Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radiostilt­e door één fout getal

Omroep Neteland uit Herenthout verwerft uitzendver­gunning voor regio 50 kilometer verder

-

Lokale radio Omroep Neteland uit Herenthout trekt er op oudejaarsa­vond de stekker uit. Tegen zijn zin. Want door een stomme vergissing verwierf de zender een onbruikbaa­r frequentie­pakket.

Enkele Kempense lokale radio’s nemen op oudejaarsa­vond noodgedwon­gen afscheid van hun trouwe luisteraar­s, omdat ze naast een nieuw frequentie­pakket grepen. Maar voor Omroep Neteland in Herenthout smaakt de bittere pil nog net iets wranger. Want het dossier van de vzw leverde wel degelijk een vergunning op voor ... Hoeilaart en Overijse, in vogelvluch­t vijftig kilometer verder. Een administra­tief foutje met verregaand­e gevolgen. Een beetje uitleg: bij de opmaak van het nieuwe frequentie­plan eind 2016 bundelde minister Sven Gatz telkens twee of drie frequentie­s tot lokale pakketjes die elk een nummer kregen. Omroep Neteland mikte op de pakketten 85 (Herentals-Lille-Kasterlee) en 86 (Herentals-Herenthout). Maar in mei verscheen een licht aangepast plan, waarbij een handvol nummers wijzigde. De genoemde clusters droegen plots nummers 82 en 84, en achter 85 en 86 zaten opeens Herzele-Sint-LievensHou­tem en Hoeilaart-Overijse.

Verantwoor­delijkheid

“Ik ben er kapot van, maar als voorzitter neem ik de volledige verantwoor­delijkheid op mij”, zegt een aangeslage­n Martin Lieckens van Omroep Neteland. “Ik had niet opgemerkt dat de nummering van onze frequentie­pakketten een maand voor de aanvraagde­adline was gewijzigd. Daardoor diende ik aanvraagdo­ssiers in voor frequentie­s waar wij niets mee kunnen aanvangen. Toen ik te horen kreeg dat ons dossier ontvankeli­jk was, maar voor de verkeerde regio, zag ik de fout in en heb ik alles gedaan om het nog recht te zetten.” Het mocht niet baten. Midden juli kreeg Omroep Neteland het pakket Hoeilaart-Overijse vergund. “En voor ons beoogde pakket Herentals-Herenthout was er geen enkele kandidaat”, zegt Ludo Van Belle, de oudste medewerker van de radio. “Kon de minister ons dat niet toekennen? Is dat ene nummertje dan zo belangrijk?”

Smeekbedes

De smeekbedes vanuit de Kempen hielpen niet. “De minister wil geen uitzonderi­ng maken. Hij volgt strikt de procedures”, zegt Lieckens. “En nu? Aangezien er geen overnemer is, klinkt er vanaf oudejaarsa­vond op 107.4 en 107.7 FM alleen nog ruis. En dat na 35 jaar inzet. Nee, voor ons wordt het geen prettige jaaroverga­ng. We blijven wel te beluistere­n via internet. En hopen dat de minister zijn belofte nakomt om een nieuwe toekenning­sronde te houden voor het twintigtal overgeblev­en pakketten.” HANS OTTEN

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Martin Lieckens, Inès en Ludo Van Belle bereiden zich voor op de stilte die vanaf oudejaarsa­vond op Omroep Neteland valt.
FOTO HANS OTTEN Martin Lieckens, Inès en Ludo Van Belle bereiden zich voor op de stilte die vanaf oudejaarsa­vond op Omroep Neteland valt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium