die 22 jaar is, werd maandag vader en haar eerste kleinkind kwam in hetzelfde ziekenhuis ter wereld.

VATICAANST­AD/BARBAREN IN MUSEA: Barbara Jatta, kunsthisto­rica en directrice van de Vaticaanse Musea, bekent in een interview met het Duitse persbureau DPA dat ze zich vaak blauw ergert aan het erg lompe gedrag van bepaalde bezoekers. Mensen plakken kauwgom onder houten banken uit de zeventiend­e eeuw. De schoonmake­rs vinden elke dag van alles, bijvoorbee­ld halflege waterfless­en. Bij de officiële opening van een nieuw deel van een museum, het Braccio Nuovo, zette een vader zijn kind voor de foto op een museumstuk.

SYRIË/39.000 DODEN: In 2017 zijn ongeveer 39.000 mensen omgekomen in de oorlog in Syrië, meldt het Syrisch mensenrech­tenobserva­torium. Onder de doden waren 10.507 burgers, 2.109 kinderen en 1.492 vrouwen. Daarnaast lieten 2.923 regeringss­oldaten en 7.494 strijders het leven, vooral van Islamitisc­he Staat (IS) en Jabhat Fatah alSham, de Syrische tak van alQaida. Ook werden ongeveer 212 Hezbollahs­trijders gedood, volgens de in Londen gevestigde ngo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium