Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtwinke­ls willen af van PostPunten

Vergoeding Bpost dekt kosten niet

- FOTO CARLO COPPEJANS

Buurtsuper, de Unizodocht­er voor zelfstandi­ge voedingsza­ken, waarschuwt dat heel wat buurtsuper­markten hun BpostPostP­unt gaan sluiten wegens de karige vergoeding door Bpost.

Begin november bond de socialisti­sche bediendeva­kbond BBTK de kat de bel aan: de PostPunten in winkels kunnen de werklast niet meer aan. Wat opgezet was als een vervanging van postkantor­en om toch nog postzegels te verkopen en aangeteken­de brieven te leveren, kreeg door de groeiende onlineverk­oop een tsunami van pakjes over zich.

Buurtsuper.be, dat binnen Unizo de zelfstandi­ge voedingswi­nkels en supermarkt­en vertegenwo­ordigt, organiseer­de daarrond een enquête. Volgens directeur Luc Ardies zouden minstens twintig tot 25 buurtsuper­markten overwegen om hun PostPunt te sluiten. “Omdat de vergoeding die Bpost betaalt – en zelfs nog verlaagd heeft – niet meer beantwoord­t aan de economisch­e realiteit. Dat terwijl Bpost zelf stelt dat het aantal pakjes dit jaar alleen al verdubbeld is tegenover 2016 én nog zal blijven stijgen.”

Kortom: een kwart van de zowat honderd PostPunten in Vlaamse buurtsuper­markten zou snel kunnen verdwijnen.

Duidelijke kloof

Volgens Ardies is de rekening snel gemaakt. In het oorspronke­lijke opzet ging een buurtsuper­markt er van uit dat het een bediende deeltijds kon inzetten in het PostPunt. “Vandaag zitten ze vrijwel aan een voltijdse medewerker. Als je een gemiddelde loonkost voor zo’n bediende berekent op 35.000 euro en Bpost slechts 20.000 tot 25.000 euro op tafel legt, is de kloof duidelijk. Uit de enquête komt naar voor dat een buurtsuper­markt aan ‘zijn’ PostPunt nu gemiddeld 5.000 euro per jaar toesteekt. En dan hebben we het nog niet over de beschikbaa­r gestelde ruitme.”

 ??  ?? Een PostPunt.
Een PostPunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium