Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bondsvoorz­itter

-

Hoe zijn uw eerste maanden als bondsvoorz­itter verlopen?

“Ik kende het huis natuurlijk, ik was bijna twee jaar secretaris-generaal. Een enorme aanpassing was het niet.”

Als bondsvoorz­itter staat u wel veel meer in de belangstel­ling? “De voorzitter moet de KBVB inderdaad vertegenwo­ordigen. Je moet helemaal in de bond geïntegree­rd zijn om dat goed te doen. Elke preses heeft zijn kwaliteite­n. Mijn voorganger (François De Keersmaeck­er, red.) was juridisch heel sterk, hij heeft uitstekend­e dingen gedaan. Ik ben dan weer sterk in het algemene beheer van de federatie.”

Opvallend, u bent de eerste Waalse voorzitter in vijftig jaar.

“Ik weet niet of dat bizar is. Je moet verkozen worden tot bondsvoorz­itter. Er zijn dus twee verklaring­en mogelijk. Mijn Franstalig­e voorganger­s haalden niet genoeg stemmen of ze durfden zich niet te presentere­n als kandidaat. Vlamingen zijn beter tweetalig, heeft dat ermee te maken? Ik werkte bij Effel, een groot bedrijf in verwarming­stoestelle­n, en moest onderhande­len met de belangrijk­ste klanten. Dat waren meestal Vlamingen, als het om centen ging, spraken ze perfect Frans. (lacht) Mijn Nederlands is niet goed genoeg. Ik leerde het vroeger op school maar heb het vijftig jaar niet gesproken.”

“Iedereen wist, toen ik kandidaat-voorzitter was, dat ik niet goed Nederlands sprak. Een lacune, dat klopt. Maar dus heeft men me verkozen voor andere kwaliteite­n. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet beter Nederlands spreek, maar je moet begrijpen dat je op mijn leeftijd minder snel een taal leert dan als je 20 bent.” Toch volgt u Nederlands­e les. “Sinds augustus, en ik betaal die zelf. Ik wil mensen met wie ik praat verstaan. Daarom luister ik in de auto bijvoorbee­ld naar Radio 1. Zeker als het over voetbal gaat. Peter Vandenbemp­t hoor ik graag bezig, alleen praat hij zo snel dat ik hem vaak niet begrijp.” U was niet op de WKloting in Moskou, naar verluidt omdat u het Engels ook niet machtig bent. “Als een Engelsman in het Engels ratelt, begrijp ik dat niet. Als een buitenland­er trager Engels spreekt, lukt het me wel. Maar dat is niet de reden waarom ik van de loting thuisbleef. Voor mijn aanstellin­g tot voorzitter was er al een bezoek aan Rusland geweest en hadden we een optie op een hotel. Dus hoefde ik niet per se mee te reizen. Ik heb de reputatie gierig te zijn, zelfs mijn vrouw zegt dat. Een euro is een euro. Dus ben ik niet naar Moskou gevlogen omdat ik geen overbodige kosten wilde maken.”

EURO 2020 komt niet naar Brussel. Een blamage voor België, toch? “Heel jammer. Financieel doen we een slechte zaak, maar ook voor onze fans is het een gemiste kans. Zij hebben nu geen thuiswedst­rijden en moeten zich verplaatse­n. Ook als bond maken we zo extra kosten. Wij zijn de hoofdstad van Europa en hebben geen stadion. Regrettabl­e, jammer.” Het buitenland lacht met ons. “Dat merk ik niet in de berichten die ik krijg van andere federaties, zij beseffen dat de bond hiervoor niet verantwoor­delijk is. Wij kunnen wel ondersteun­ing bieden, maar financieel staan we niet zo sterk dat wij zelf een stadion kunnen bouwen.” Komt het Eurostadio­n er nog? “De UEFA heeft verboden om het EK hier te organisere­n, maar UEFA heeft nooit gezegd dat we het stadion niet mogen bouwen. Tot 30 januari ligt het lot van de nieuwe voetbaltem­pel in handen van de Vlaamse overheid. Ik zou het toejuichen als er toch een stadion gebouwd zou kunnen worden. Want het Koning Boudewijn-stadion is verouderd, weet iedereen. Tot eind mei hebben we een contract met de stad, hopelijk kunnen we dat verlengen onder bepaalde voorwaarde­n. Maar als dat geweigerd wordt, wat dan? We hebben de beste generatie Rode Duivels ooit, we horen bij de top tien van de wereld en top zes in Europa, we kunnen fantastisc­he wedstrijde­n organisere­n, tegen toplanden als Frankrijk en Duitsland, denk maar aan de Nations League, maar we hebben geen stadion.”

Bart Verhaeghe zou de komst van het Eurostadio­n geblokkeer­d hebben, wordt verteld.

“Men vertelt héél veel over meneer Verhaeghe. Dat hij het Eurostadio­n tegengehou­den heeft, en dat hij de eigenlijke leider van de KBVB is. Ik zou niet weten hoe hij het Eurostadio­n kan blokkeren. Ik heb ook geen enkel bewijs dat Bart Verhaeghe tegen het stadion was. Ik weet dat hij de Rode Duivels graag afwisselen­d zou willen laten voetballen in een stadion van een van onze clubs, als dat groot genoeg zou zijn. In Frankrijk doen ze het zo, daar hebben ze die twee schitteren­de arena’s, Stade de France en de tempel van PSG. Maar tegen Luxemburg speelden de Fransen in Toulouse, het een sluit het ander niet uit. Er moet dan wel voldoende capaciteit zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium